Andrei Luca POPESCU
1607 vizualizări 10 dec 2013

Câteva zeci de protestatari care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au intrat în sediul Avocatului Poporului, pentru a face o sesizare cu privire la legea minelor, dezbătută azi în Parlament. Ei au ocupat sediul instituţiei.

UPDATE 15.20. Protestatarii au părăsit sediul Avocatului Poporului, după ce au aflat vestea că legea minelor a picat în Parlament, din cauza lipsei de cvorum. La această oră, ei se îndreaptă către Piaţa Universităţii, unde vor decide ce fac mai departe.

Protestatarii au explicat că îi cer lui Anastasiu Crişu, Avocatul Poporului, să sesizeze Curtea Constituţională în cazul legii minelor. Ei şi-au explicat gestul de a ocupa instituţia prin faptul că termenul birocratic de depunere a unei sesizări era prea lung.

21 de persoane au fost legitimate de jandarmi şi rugate să nu blocheze accesul în instituţie. Nu s-au aplicat sancţiuni. În afară de legea minelor, protestatarii blocaţi în clădire se plâng şi că nu au voie la toaletă, accesul fiind blocat de jandarmi. Când au început să fie legitimaţi de 5-6 jandarmi, protestatarii au început să strige "Mandela" şi "Ghandi", iar jandarmii au renunţat la demersul lor.

Protestatarii au atârnat steaguri cu mesaje împotriva proiectului minier în sediul instituţiei. Mai mulţi s-au aşezat pe jos, pe culoarele din instituţie.

Pagina de Facebook "Uniţi Salvăm" anunţă că "am ocupat sediul Avocatului Poporului".

"Am ocupat sediul Avocatului Poporului în solidaritate cu cei de la Cluj, care au intrat în sediul unui partid. Am venit pentru că este ultima noastră şansă să facem ceva, ca să oprim legea minelor de la a fi promulgată", a declarat Alexandru Alexe, activist şi unul dintre liderii mişcărilor de protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Feed video asigurat de userul dinreal, jurnalist vice.com/ro. Pentru live, click pe butonul Menu şi selectaţi live.

Citește și: