Andrei Luca POPESCU
7037 vizualizări 9 mai 2015

Manifestaţia  a început la ora 16.00, în piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în Parcul Herăstrău. De aici, protestatarii au pornit în marş către Guvern, Palatul Cotroceni, până în faţa Ministerului Mediului, din faţa Parlamentului. Manifestanţii au cerut protejarea pădurilor şi încetarea defrişărilor, acuzând companiile străine din industria lemnului că profită de pe urma pădurilor pe care autorităţile nu le protejează. Ei au solicitat un Cod Silvic care să protejeze în mod real pădurea, nu precum cel care a fost adoptat de Parlament. Manifestanţii au cerut totodată ca pragul de 30% impus companiilor din industria lemnului la achiziţia şi procesarea de cherestea din fondul forestier al României să rămână aşa cum l-a cerut Parlamentul în lege, lucru contestat de preşedintele Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea.

UPDATE 20:58 Protestul s-a încheiat. Ultimii 200-300 de manifestanţi au părăsit Piaţa Constituţiei. 

UPDATE 20:16 Protestatarii sunt acum în Piaţa Constituţiei.

UPDATE 20:05 Bucureştenii care cer oprirea defrişărilor ilegale au ajuns la Parlament. 

UPDATE 19:48 Splaiul Independenţei e blocat intre Eroilor si Unirii. Protestatarii s-au oprit în faţa Institutului Cantacuzino şi cer susţinere. 

UPDATE 19:19 Manifestanţii se îndreaptă în aceste momente spre Parlament.

 

UPDATE 19:05 Protestatarii strigă „Mafia defrişează, Iohannis protejează!” şi „Un copac de mai tăiaţi, o s-ajungeţi spânzuraţi!”

UPDATE 19:00  Manifestanţii au ajuns la Cotroceni.

UPDATE 18:27 Proteste au loc şi la Cluj. Participanţii la marşul de protest faţă de defrişarea pădurilor organizat la Cluj-Napoca, al căror număr depăşeşte o mie, au blocat complet traficul rutier pe Bulevardul 21 Decembrie şi în Piaţa Mărăşti, ei scandând ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă” sau ”Parlamentarul frate cu tâlharul”

UPDATE 18:17 Numărul manifestanţilor a crescut, ajungând acum la aproape trei mii, din estimările făcute la faţa locului.

UPDATE 17:57 Coloana de manifestanţi a ajuns la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat deja susţinerea faţă de protestatari, promiţând că va pune problema defrişărilor ilegale pe ordinea de zi a CSAT. 

UPDATE 17:45 Protestatarii au ajuns la Guvern. Se strigă: „Jos Guvernul!”

UPDATE 17:41 Preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat  pe pagina de Facebook susţinerea faţă de manifestanţi. „Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi”.

UPDATE 17:41 Imagini filmate în timpul protestului în urmă cu puţin timp.

UPDATE 17:12 Manifestanţii pleacă în marş către Guvern, pe bulevardul Aviatorilor. Numărul celor care protestează a ajuns la aproape două mii. 

UPDATE 16:52 „Colonia română, raiul corporaţiilor prăduitoare”, se poate citi pe una dintre pancarte. 

UPDATE 16:40 Numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 400. Iar unii au un mesaj clar: „Nu tăiaţi copacul, că vă rupem capul!”

UPDATE 16:30 Claudiu Crăciun, liderul mişcării Uniţi Salvăm, spune că nu există o problemă cu companiile străine, că toţi cei care vin să construiască aici sunt bineveniţi. Însă atrage atenţia asupra defrişărilor ilegale. 

UPDATE 16:30 Câteva mesaje de la protest.

UPDATE 16:20 Claudiu Crăciun le vorbeşte manifestanţilor, printre care se află şi Aurelian Pavelescu. 

UPDATE 16:15 Aproximativ 200 de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Charles de Gaulle. Aceştia poartă pancarte pe care scrie „Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea”, „Toate partidele ne taie pădurile”, „Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba şi toporul!”

Sursa: Uniţi Salvăm.

În ţară, proteste similare sunt anunţate la Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Cluj, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui.

S-au anunţat evenimente similare şi în diaspora, la Berlin, Chişinău, Copenhaga, Dublin, Londra, Luxemburg, Madrid, Milano, Montreal, Munchen, Paris, Priştina, Stockholm, Toronto, Viena.

Organizatorii susţin că acesta este „primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”.

O parte din organizatori (nu şi „Uniţi Salvăm”) subliniază că protestele sunt apolitice. Cu toate acestea, principala scânteie a constituit-o decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge de la promulgare Codul Silvic modificat de Parlament. Astfel, susţin organizatorii protestului, Iohannis ar fi folosit printre altele un argument care se regăseşte într-o scrisoare de lobby a companiei austriece din industria lemnului Schweighofer Holzindustrie. Este vorba despre nemulţumirea companiei, cât şi a preşedintelui Iohannis, faţă de un prag de 30% pentru achiziţionarea sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional.

Această prevedere, a arătat Iohannis în decizia sa de a întoarce Codul Silvic în Parlament, pentru reexaminare, „este de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă”.

Deşi organizatorii protestelor recunosc că legea Codului Silvic adoptată de Parlament conţine mai multe prevederi care pot da naştere la abuzuri, ei consideră mai grav faptul că plafonul de 30% pentru lemn tăiat din pădurile din România a fost respins de Klaus Iohannis, lucru care ar coincide cu interesele companiei austriece.

Holzindustrie Schweighofer este prezentă în România din 2003 şi deţine două fabrici de procesare a lemnului la Sebeş şi la Rădăuţi. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lemnului din România şi a devenit ţinta organizaţiilor civile care se opun tăierilor pădurilor, fiind acuzată că primeşte la fabrici lemn tăiat ilegal din parcuri naţionale. Compania susţine însă că tăierea copacilor se face cu respectarea legii şi a respins acuzaţiile.

Citește și: