Gandul.info
Departamentul Corespondenţi - Mediafax
1878 vizualizări 8 dec 2013

UPDATE: Trei dintre manifestanţi, duşi la Poliţie

Aproximativ o sută de persoane protestează, duminică seara, în zona fântânii de la Universitate, faţă de explorarea gazelor de şist, trei dintre manifestanţi fiind ridicaţi şi duşi la Poliţie, după ce au încercat să forţeze cordonul de jandarmi.

În zona fântânii de la Universitate s-au adunat, duminică seara, aproximativ o sută de persoane, pentru a cere oprirea explorării gazelor de şist şi pentru a-şi exprima susţinerea pentru protestatarii de la Pungeşti.

În jurul orei 20.30, trei dintre protestatari au încercat să forţeze cordonul de jandarmi, fiind scoşi din grupul manifestanţilor şi duşi la Poliţie pentru identificare.

"Trei persoane au încercat să forţeze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup şi duse la Secşia 3 de Poliţie din Capitală, pentru identificare şi luarea măsurilor legale care se impun în prezenta situaţie", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

La Universitate a fost solicitată şi o ambulanţă SMURD, pentru a acorda îngrijiri medicale unei persoane din grupul protestatarilor.


Câteva sute de oameni protestează la Bucureşti şi la Cluj faţă de situaţia de la Pungeşti, dar şi faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

La Bucureşti, peste 100 de oameni s-au strâns la fântâna de la Universitate, locul de întâlnire de fiecare duminică al oamenilor care protestează faţă de proiectul Roşia Montană.

De asemenea, aproximativ o sută de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa monumentului Memorandiştilor din Cluj-Napoca, având pancarte inscripţionate cu mesaje precum: "Dă, Doamne, Revelion fără Ponta şi Chevron", "Solidaritare cu Pungeşti" şi "Roşia, Moşna, Pungeşti, USL o să plăteşti".

Unul dintre participanţi, Cornel Vâlcu, a declarat că de luni vor avea loc pichetări zilnice ale Prefecturii Cluj.

"Suntem solidari cu cei din Pungeşti, ne opunem exploatării gazelor de şist", a spus Vâlcu.

Protestatarii scandează "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Uniţi salvăm România" şi "Afară cu mafia din ţară".

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană adoptat de Guvern. Şi Senatul a respins, marţi, proiectul de lege în forma transmisă de Guvern. Comisia specială afirma, în raportul la acest proiect, că sunt posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

Raportul comisiei parlamentare care a analizat şi respins proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană va fi analizat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, declarau, marţi, pentru MEDIAFAX, repezentanţi ai instituţiei.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în mod abuziv şi ilegal în cazul acestui proiect nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

Citește și: