Andrei Luca POPESCU
Andreea OFIŢERU
Adriana Stanca
61811 vizualizări 7 nov 2014

Cele mai masive proteste au avut loc sâmbătă la Cluj şi la Timişoara, unde în jur de 5.000 de oameni au protestat, cerând respectarea dreptului la vot în diaspora, dar şi mesaje politice împotriva premierului Victor Ponta. Proteste au avut loc la Bucureşti, Iaşi, Constanţa sau Oradea. La Bucureşti, în jur de 1.000 de oameni au părăsit zona Pieţei Universităţii şi s-au îndreptat în marş către sediul MAE. Ei s-au oprit în faţa Guvernului şi i-au cerut demisia lui Victor Ponta, apoi au mers la MAE unde au cerut demisia lui Titus Corlăţean.

Protestele românilor din străinătate care nu au putut vota pe 2 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, au fost un semnal pentru tinerii din România care pregătesc proteste în marile oraşe. În Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Arad, Oradea sau Reşita se anunţă proteste sâmbătă şi duminică, iar oamenii de mobilizează prin intermediul reţelelelor de socializare. Proteste sunt de asemenea programate în sâmbăta de dinaintea turului doi al alegerilor, pe 15 noiembrie, atât în ţară, cât şi în marile capitale europene, precum Londra sau Paris, acolo unde mii de români nu au putut vota, fiind ţinuţi ore întregi la coadă de autorităţile române.

Gândul vă ţine la curent în timp real cu evoluţia acestor manifestaţii. De asemenea, am transmis live imagini de la proteste, în cadrul unei ediţii speciale GÂNDUL LIVE.

URMĂREŞTE AICI DEZBATEREA GÂNDUL ŞI IMAGINI DE LA PROTESTE

De asemea, Gândul lansează platforma care adună vocile voastre de pe reţelele de socializare. Accesând această pagină puteţi vedea în timp real mesajele românilor. Vă îndemnăm să daţi SHARE acestei pagini pentru a vă aşeza la o coadă simbolică a celor care doresc un vot liber în turul doi atât în ţară, cât şi în străinătate. 

UPDATE 23.50 TIMIŞOARA Melodia care s-a auzit la TImişoara, la încheierea mitingului de protest la care s-au adunat mii de oameni.

UPDATE 23.00 BUCUREŞTI Protestul s-a disipat, după ce oamenii care se întorceau de la MAE şi Guvern au ajuns pe străduţele din Centrul Vechi, unde au continuat să scandeze.

UPDATE 21.55 BUCUREŞTI Busculade pe Calea Victoriei, între jandarmi şi protestatari, care au ocupat carosabilul. Jandarmii le cer să meargă pe trotuar sau pe pista de biciclete, lucru dificil din cauza stâlpilor de demarcare a benzilor. „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, le strigă oamenii jandarmilor.

UPDATE 21.35 BUCUREŞTI Protestatarii părăsesc zona MAE şi o parte dintre ei spun că se întorc în Piaţa Universităţii. Jandarmii nu i-au mai lăsat să treacă prin faţa Guvernului, direcţionându-i pe partea cu muzeul Antipa. Ulterior, protestatarii au blocat circulaţia pe Calea Victoriei.

UPDATE 21.30 TIMIŞOARA O persoană a fost ridicată de poliţişti şi dusă la audieri, după ce ar fi lovit camera video a unui jurnalist, iar alţi şase participanţi la protest au fost amendaţi, pentru adresare de injurii, cu câte 200 de lei, conform Mediafax.

UPDATE 21.15 BUCUREŞTI Marşul a ajuns la sediul MAE, unde oamenii cer demisia lui Titus Corlăţean. Aici au rămas grupaţi în jur de 300 de persoane. Jandarmii le cer să elibereze strada.

UPDATE 20.45 BUCUREŞTI: Protestatarii au ajuns la sediul Guvernului, în drum spre MAE. „DNA, DNA, curăţă politica”, „Jos Ponta jos, eşti un mincinos”, strigă oamenii. Alte lozinci sunt şi mai colorate: „Ponta, nu uita, eşti mai rău ca Ebola” sau „Ponta ne-a unit, în stradă am ieşit”.

UPDATE 20.15 BUCUREŞTI: O parte din protestatari au plecat în marş către sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), de pe Aleea Alexandru, în ciuda încercării jandarmilor de a-i opri. În acest moment, ei sunt încadraţi de jandarmi şi poliţie, în marş pe bulevardul Magheru. Se strigă „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit” şi „Klaus, Klaus scapă-ne de Mickey Mouse”. La marş s-au alăturat mai mulţi oameni, prezenţa ridicându-se la aproximativ 1.000 de persoane.

Foto şi video: Andreea Ofiţeru // Gândul

UPDATE 20.10 ORADEA: Noi imagini de la Oradea, unde protestul a avut loc mai devreme şi au participat în jur de 200 de persoane. La protest a venit şi o pereche de miri.

Foto: Ora de Oradea.

UPDATE 20.05 BUCUREŞTI: În jur de 500 de oameni continuă să protesteze. Se strigă „Ponta la gunoi după turul doi”, „Ne e ruşine Ponta cu tine”. Un bărbat a strigat „Jos Băsescu” şi s-a îmbrâncit cu alţi protestatari, fiind solicitată intervenţia jandarmilor. Bărbatul a părăsit zona.

Foto: Andreea Ofiţeru // Gândul.

UPDATE 20.00 TIMIŞOARA: Mii de oameni cântă alături de un chitarist aflat la microfon. A urmat intonarea imnului şi s-a strigat „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit”. Protestul este pe cale să se încheie, conform autorizaţiei.

UPDATE 19.50 IAŞI: Protestul continuă şi aici.

Foto: Roxana Ştefan Doboş // Facebook.

UPDATE 19.45 CONSTANŢA: Noi imagini de la Constanţa, unde mobilizarea nu a fost atât de puternică precum în Cluj sau Timişoara, dar s-au strâns, ca şi la Bucureşti, câteva sute de oameni.

UPDATE 19.45 CLUJ: Aici marşul se apropie de final, oamenii scandează în continuare.

UPDATE 19.30 BUCUREŞTI: S-au strâns aproximativ 500 de oameni în faţa Teatrului Naţional, care scandează „Libertate", "Ieşiţi la vot" şi mesaje contra lui Victor Ponta.

UPDATE 19.25 PARIS: „Eu personal nu mă aşteptam să iasă atâta lume, ştiam că prietenii mei din România sunt foarte preocupaţi pe mesaje private”, spune Alexandru Urdaş, unul dintre iniţiatorii protestului care a avut loc la Paris, în urmă cu câteva zile. Duminică, tineri români organizează un nou protest în Piaţa Drepturilor Omului, din Paris.

UPDATE 19.10 TIMIŞOARA: „Faptul că o grămadă de români din majoritatea Europei nu au putut să voteze. Tatăl meu e în Germania şi nu a putut să voteze, nu a avut secţie de votare mai aproape de 300-400 km de el. Mi-a ajuns traiul şi modul de viaţă pe care îl avem, mi-a ajuns cuţitul la os, nu se mai poate”, spune un timişorean la protest.

„Primul-ministru al României interzice un drept fundamental, dreptul la vot, care este semnul libertăţii noastre”, a declarat un alt protestatar.

„Vă implor, timişoreni, nu îi lăsaţi să ne vândă. Alegerile acestea nu sunt despre Ponta, ci despre studenţii, despre tinerii de aici, despre mine care am plecat din această ţară ca să pot să duc un trai mai bun”, spune un tânăr la microfon, unde se perindă mai mulţi protestari pentru a-şi spune mesajul.

Foto: Facebook.

UPDATE 19.00 CONSTANŢA: Şi aici are loc un protest unde se strigă „Jos Ponta” şi se cântă imnul României.

UPDATE 18.55 TIMIŞOARA Protestul continuă, cu o prezenţă masivă. Aici, lozincile sunt mai puţin orientate politic ca la Cluj.

Foto: Facebook.

UPDATE 18.45 CLUJ: Andrei Fărcaş, unul dintre iniţiatorii protestului, susţine că jandarmii i-au estimat cam 5.000 de oameni la protest. „Susţinem participarea cât mai puternică la vot pe 16, indiferent cu cine. Bine, e clar cu cine. Nu am dorit să avem mesaje politice, dar nu poţi controla o mulţime de 3-4 mii de oameni”, spune Andrei Fărcaş.

La Cluj se strigă „Diaspora s-apară, Ponta să dispară” şi „Ghinion, ghinion, ţara s-a trezit din somn”.

„Suntem generaţia Facebook, despre care toţi oficialii au zis că am picat Bac-ul. Noi vom schimba România, cu generaţia în blugi şi cu bunicii noştri. Votul din diaspora m-a scos în stradă. Noi suntem cetăţeni iar votul este un drept al nostru al democraţiei. O să schimbăm România”, spune o iniţiatoare a protestului.

„Ne dorim să se ia seama de cererile tinerilor şi să se dea mai multe secţii de votare”, spune o altă tânără.

Foto: Andrei Cărăuş // Facebook.

UPDATE 18.40 BUCUREŞTI: S-au strâns câteva sute de persoane. În mulţime a venit şi Monica Macovei, care a fost primită bine. Protestul din Capitală este destul de tăcut, lumea scandează puţin, ceea ce arată că oamenii nu sunt obişnuiţi ai protestelor.

UPDATE 18.30 IAŞI: Un protest similar are loc şi la Iaşi. „Suntem vreo 800 de oameni, din păcate ne-au impus să stăm în faţa Palatului Culturii, nu ne-au permis să mergem ca marş. Lumea oricum a venit, se scandează şi anti-Ponta, pentru că sunt foarte mulţi oameni frustraţi”, spune Iurie Vlasov, unul dintre iniţiatorii protestului de la Iaşi. „Totul s-a pornit dintr-o frustrare de-a mea când am văzut ce s-a întâmplat în diaspora, eu însumi fiind până acum 7 luni parte din diasporă”, a mai spus Vlasov.

Post by Andriesei Alexandru-Florin.

UPDATE 18.25 ORADEA Un protest de câteva sute de persoane a avut loc şi la Oradea. „Am ieşit la protest pentru că am considerat că unul dintre drepturile fundamentale pe care le-am câştigat, dreptul la vot, a fost încălcat. Nu mai putem să acceptăm această miniciună şi am ieşit să protestăm paşnic contra Guvernului, pentru că Guvernul se ocupă de alegeri, prin MAE. Noi credem că după 25 de ani a venit vremea ca cei tineri să hotărască încotro se îndreaptă această ţară”, spune Călin Petriş, unul dintre protestatari.

UPDATE 18.20 TIMIŞOARA: Dacă înainte de ora 18.00 erau doar câteva zeci de timişoreni la protest, acum sunt câteva mii. Câţiva protestatari cântă la chitară, animând mulţimea, cu o melodie a lui Vali Sterian şi cu apeluri.

„Cei care sunt acum la conducere au impresia că ne pot călca pur şi simplu în picioare. Ei lasă impresia că se poate să guvernezi pentru că ai bani şi mafie în spate, iar studiile noastre şi copiii noştri sunt anulaţi. Eu am crescut în comunism, ştii ce înseamnă să stai la coadă şi să fii călcat în picioare? Veniţi la vot!”, spune o protestatară, cu ochii în lacrimi.

UPDATE 18.10 CLUJ: ”Sunt plăcut surprins, nu mă aşteptam să vină atâta lume, bine pe Facebook erau aşteptaţi vreo 10.000 de oameni, dar nu mă aşteptam, cred că sunt câteva mii”, spune Ionuţ Deneş, unul dintre organizatorii protestului de la Cluj.

„Am venit pentru o Românie mai bună, să nu mai plecăm din ţară pentru locuri de muncă. Nu cred că vom rezolva nimic cât timp ei sunt la putere”, spune un protestatar care spune că lucrează în străinătate şi a încercat să voteze în diaspora.

„Tinerii contează, mă bucur că sunt în minoritate aici”, spune un domn la vreo 50 de ani, prezent la protest.

„Nu este posibil ca un Guvern să îşi bată joc de cetăţenii români care uncesc dincolo şi care aduc bani în ţara asta, să fie asemenea lipsă de organizare”, a spus un alt protestatar.

UPDATE 18.00 SIBIU: „Am ieşit să susţinem oamenii din diaspora, de care consider că cei din Guvern şi-au bătut joc şi să îndemnăm toţi românii să iasă la vot”, spune Dorin Beu, unul dintre iniţiatorii protestului de ieri seară, de la Sibiu, unde s-au strâns aproape 2.000 de oameni, conform lui Beu.

”Am auzit că s-a spus că am ieşit prima oară în Sibiu pentru că este oraşul lui Iohannis. Hai să vă explic. Eram acasă pe Facebook şi mi-am zis hai să dau eu drumul la un eveniment, am văzut că lumea începe să se strângă. Am mers la Primărie, la Jandarmerie şi am obţinut sprijinul lor”, mai spune Beu.

La mitingul de la Sibiu s-au pus condiţii de către autorităţi: fiind campanie electorală, li s-a cerut participanţilor să nu scandeze pro sau contra vreunuia dintre candidaţi, pentru că aşa cere legea, spune Cristina Fota, jurnalist din Sibiu.

UPDATE 17.55 TIMIŞOARA: Câteva zeci de persoane s-au adunat şi la Timişoara, cu steaguri tricolore, aşteptând ca protestul să înceapă.

UPDATE 17.50 BUCUREŞTI: Câteva zeci de persoane s-au strâns în faţa Teatrului Naţional, dar şi la Fântână. Printre ei se numără şi protestatarii de serviciu care se află mereu în faţa TNB, relatează Lucian Mândruţă.

UPDATE 17.45 CLUJ: În jur de 1.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj şi se pregătesc de marşul care începe la ora 18.00. Pe una dintre pancarte scrie „Teleorman, dragostea mea”, pe altele oamenii cer demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean, responsabil de organizarea secţiilor de votare din străinătate, relatează Septimiu Sărăţeanu, trimis special Gândul Live.

UPDATE 12.00 IAŞI: Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita (PSD), a modificat pe ultima sută de metri locul de desfăşurare aprobat pentru protest, mutându-l într-o zonă mai retrasă decât cea iniţială, conform unuia dintre organizatorii protestului care începe la ora 18.00.

Tonul protestelor din acest weekend a fost dat la Sibiu, vineri seară, în Piaţa Mare, unde aproximativ 500 de oameni au scandat „Fiţi eroi în turul doi”, un mesaj lansat în campania VOTEŞTI, al cărui clip îl puteţi vedea AICI

Protestarii de la Sibiu au scandat şi „Ghinion, ghinion, s-a trezit ţara din somn!” sau „Vreau să pot să merg la vot”, conform lui Ciprian Aber, unul dintre protestatari.

Sursa: Ciprian Aber

„Libertatea de-a vota nu ne-o va lua nimenea!”, au mai strigat sibienii vineri seară.

â

În tot acest timp, autorităţile de la Bucureşti nu au găsit nimic oficial în neregulă în organizarea procesului de votare şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Premierul Victor Ponta, candidatul PSD la preşedinţie, a declarat însă că dacă se va întâmpla ca până şi un singur român să fie împiedicat să voteze în turul doi, ministrul de Externe Titus Corlăţean răspunde cu funcţia. Cu toate acestea, un alt ministru, Bogdan Stanoevici, consideră că protestele au fost neîntemeiate, alimentate de „agitatori”: „sunt grupuri de tineri revoltaţi pe orice, care, la orice manifestaţie, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict”.

„Eu i-am rugat pe toţi cei care vin să nu manifestăm, ci să stăm la coadă. Dacă românii din străinătate au putut să stea la coadă pentru noi, să stăm şi noi la coadă pentru ei. Noi am vrut să manifestăm împotriva guvernanţilor la modul general, al modului în care înţeleg ei să ne conducă şi să ne respecte pe noi, cei care i-am pus acolo, în fruntea noastră”, a povestit pentru gândul Claudiu Marian, unul dintre iniţiatorii protestului de la Timişoara, acolo unde tinerii au ieşit deja în stradă marţi seară şi vor ieşi din nou sâmbătă seară.

„Eu şi tineretul român suntem frustraţi! Practic, am fost înjuraţi în faţă cu această manieră de organizare a unor alegeri democrate!”, a spus pentru gândul şi Edwin Sebastian Marc, unul dintre organizatorii protestului de sâmbătă, de la Timişoara.

„Mesajul nostru ar fi unul de susţinere a diasporei, nu vrem să se înţeleagă că suntem doar opoziţia lui Ponta. Eu sunt apolitic, pentru mine contează viitorul ţării! O să fie o plimbare paşnică de la Prefectură până la Primărie, vom scanda pentru a arăta că Moldova susţine votul liber şi pentru că vrem să înţeleagă şi cealaltă parte a României că Moldova nu mai este toată « roşie »”, a spus pentru gândul Iurie Vlasov, unul dintre organizatorii protestului de la Iaşi.

Clujenii vor ieşi, de asemenea, să protesteze sâmbătă, 8 noiembrie. Marşul va începe la ora 17:30, în Piaţa Unirii şi se va desfăşura mai departe pe traseul Bd. Eroilor (pietonal) - Str. Baba Novac - Bd. 21 Decembrie - Piaţa Unirii (partea de est) – Eroilor, a precizat pentru gândul Ionuţ Deneş, unul dintre organizatori.

Proteste în diaspora, pentru dreptul la vot

În ziua votului, românii care au fost împiedicaţi să voteze în străinătate au protestat, ajungându-se chiar ca la Paris câteva zeci de persoane să se baricadeze în Ambasada României, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor şi poliţiştilor francezi, chemaţi chiar de personalul românesc al ambasadei.

La Londra, românii care stătuseră ore întregi la coadă, doar pentru a li se închide uşa secţiei de vot în nas, la ora 21.00, s-au unit în cor şi au cântat imnul României.

 

Tot la Londra, s-a strigat simplu, în întunericul nopţii: „Vrem să votăm!”.

La Paris, atmosfera a fost la fel de încordată, în faţa secţiilor de votare.

În multe alte oraşe europene, românii au fost la fel de furioşi că nu au fost lăsaţi să voteze.

Munchen:

Dublin:

Torino:

Chişinău:

Citește și: