Silviu Bănilă
1431 vizualizări 23 oct 2014
Proiectul RO-NET va viza 783 din cele 2.268 de localităţi identificate în ţara noastră ca fiind „zone albe” şi va contribui la diminuarea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale prin oferirea accesului la internet în bandă largă unui număr de aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice, informează ec.europa.eu.
 
„Proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiţii-cadru îmbunătăţite pentru mediul de afaceri şi cetăţeni şi permit regiunilor mai puţin dezvoltate din România să beneficieze de oportunităţile oferite de economia digitală. Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creştere economică, „Europa 2020”, şi la dezvoltarea economică a regiunilor„, a declarat comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn.

 

 
Investiţia are loc în cadrul programului „Creşterea competitivităţii economice”, fiind finanţată pe axa prioritară „TIC pentru sectoarele privat şi public”. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârşitul anului 2015.
 
„Acesta este un „proiect major”, investiţia totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, în condiţiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel naţional sau regional.
 
Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicaţii aparţinând operatorilor existenţi în regiunile respective şi va conferi acces deschis şi nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori”, mai arată sursa citată.
 
Decizia de cofinanţare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. Ţării noastre i-au fost alocate fonduri în valoare de 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preţurile actuale).

Citește și: