Andreea OFIŢERU
5500 vizualizări 2 sep 2013

Protestele împotriva proiectului Roşia Montană au continat pentru a doua seară în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Câteva sute de tineri înarmaţi cu pancarte şi cu sticle de plastic în mână  s-au strâns marţi seara la fântâna arteziană din faţa Facultăţii de Arhitectură şi scandează lozinci împotriva proiectului de la Roşia Montană.

UPDATE 0.51 Protestatarii care au rămas pe carosabilul de la Universitate fac valuri, valuri. se ridică şi se apleacă în mai multe rânduri şi strigă „Nu vrem cianură!”, ”Fără dictură!”. Protestatarii spun că nu vor pleca acasă până dimineaţă şi strigă „Nu plecăm!”

Mulţi dintre tinerii care au stat lla protest s-au retras.

UPDATE 23.51 Jandarmii au negociat cu protestatarii să lase troleele să se retragă. Inainte de staţia de la Universitate erau staţionate două troleibuze. Primul a fost retras in jurul orei 0.00. Cel de-al doile în jurul orei 0.30. dar după ce doi tineri refuzau să se dea la o parte din calea lui.

UPDATE 23.40 Protestatarii au instalat primul  cort.

UPDATE 23.16 Mai mulţi protestatari pe biciclete strigă "Roşia Montană nu e de pomană". ei se plimbă în cerc prin faţa jandarmilor.

UPDATE 23.00 Protestatarii au reuşit să îi păcălească pe jandarmi şi au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, de la Universitate înspre Kogălniceanu, în zona statuilor. Ca şi seara trecută, ei s-au aşezat pe jos, pe carosabil, şi au blocat circulaţia.

UPDATE 22.47 Aproape 2.000 de oameni stau în faţa Facultăţii de Istorie, circulaţia este blocată. Jandarmii intră şi ei pe bulevardul blocat.

UPDATE 22.00 După mai multe tatonări între protestatari şi jandarmi, care nu îi lăsau să se deplaseze, oamenii stau acum în faţa Facultăţii de Istorie din zona Universităţii, înconjuraţi de forţele de ordine.

UPDATE 21.35 Oamenii vor să meargă pe trotuar spre Piaţa Romană, însă jandarmii nu le dau voie.

UPDATE 21.30 Protestatarii se pregătesc să rupă lanţul făcut de jandarmi.

UPDATE 20.46 Sunt 1.200 de protestatari în Piaţa Universităţii, spun jandarmii. Forţele de ordine au făcut două lanţuri umane înspre bulevard. Oamenii scandează "Demisia". Ca şi duminică, protestatarii nu au aprobare: "Nu ne trebuie aprobare pentru exprimare, strada e a noastră", scandează oamenii.

Duminică seară a fost prima zi de proteste din Bucureşti şi din alte 20 de oraşe din ţară. Românii aflaţi în străinătate au ieşit şi ei să protesteze în faţa ambasadelor din Londra, Berlin sau Paris.

În Bucureşti,în jur de 3.000 de manifestanţi au blocat duminică seara  traficul în centrul Capitalei, mergând în marş din Piaţa Universităţii până în Piaţa Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piaţa Universităţii. 

Protestul  din Capitală s-a încheiat în mod paşnic în jurul orei 3.00 dimineaţă, când protestarii au părăsit  partea de carobasil pe care au stat mai mult de 10 ore.  Manifestanţii din Piaţa Universităţii au demontat cele trei corturi pe care le puseseră pe carosabil.

Protestele din Piaţa Universităţii vin după ce Guvernul a aprobat în ultima şedinţă de Guvern o lege prin care aprobă proiectul Roşia Montană, proiect de lege pe care îl va trimitere spre aprobare în Parlament.

Potrivit proectului, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Citește și: