Vasile Magradean
660 vizualizări 29 sep 2013

Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană protestează duminică seară la Cluj-Napoca, în cartierul Mărăşti, unde au ajuns în marş din centrul oraşului, străbătând Piaţa Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Alexandru Vaida Voievod.

În momentul în care manifestanţii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier şi transportul în comun au fost blocate şi a avut loc un incident între mai mulţi protestatari şi jandarmii care îi însoţeau.

Una dintre participantele la marş spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanţi, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi ptotestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.

În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen, iar incidentul a fost aplanat după ce jandarmul a fost scos din mulţime de către superiorii săi.

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budişan, a declarat pentru MEDIAFAX că "a avut loc o îmbrânceală şi că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greşeală".

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se îndreaptă spre Piaţa Lucian Blaga, ultimul punct al protestului. Ei scandează "Nu ne provocaţi, că o să regretaţi", "Jandarmeria apără hoţia", "România, stat poliţienesc", "Fără violenţă", şi "Ruşine să vă fie".

Mitingul de la Cluj-Napoca împotriva proiectului minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor, unde mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfârşitului culturii" şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi scandând "Hoţii, hoţii".

"Am aruncat cu roşii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte şi ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declaraţiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia", afirma Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

Manifestanţii, care au scandat "Nu cedăm, nu capitulăm", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Demisia", au plecat apoi în marş spre cartierul Gheorgheni.

Câteva sute de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi. De asemenea, peste 2.000 de persoane care se opun proiectului minier protestează în Capitală.

De la începutul lunii septembrie, proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană au loc în fiecare duminică în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte mari oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

În 25 septembrie, Comisia specială parlamentară pentru Roşia Montană a făcut o vizită în localitate şi a mers şi la Câmpeni. Atunci, la Roşia Montană au avut loc proteste ale susţinătorilor acestui proiect, în timp ce la Câmpeni au manifestat câteva mii de persoane care se opun proiectului. Protestele au fost marcate şi de incidente: la Roşia Montană, deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar la Câmpeni membrii comisiei parlamentare au fost împiedicaţi, timp de aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant unde se întâlniseră cu reprezentanţi ai ONG-urilor care se opun proiectului.

Citește și: