1810 vizualizări 9 iul 2010

Proprietarii care deţin câini perculoşi nu vor mai răspunde în faţa instanţei dacă animalul atacă sau provoacă moartea altor persoane. Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că articolul 11 al Ordonanţei de Urgenţă care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii câinilor, în cazul în care aceştia atacă sau provoacă moartea altor persoane, este neconstituţional. Pe 6 iunie, Curtea Constituţională a decis că articolul 11 din OUG 55/2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi este neconstituţional. Articolul declarat neconstituţional prevede că "proprietarul sau deţinătorul temporar al unui câine, care nu a luat măsurile necesare pentru a preveni un atac al animalului asupra unei alte persoane, se face vinovat de infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani". De asemenea, alineatul 2 al aceluiaşi articol declarat neconstituţional prevede că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

OUG 55/2002 a fost adoptată în aprilie 2002 de Guvernul României şi a fost publicată în Monitorul Oficial în mai 2002. Ulterior, în martie 2003, ordonanţa a fost aprobată prin Legea 60/2003, iar articolul 11 a fost completat cu o prevedere potrivit căreia, în cazul în care atacul câinelui provoacă moartea, persoana care îl avea în grijă riscă o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare. Decizia Curţii Constituţionale vine după ce Tribunalul Bucureşti a acordat despăgubiri de 5.000 de euro unei bucureştence muşcată şi desfigurată de câinele din curtea vecinilor. Femeia s-a judecat cu proprietarii câinelui agresiv din 2001, iar în acest interval ea a suferit mai multe operaţii de reconstrucţie. Câinii cu stăpâni şi-au manifestat agresivitatea chiar şi faţă de copii. O feţiţă de numai 10 ani din Cluj a ajuns la spital cu răni grave după ce a fost muşcată de faţă de rottweilerul unui veci. Un caz similar s-a petrecut şi la Timişoara când aceeaşi rasă de câine a mutilate un băieţel de numai doi ani.

Anul trecut, peste 10.000 de bucureşteni au primit îngrijiri medicale după ce s-au prezentat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". Mai exact, 11.436 de persoane - dintre care aproape 4.000 au fost muşcaţi de câinii cu stăpâni. Costurile serviciilor medicale în 2009 au fost de circa 400.000 de euro. Potrivit datelor furnizate de Institutul Matei Balş, în primul trimestru al acestui an peste 700 de bucureşteni au fost muşcaţi de câinii din rase agresive care aveau proprietari.

Citește și: