Laura HOLBAN
Mihai Draghici
1540 vizualizări 15 ian 2012

Mii de români au ieşit în stradă sâmbătă, în cea de-a treia zi de proteste desfăşurate în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, pentru a protesta împotriva Legii sănătăţii şi măsurilor de austeritate adoptate de guvern, potrivit Reuters.

Guvernul român a retras proiectul de lege după protestele din stradă şi numeroasele critici, însă nu a reuşit să calmeze spiritele, cei ieşiţi în stradă sâmbătă cerând organizarea de alegeri anticipate şi demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Protestatarii au scandat şi au afişat bannere pe care erau scrise lozinci precum "stop hoţiei", "ne-ai minţit şi ne-ai furat" şi "lasă-ne". Unii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine.

"Este important ca protestatarii să înţeleagă că nu suntem împotriva lor şi că suntem aici să le asigurăm protecţia şi să ne asigurăm că legea este respectată", a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt. Acesta a precizat că nu poate estima cifra exactă a celor adunaţi în centrul Bucureştiului.

Protestele au început joi, după demisia fostului subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care a criticat proiectul de lege şi s-a confruntat cu preşedintele Băsescu, un susţinător declarat al acestui proiect. La cererea preşedintelui, partidul aflat la guvernământ a retras vineri proiectul de lege. Opoziţia a afirmat că acest proiect era unul lacunar şi că risca să destabilizeze sistemul medical din ţară.

Sâmbătă, protestele au trecut dincolo de simpla susţinere a lui Arafat şi s-au vizat dezaprobarea generală a măsurilor de austeritate asumate de executiv.

Cum reflectă presa internaţională protestele din România

Presa internaţională relatează pe larg despre manifestaţiile din România, notând că este vorba de cel mai ample proteste de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării generale de nemulţumire din cauza politicilor de austeritate.

"Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene în cursul protestelor faţă măsurile de austeritate, cel puţin nouă persoane fiind rănite", relatează BBC, explicând că manifestaţiile au izbucnit în semn de solidaritate cu Raed Arafat, extinzându-se treptat pe fondul nemulţumirii generale faţă de politicile Guvernului de la Bucureşti.

"Oamenii au ieşit pe străzi în mai multe oraşe pentru a exprima nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate şi faţă de proiectul de reformare a sistemului medical. Dar protestele de la Bucureşti au devenit violente în momentul în care manifestanţii au refuzat să plece, intrând în conflict cu forţele de ordine", notează Euronews, subliniind că este a treia zi de proteste în România.

Agenţia Press Association notează că acestea sunt cele mai ample proteste organizate în România după venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004.

Conform Associated Press, protestele sunt rezultatul "stării de nemulţumire în legătură cu reducerile salariale, diminuarea indemnizaţiilor sociale, majorarea taxelor şi corupţia generalizată" din România.

"Protestele au izbucnit joi, după demisia lui Raed Arafat, care se opunea proiectului legii sănătăţii. Pe fondul presiunilor publice, preşedintele Traian Băsescu a retras proiectul, argumentând că şi-a dat seama că majoritatea angajaţilor din sistemul medical se opun schimbării", comentează CNN.

În afară de protestele cu accente violente de la Bucureşti, "sute de persoane au manifestat şi în alte oraşe ale ţării pentru a exprima opoziţia faţă de proiectul reformei sănătăţii", a scris Agenţia France-Presse.

Citește și: