Andreea OFIŢERU
7335 vizualizări 27 oct 2013

Aproape 3.000 de persoane au protestat duminică în Bucureşti faţă de proiectul Roşia Montană. Manifestanţii s-au strâns în Piaţa Universităţii şi au plecat în marş spre guvern. După câteva zeci de minute la în faţa Palatului Victoria, protestatarii au plecat în marş spre Piaţa Unirii via Calea Victoriei, blocând circulaţia.

Marşul nu a fost lipsit de incidente. În dreptul hotelului Radisson de pe Calea Victoriei mai mulţi protestatari au început să se îmbrâncească cu jandarmii, iar o femeie a leşinat.

Aceasta a fost a noua duminică în care protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană au ieşit în stradă. Manifestaţii similare celei de la Bucureşti au avut loc şi în Cluj.

UPDATE  21:30 Protestul s-a terminat în jurul orei 21.30, când manifestanţii au decis să părăsească Piaţa Unirii. Unii dintre liderii protestutului au spus că e posibil să se întâlnească şi pe timpul săptămânii şi nu numai duminica.

UPDATE  20:30 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Unirii, blocând traficul.

UPDATE 19:46 În dreptul hotelului Radisson de pe Calea Victoriei mai mulţi protestatari au început să se îmbrâncească cu jandarmii.

UPDATE 19:30 Cei aproape 3.000 de manifestanţi cau plecat de la sediul Guvernului, blocând circulaţia pe Calea Victoriei, aceştia fiind flancaţi de cordoane de jandarmi.

UPDATE 18.18 Claudiu Crăciun se află în fruntea coloanei de manifestanţi, care scandează "Roşia, Roşia, vine Revoluţia!"

UPDATE 18.15 Coloana de manifestanţi a ajuns la Piaţa Romană, iar jandarmii însoţiţi de Poliţie au pornit către sediul Guvernului, punctul central al mitingului din această seară. Jandarmeria a trimis dube la faţa locului.

UPDATE 17.50 O parte dintre protestatari au trecut prin pasajul de la Universitate, spre Fântână, jandarmii însă nu-i lasă să treacă pe carosabil.

Sursa Foto: Pagina de Facebook Rezistenţa Urbană

UPDATE 17.30 Protestatarii în număr de câteva sute s-au aliniat să pornească în marş spre Guvern. Jandarmii nu-i lasă pe oameni să intre pe carosabil, unii o iau prin pasajul de la Universitate.

Sursa Foto: Pagina de Facebook Rezistenţa Urbană

Sursa Foto: Pagina de Facebook Rezistenţa Urbană

UPDATE ora 17.00: Câteva zeci de oameni s-au strâns la statuile de la Universitate de pe Bulevardul Elisabeta.

Sursa Foto: Pagina de Facebook Rezistenţa Urbană

Pe pagina de Facebook a protestului „Uniţi Salvăm” a fost votat traseul de duminică, 27 octombrie. Astfel, de la ora 16 protestatarii se strâng la Universitate, apoi după ora 17:00 pleacă spre Guvern. În plus, spun protestatarii care gestionează pagina Uniţi Salvăm ei vor fi solidari atât cu moţii din Roşia Montană cât şi cu sătenii din Pungeşti.

„Politicienii trag de timp, noi rezistăm pentru că ştim că lupta va fi lungă. Săptămâna trecută am aflat parlamentarii au prelungit mandatul Comisiei cu încă o lună, ceea ce înseamnă că vor să ne mai ţină în stradă până vine frigul sau ne plictisim”, scrie aceeaşi sursă.

Protestatarii au redactat nişte cerinţe pentru Guvernul Ponta şi pentru parlamentari.

Citește și: