Eliana Radulescu - Mediafax
108 vizualizări 10 mar 2015

În timpul dezbaterilor, senatorul Marinică Dincă a afirmat că toate propunerile făcute de Cernea sunt foarte bine reglementate în legislaţia românească.

La rândul său, senatorul PSD Ioan Chelaru, a spus că actele legislative în vigoare sunt acoperitoare inclusiv pentru acest domeniu, adăugând că unuii dintre membrii Comisieiie juridice a scris chiar cărţi pe acest subiect.

După criticile venite din partea membrilor Comisiei juridice, Remus Cernea a replicat: "Ştim bine că nu există nici un fel de obiecţie în afara unui astfel de proiect decât prejudecăţile de ordin homofob şi conservatorisme de inspiraţie religioasă. Legea de faţă ar trebui să fie în unanimitate de către Parlament, să vină în întâmpinarea unor oameni care chiar sunt în nevoie şi ale căror drepturi nu sunt recunoscute în ţara noastră".

El le-a cerut senatorilor să dea un vot favorabil acestui proiect, care vine în întâmpinarea unor oameni "care sunt în nevoie şi ale căror drepturi nu sunt deloc recunoscute, deopotrivă heterosexuali sau persoane de acelaşi sex".

Potrivit proiectului, singurele condiţii pentru partenerii care încheie un parteneriat civil sunt să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, cel puţin unul dintre ei să fie cetăţean român sau cetăţean străin sau apatrid cu domiciliul în România şi niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau parte într-n alt parteneriat civil.

Potrivit propunerii, contractul de parteneriat civil se încheie în formă autentică, se semnează de către cei doi parteneri în faţa notarului public din circumscripţia Curţii de Apel pe raza localităţii în care cel puţin unul dintre parteneri îşi are domiciliul şi se înregistrează într-uj registru special numit "Registru opentru evidenţa parteneriatelor civile", ţinut la notarul respectiv

În propunerea legislativă se arată că serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil şi că, în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.

Pe de altă parte, se mai arată că, la momentul încheierii contractului, partenerii pot opta între: comunitatea legală, separaţia bunurilor sau comunitatea convenţională.

Senatul va dezbate iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

Citește și: