72 vizualizări 19 apr 2019

„O prioritate priveşte eficientizarea modului în care acţionăm în cazul persoanelor dispărute. Mai exact, am întâlnit în practică diverse situaţii în care copii, persoane în vârstă sau unele bolnave, nu s-au mai întors acasă, s-au pierdut sau pur şi simplu au plecat, în mod voluntar, de la domiciliu. Familiile, evident, că se îngrijorează şi raportează la Poliţie dispariţia. Aici apare problema.În perioada în care aproape fiecare copil sau vârstnic are un telefon mobil, instituţiile statului nu pot utiliza tehnologiile moderne pentru localizarea unei astfel de persoane vulnerabile, pentru că, în caz de dispariţie, nu se deschide automat un dosar penal şi, neexistând un dosar, nu se pot utiliza mijloacele tehnologice prevăzute de procedura penală", a declarat, vineri, Carmen Dan, la bilanţul instituţiei.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că această imposibilitatea a autorităţilor de a se folosi de tehnologia modernă din posesia oamenilor vine în condiţiile în care "în ţara în care se discută de tot felul de protocoale, mandate sau localizări sau ascultări pentru orice fel de situaţii, dar mai puţin pentru atunci când viaţa copiilor noştri sau a bunicilor noştri este în pericol".

„Aşadar, lucrăm la un proiect de lege prin care să dăm posibilitatea autorităţilor să folosească aceste mijloace pentru situaţiile de dispariţie a acestor persoane vulnerabile pentru care, orice întârziere în găsirea lor, reprezintă un risc pentru integritate sau viaţă", a completat Carmen Dan.

Ministrul a mai precizat că proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică cel mai probabil luna viitoare.

Citește și: