Andreea OFIŢERU
165 vizualizări 19 sep 2012

Un grup de 12 activişti Greenpeace a protestat în această dimineaţă la Ministerul Economiei pentru o strategie energetică naţională mai curată, potrivit unui comunicat. Cinci dintre manifestanţi au escaladat faţada clădirii şi au acoperit-o cu banner pe care scria „STOP CO2!”.

Prin acest protest, Greenpeace cere adaptarea strategiei energetice naţionale pentru a opri schimbările climatice.

FOTO: Greenpeace

Actuala strategie energetică se află în consultare publică la Ministerul Economiei şi promovează folosirea cărbunelui şi construirea de noi termocentrale pe cărbune, tehnologia cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, ce determină schimbările climatice. Aceeaşi strategie energetică prevede importuri de cărbune, deschiderea de noi exploatări de lignit şi oferirea de ajutor de stat pentru producţia de huilă.

FOTO: Greenpeace

 „Fiind doar o adaptare a variantelor sale anterioare, noua strategie energetică a preluat din acestea construirea de noi termocentrale pe bază de cărbune, precum şi noi exploatări de cărbune. Aceste opţiuni strategice, menţionate şi în actualul Program de guvernare, urmează să înscrie România pe un drum al dezvoltării nesustenabile, bazate pe tehnologii aparţinând trecutului”, a declarat Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace.

FOTO: Greenpeace

El a mai spus că, prin prostestul de astăzi, activiştii cer ministrului Daniel Chiţoiu şi premierului Victor Ponta să elaboreze un plan pentru eliminarea tehnologiilor poluante într-un timp cât mai scurt.

Citește și: