Cristina ANDREI
6671 vizualizări 31 ian 2017

Peste 10.000 de persoane au protestat, în noaptea de marţi spre miercuri, în Piaţa Victoriei faţă de proiectele privind Justiţia adoptate în şedinţa de Guvern. Demonstranţii au cântat imnul României şi au scandat „Noaptea ca hoţii”, „Nu scăpaţi”, "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie!", "Vrem anticipate!".

"Sincer, nu mă aşteptam să se aprobe ordonanţa. Ar fi trebuit să se ţină cont de ceea ce voia lumea, totuşi să nu se aprobe chestia asta că până la urmă ese dată pentru ei, nu pentru omul de rând. Pe mine nu mă impactează cu nimic, dar nu este normal ce au făcut. Ar trebui să îşi dea demisia tot Guvernul", a declarat, pentru Mediafax, un protestatar.

"Cred că ne aşteptam majoritatea să o facă în acest mod hoţesc. Cât mai grăbiţi pentru că îi pândesc procesele. Ce se va întâmpla. Probabil vom ieşi din ce în ce mai mulţi. Dar nu văd o soluţie non-violentă la aceasă criză pentru că borfaşii sunt suficient de bine organizaţi, au o anumită legitimitate în urma votului popular şi nu o să cedeze elegant puterea. Ce s-a întâmplat în noaptea asta a fost un act de hoţie instituţională. Prezenţa oamenilor în faţa Guvernului tocmai asta spune", a spus un alt protestatar. 

Proteste au loc şi la Cluj, Timişoara, Arad, Ploieşti, Piteşti, Sibiu şi Iaşi. 

UPDATE 01:30 În timp ce mii de oameni protestează la Guvern, ordonanţa de urgenţă care a modificat codurile penale a fost publicată în Monitorul Oficial. 

UPDATE 00:29 Numărul protestatarilor se apropie de 10.000, potrivit estimării reporterului Gândul aflat în Piaţa Victoriei care este plină de manifestanţi 

UPDATE 00:20  Protest şi la Arad, marţi seara, unde peste 200 de oameni s-au strâns în faţa Primăriei şi au plecat apoi în marş la sediul PSD unde au scandat împotriva Guvernului. 

Peste 1.000 de persoane protestează la Sibiu faţă de decizia Guvernului privind legile Justiţiei, cerând alegeri anticipate şi demisia Guvernului. Protestatarii au lăsat în faţa sediului PSD Sibiu trei saci cu gunoi.

UPDATE 00:18 Incidente în faţa Guvernului. Mai mulţi protestatari aruncă cu bulgări de zăpadă în jandarmi. 

UPDATE 23:47 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 5.000. 

Membrii Guvernului se află, la ora transmiterii ştirii, în Palatul Victoria, iar jurnaliştii care au participat la conferinţa de presă au fost opriţi la centrul de presă. 

UPDATE 23:45  Peste 500 de timişoreni protestează marţi noaptea în Piaţa Victoriei din oraş faţă de ordonanţa privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea.

Oamenii au venit cu steaguri, iar un afiş de peste trei metri, pe care scrie „Huooo!” a fost desfăşurat în faţa Operei. Oamenii strigă „La puşcărie”, „Demisia” şi „Jos Guvernul”.

La Iaşi în jur de 200 de persoane au ieşit în stradă, nemulţumiţi de decizia Guvernului, iar la Cluj Napoca circa 500 de persoane protestează în PIaţa Unirii.

UPDATE 23:37 Numărul protestatarilor a trecut de 1.000. Circulaţia este blocată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei. 

Câteva sute de persoane s-au strâns în faţa Guvernului şi protestează faţă de adoptarea de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă a modificării codurilor penale. Oamenii strigă: „Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Demisia!”, „Hoţii! Hoţii!”

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu. Decizia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut retragerea proiectului, la pachet cu cel al graţierii, declanşând procedurile pentru referendum după ce zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării faţă de actele normative. Ordonanţa a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern în care s-a discutat despre bugetul pe 2017 şi intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Parchetul General, DNA, CSM şi Curtea Supremă au criticat proiectul susţinând că desfiinţează practic infracţiunea de abuz în serviciu şi aruncă în aer anchetele de până acum.

Citește și: