Biro ATTILA
4242 vizualizări 2 nov 2014

UPDATE 01:00 Protestul s-a încheiat. La finalul protestului, unul dintre manifestanţi i-a îndemnat pe ceilalţi, la o portavoce, să revină luni, de la ora 17.00, la sediul MAE pentru a continua să ceară ca românii din străinătate să îşi poată exercita dreptul la vot.

Pe durata acţiunii, la MAE au fost mobilizate echipaje ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere. Protestul s-a desfăşurat paşnic.

Peste 200 de persoane, în marea lor majoritate tineri, au protestat în faţa MAE faţă de felul în care au fost organizate alegerile de duminică, din străinătate. Duminică, românii din Chişinău, Londra, Paris, Dublin, Munchen, Torino, Madrid, Viena au stat la cozi interminabile pentru a vota pentru că nu erau suficiente ştampilele de vot, iar procesul a fost îngreunat şi de faptul că cei care voiau să voteze trebuia să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Aceştia au solicitat demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi au scandat mai multe lozinci anti-Ponta. Şi la ambasadele din Paris şi Londra au loc în aceste momente acţiuni de protest.     

"Este inadmisibil să nu permiţi propriei populaţii să voteze, în condiţiile în care prezenţa la vot este deja redusă. Sunt mii de oameni care aşteaptă acum să voteze. Marea Britanie, Paris, Veneţia, Madrid, Stuttgart suntem alături de voi! Puneţi pe pagina de event imagini, videouri sau orice materiale aveţi de la faţa locului", se arata în mesajul de mobilizare publicate pe Facebook cu puţin timp înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 23:50 "Noi maine muncim ca sa va platim" "M-am saturat sa fiu furat"

UPDATE 23:49 Numărul protestatarilor a început să scadă.  

UPDATE 23:31"Cine nu sare nu vrea schimbare"

UPDATE 23:25 Protestatarii cer ca un reprezentant MAE să vina în faţa lor. "America nu te lasă!", scandeaza protestatarii.

 

 

 

UPDATE 23:08 Doi tineri se strâng în braţe în timp ce cântă imnul.

UPDATE 23:00 "E aberant! Sunt convins ca au vrut sa blocheze votul strainilor", spune un protestatar 

 

 

 

UPDATE 22:43 În faţa MAE protestul continuă. Protestatrii spun că vor printa pentru turul 2 tipizatele cu declaraţiile pe proprie răspundere din cauza cărora în unele secţii de votare procesul de vot a fost aproape blocat. Se cere demisia lui Ponta. 

 

 

UPDATE 22:29. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că românii din străinătate nu au niciun motiv să ceară demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, pentru că nu MAE a organizat alegerile din afara României. 

UPDATE 22:10 Strada a fost blocată de protestatari. Majoritatea celor prezenti sunt tineri. Caţiva dintre ei au povestit că la secţiile de vot au fost împiedicaţi să voteze pentru că nu existau formulare. Protestatrii au cerut demisia lui Victor Ponta. 

 

 

Update 21:50 Numarul protestatarilor a crescut la 200. Se strigă: "Ponta, nu uita, vine Revoluţia!"

 

 

De-a lungul zilei alegătorii din diasporă au format cozi imense la secţiile de vot. Una din probeleme a fost lipsa tipizatelor pentru declaraţiile pe proprie răspundere. 

UPDATE 21:30: Peste 100 de persoane protestează în faţa MAE. Protestatarii au cerut demisia ministrului Titus Corlăţean. "Lăsaţi-i să voteze/ Demisia,Demisia!", au strigat protestatarii. În zonă au fost aduse mai multe echipe de jandarmi. 

Citește și: