Sorin Bogdan
Ciprian Nedelcu
7860 vizualizări 22 iul 2018

De peste o săptămână, locuitorii Bacăului NU AU APĂ. E o avarie la reţeaua de furnizare a apei potabile în oraş, reabilitată în urmă cu 7 ani, pe bani europeni. Ca să ajute populaţia, Primăria şi ISU Bacău livrează apă îmbuteliată şi au amplasat butoaie imense din plastic, din care oamenii îşi pot lua apă menajeră. Primarul avea promisiuni că situaţia se va rezolva în acest weekend, dar aştepta să se convingă cu ochii lui că apa curge din nou prin robinete. 

Exasperat de situaţie, un băcăuan în vârstă a ieşit în pielea goală să se spele la unul dintre butoaie. Desigur, a fost filmat cu telefonul mobil de o femeie care comentează - mai întâi amuzată, apoi uşor revoltată - unde te poate aduce disperarea.

”Vaaaai! Asta înseamnă să n-ai apă în ziua de azi,” se aude o voce de femeie. ”Săracul moşneag s-a supărat şi a zis: Îmi bag p...! Ies în cucul gol, să fac o băiţă!” 

În imagini se vede şi un echipaj de Poliţie, care îl interpelează pe bătrân, apoi un agent îi pune cătuşele

Să n-ai apă în 2018 !? Ferească Dumnezeu!” comentează femeia, în timp ce bătrânul e introdus în maşina Poliţiei, iar audienţa reacţionează diferit, între aplauze şi huiduieli.

Primele imagini ale ineditului protest în pielea goală au fost postate pe Facebook de Mihai Candet, prim vicepreşedinte la TNL Bacău, care le-a şters ulterior, nemulţumit de reacţia pe care au provocat-o. El a revenit cu un mesaj explicativ.

”În primul rând, nu am postat acel filmuleţ ca o bătaie de joc la adresa acelui om. Intenţia mea a fost să trag un semnal de alarmă asupra consecinţelor pe care le poate avea o asemenea avarie,” scrie Candet, care e nemulţumit că mesajul său a fost interpretat politic şi ameninţă în glumă, că ar putea recurge şi el la un asemenea protest: ”Pot începe şi eu... asemenea unei "opoziţii" şi credeţi-mă pe cuvânt, va ieşi ceva frumos.”

În sfârşit, după mai bine de o săptămână, în cursul zilei de sâmbătă, apa potabilă a început să revină la robinetele băcăuanilor. Primarul anunţă că va depune plângere penală împotriva firmei care a realizat lucrările de reabilitare acum 7 ani. 

”În 2011, s-au investit 52 de milioane de euro şi constatăm acum că sunt greşeli de execuţie,” declară primarul Cosmin Necula. ”Toţi locuitorii municipiului au fost afectaţi.” 

Conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău a justificat că avariile s-au ţinut lanţ. 

"Noi am rezolvat o primă avarie, dar, din păcate, a survenit o a doua,” spunea vineri Nina Chiper, directorul CRAB. ”Am reparat-o şi pe aceasta şi, din această după-amiază, vom da drumul la apă la debit redus deocamdată." 

 

Citește și: