Raluca Pancu
4357 vizualizări 18 ian 2017

Oamenii s-au strâns iniţial în Piaţa Universităţii din Capitală la ora 18.00 pentru a protesta faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor, acţiunea fiind iniţiată pe Facebook. După aproximativ o oră şi jumătate au plecat către sediul Guvernului.

"Clasa politică va trebui să nu mai mintă şi să nu mai fure. Chiar şi astăzi (n.r miercuri), în timpul şedinţei guvernului, am ascultat o mie de minciuni. Voiau să pună ordonanţa, nu voiau să o pună, după aia s-a dovedit că avea pe ea data de 18.(...) Lucrurile nu trebuie făcute aşa, mişel, pe sub mână. Pot fi discutate, comentate, lumea poate să îşi spună opinia într-un mod organizat dar nu aşa lovituri, cuţit în spate", a spus un protestatar.

"Luăm act şi atitudine faţă de ceea ce vrea să facă guvernul. Consider că societatea civilă trebuie să iasă mai des în stradă şi să ia atitudine legat de ceea ce încearcă să facă guvernul legat de graţiere. Nu e normal ca peste noapte, printr-o hotărâre de guvern să schimbi legea, Codul Penal. Clasa politică, din păcate, nu este cea care ar trebui să fie. Permierul ar trebui să fie atent la ce hotărâri de guvern, ordonanţe de urgenţă adoptă. Din moment ce vor să scoată abuzul în serviciu e posibil să fie preferenţială legea", a susţinut un alt tânăr participant la protest. 

 

Protestul vine după ce, miercuri, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. 

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

UPDATE 20:55 Protestatarii au început să plece din Piaţa Victoriei şi scandează "După servici, mâine tot aici!", "DNA, să vină să vă ia!", "Urmăriţi penal, hai la tribunal!" şi "România, trezeşte-te!".

UPDATE 20:17 Protestatarii din Bucureşti au ajuns în Piaţa Victoriei şi scandează "Demisia!",  "DNA, să vină să vă ia!", "Jos, Ciorbea!", "România, trezeşte-te!", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!, "PSD, ciuma roşie!".

 

UPDATE 20:00 Peste 2.000 de protestatari au ajuns în Piaţa Romană din Capitală. Aceştia scandează: "PSD, nu uita, România nu-i a ta!".

"Prima bandă vă rugăm", a strigat un reprezentant al Jandarmeriei.

UPDATE 19:34 Oamenii au ieşit să protesteze şi la Cluj faţă de ordonanţele ministrului Justiţiei, Florin Iordache. Potrivit Mediafax, peste 250 de persoane s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj Napoca. Participanţii flutură pancarte cu următoarele mesaje: „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare!”, „Fără graţiere, fără amnistie, Clujul nu are amnezie!”, ”Vrem democraţie fără amnistie, în democraţie hoţii stau la puşcărie!” sau „Hoţi şi politicieni, stop de la cetăţeni!”.

„Suntem în punctul în care ne putem întoarce în timp, evoluţia democratică a României nefiind garantată. Evoluţia poate fi întoarsă printr-o simplă ordonanţă de urgenţă, semnată de câteva marionete ale unui partid şi grupuri de interese ajunse la putere. Sunt ordonanţe date cu dedicaţie, probabil pentru politicienii penali”, a declarat unul dintre clujenii participanţi.

Imagini de la protest:

Totodată, la Iaşi protestează în jur de 50 de persoane.

La Craiova nu se scandează, iar câţiva participanţi din cei 50 au coli scoase la imprimantă cu mesaje precum "Vă vedem, ticaloşilor" sau "Nu amnistiei", potrivit Mediafax.

UPDATE 19:30 Aproximativ 1.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii şi au blocat un sens de circulaţie, pornind în marş către Guvern. Scandează "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!","Demisia", "DNA, să vină să vă ia", "Dragnea, nu uita, România nu e a ta!" şi "PSD, ciuma roşie!"

UPDATE 19:18 În jur de 500 de persoane se află în Piaţa Universităţii.

UPDATE 19:00 Aproximativ 400 de persoane protestează în Piaţa Universităţii.

UPDATE 18:20 La această oră, în Piaţa Universităţii s-au adunat aproximativ 200 de protestatari şi scandează "Ciuma roşie, jos PSD", "Demisia!", "Colectiv", "Ruşine!", "Vrem democraţie, hoţii stau la puşcărie!", "Jos penalii", "DNA, să vă ia!", "Guvernare, nu eliberare" şi ţin în mâini cartoane mici roşii.

LIVE, transmis de privesc.eu

"Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00. Dacă suntem destui mergem într-un marş spre Guvern. Pornim în marş la ora 20:00. Acesta este un event făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei. Data este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective", se precizează pe pagina de Facebook a Comunităţii "Corupţia Ucide".

Liderul USR, Nicuşor Dan, a anunţat că va participa la protestul împotriva legii graţierii anunţat pentru ora 18.00 în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

"Voi fi azi la ora 18 la protesul din Piaţa Universităţii. Am reflectat mult dacă să particip sau nu, riscul fiind să fim acuzaţi de confiscare politică a protestelor. Am decis să particip, fără să dau declaraţii presei de la protest, pentru a transmite un mesaj asupra gravităţii a ce se întâmplă sutelor de mii de oameni care ne-au votat", a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Protestele vin în contextul în care Guvernul nu renunţă la ordonanţa graţierii şi cea de modificare a codurilor penale. Actele normative nu au figurat, însă, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, presedintele Klaus Iohannis venind intempestiv la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie cu premierul Grindeanu şi Ministrul Justiţiei.

La începutul şedinţei pe care a prezidat-o, Iohannis a anunţat că şeful guvernului i-a promis că cele două ordonanţe nu vor apărea „peste noapte” pe ordinea de zi a niciunei şedinţe de Guvern.

La finalul acesteia, premierul Grindeanu a precizat că nu este împotriva modificării legii privind graţierea.

„Eu cred că tot aşa de constituţional cum a venit preşedintele Klaus Iohannis să prezideze şedinţa de Guvern, tot aşa de constituţional este să dăm o ordonanţă să modificăm legea”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat că a elaborat două acte normative. „Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Vizează graţierea, nu amnistia. Al doilea vizează hotărârile Curţii Constituţionale. Ministerul Justiţiei şi le-a asumat sub semnătura mea”, a spus Iordache, precizând că documentele au fost transmise spre consultare organizaţiilor profesionale.

"Ministerul Justiţiei a adoptat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Aceste două acte normative au fost finalizate ieri. Au fost trimise CSM, Înaltă Curte, Parchet General spre consultare publică. Şi vizează graţierea, nu amnistia, care nu vizează fapte grave, ci recuperarea prejudiciului şi cel de-al doilea vizează punerea în concordanţă cu hotărârile CCR. Au fost transmise tuturor celor interesaţi. Când vom avea avizele de susţinere sau nu, vom relua discuţia şi va intra în Guvern. Ministerul Justiţiei şi-a asumat cele două acte normative", a declarat Florin Iordache după finalizarea şedinţei de Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache (PSD), propune în proiectul de ordonanţă de urgenţă schimbarea definiţiei infracţiunii de abuz în serviciu, în acord cu decizia judecătorilor Curţii Constituţionale, însă introduce noi prevederi care ar avea ca efect anularea celor mai multe anchete ale procurorilor privind această infracţiune: proiectul introduce un plafon minim al prejudiciului de 200.000 de lei şi condiţia ca procurorii să deschidă ancheta doar la sesizarea prealabilă a părţii vătămate.

CITEŞTE PROIECTUL LEGII

Potrivit unor surse judiciare, prevederile afectează atât anchetele în curs, procesele, dar şi dosarele în care deja au fost date condamnări. Printre cei anchetaţi pentru această infracţiune de DNA, care nu s-ar mai încadra în aceste noi condiţii ale legii, ar fi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, preşedintele PSD Liviu Dragnea (în dosarul Bombonica), fostul preşedinte CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, foştii miniştrii implicaţi în dosarul Microsoft, precum şi primari sau şefi de consilii judeţene de la toate partidele. Ei fie nu se încadrează la limita prejudiciului, fie fapta nu a fost sesizată de instituţiile sau persoanele vătămate, condiţiile fiind cumulative, astfel că ar scăpa de aceste dosare.
 

Citește și: