Sorin Bogdan
566 vizualizări 25 iun 2018

Peste 10.000 de oameni s-au adunat la protestul de duminică seara din Piaţa Victoriei din Capitală. Participanţii au scandat ”Demisia”, ”PSD - Ciuma Roşie!” şi au cântat Imnul României, Imnul Europei şi Imnul Golanilor, in timp ce luminau cu lanternele telefoanelor.

„SOLIDARITATE! Hai în stradă! Aceiaşi actori, acelaşi tupeu de borfaş!,” scriu membrii grupării Corupţia Ucide pe pagina de Facebook. 

Mesajul de chemare la protest

”Am venit aici ca să fiu alături de naţia mea, care suferă şi vrea dreptate” a spus la microfon în Piaţa Victoriei filosoful Mihai Şora

”Situaţia politică actuală din România mă face să vin de la Constanţa la Bucureşti. Nu pot accepta ca cetăţean al acestei ţări să las o mână de infractori să acapareze ţara asta, să schimbe legile justiţiei, să scoată abuzul în serviciu din lista de infracţiuni, doar pentru că Dragnea vrea să scape curat. Nu, Dragnea nu este curat. Le-ar fi mers bine dacă nu se atingeau de justiţie. (...) Sunt asistentă medicală şi să stie Dragnea că dacă mi-a ridicat salariul să nu-şi inchipuie că mă cumpără”, a declarat Mihaela Călin pentru Mediafax. 

”Îşi bat joc de o ţară întreagă,” a spus Aneta. ”Continuăm protestele, ne este teamă de ordonanţa de urgenţă, de asta am şi venit. Se repetă treaba din ianuarie-februarie.”

”Nu e normal ca în 2018, într-o ţara din Europa să avem oameni cu probleme judiciare la conducere. Nu se poate. Doar în Romania se poate întâmpla aşa ceva. Dacă insistăm şi venim în fiecare zi în număr mare, cei care consideră ca a fi demn, integru este obligatoriu, cred că învingem”, a spus Mariana Diaconescu.

Traficul prin Piaţa Victoriei a fost blocat mai multe ore, iar Brigada Rutieră a deviat circulaţia. 

deghizat în Şobo la protest în Piaţa Victoriei

Un manifestant a venit costumat în Şobo, aluzie la Liviu Dragnea, care i-a numit şobolani pe cei doi foşti premieri care critică acum partidul.

Câteva mii de români au ieşit la proteste în marile oraşe din ţară. În Piaţa Unirii din Cluj Napoca au fost peste 3.500 de oameni. Modelul celor 11 corturi instalate aici până la căderea guvernului Dăncilă a fost preluat şi la Oradea. ”Am decis să urmăm exemplul vostru şi am instalat duminică la ora 14 trei corturi în Piaţa Unirii din Oradea. Nu vom pleca de aici până când Pablo Escobar de Teleorman, aşa zisul Liviu Dragnea, nu va părăsi toate funcţiile publice”, a spus Cosmin din Oradea.

Grupul de clujeni care dorm în corturi cheamă lumea să li se alăture, pentru a protesta prin rotaţie. ”Să ştiţi că e chiar fain dimineaţa, când ieşi din cort şi te uiţi la statuia lui Matei Corvin”, a spus unul dintre aceştia.

Principalele solicitări ale protestatarilor sunt dizolvarea şi blocarea Parlamentului şi alegeri anticipate, declanşarea unei greve generale şi o deplasare masivă la Bucureşti în cazul în care, miercuri, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care să îl salveze pe Liviu Dragnea de închisoare. Pe pancartele cu care au venit la protest se puteau citi mesaje precum ”Cerem demisia Guvernului Dragnea-Dăncilă”, ”Justiţia la magistraţi NU la condamnaţi”, ”Ei se jură că nu fură şi ne bagă-n dictatură”, ”Noi suntem pe drumuri, că ei ne tot dau <tunuri>”. Oamenii au scandat ”Cluj, Oradea, Bucureşti, Dragnea o păţeşti”, ”Uniţi, salvăm toată România”, ”Nu scăpaţi”, ”Jos Guvernul”, ”Demisia”, ”Libertate”, ”Grevă generală”, ”Jandarmeria jos pălăria”, ”Nu mai daţi afară, tinerii din ţară”, ”Fără ordonanţe”.

În Piaţa Mare din Sibiu au venit aproximativ trei mii de persoane. Protestatarii au pornit în marş prin oraş, strigând, printre altele, "Hoţii, hoţii!" şi ’’PSD, Ciuma Roşie!’’.

La Timişoara au ieşit în stradă 2.500 de oameni, pentru a cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor. Manifestanţii strigau “Justiţie, nu corupţie”, „Hoţii”, „Demisia”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi”, “La mulţi ani cu executare” sau “Afară cu hoţii din ţară”.

De asemenea, mulţi dintre protestatari ţin în mâini steaguri tricolore şi afişe cu mesaje precum “Toţi pentru justiţie”, “Cum staţi cu conştiinţa: aleşii neamului?”, “Vă vedem”, “Hoţii de la guvernare să ajungă între bare” sau “Poporul votează ziua, penalii votează noaptea”. În Piaţa Victoriei a fost adus un afiş uriaş pe care scrie “Punctul 8 de la Timişoara: fără comunişti, fără penali”.

Manifestări similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, precum Iaşi, Braşov, Satu Mare sau Piteşti.

Intitulat “Cod roşu de OUG”, protestul de duminică seara a fost iniţiat pe Facebook.  Motivul principal al manifestaţiei a fost teama că PSD şi ALDE pregătesc o ordonanţă de urgenţă care să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare.

 

Citește și: