Dan Lungu
242 vizualizări 13 oct 2013

Peste 300 de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia şi Cîmpeni, cerând Parlamentului să respingă proiectul minier de la Roşia Montană, care "ar distruge Munţii Apuseni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 250 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Cîmpeni, în apropierea statuii lui Avram Iancu, participanţii fiind atât din oraş, cât şi din localităţile apropiate.

Protestatarii au agitat steaguri tricolore, iar unii dintre ei au purtat afişe cu portretul lui Avram Iancu. De asemenea, unii dintre participanţi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum "Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, "Moţilor, să fiţi uniţi! Nu vă lăsaţi jefuiţi!" sau "Asta-i ţara moţilor, nu e tagma hoţilor!”.

"Ne opunem categoric acestui proiect minier care va distruge Munţii Apuseni. Vrem bogăţii pentru câţiva ani şi apoi ce vom face? Ce facem cu Apusenii noştri poluaţi?", a spus unul dintre participanţi, care susţine că a venit din Albac pentru a participa la protestul de la Cîmpeni.

Şi la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi au parcurs într-un marş mai multe străzi din municipiu, scandând "Alba Iulia, trezeşte-te" şi "Luptăm, murim, salvăm Roşia Montană".

"Sperăm ca până la urmă Alba Iulia şi România să se trezească şi să înţeleagă că acest proiect nu este în interesul românilor. Sperăm să fim auziţi şi cei care au decizia să îl oprească", a spus un tânăr din Alba Iulia care afirmă că a participat la toate acţiunile de protest împotriva proiectului Roşia Montană organizate până acum în municipiu.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore şi au afişat un banner de câţiva metri lungime cu mesajul "Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană". De asemenea, unii dintre protestatari au purtat afişe sau pancarte cu mesaje precum "Nu dăm aurul din munţi pe cianuri şi bani mărunţi”, "Trădarea de ţară în aur se măsoară" sau "Indiferenţa ucide. Spuneţi NU proiectului de la Roşia Montană”.

Potrivit Jandarmeriei Alba, acţiunile de protest de la Alba Iulia şi Câmpeni au fost autorizate.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiaţi, până vineri, reprezentanţi ai mai multor instituţii. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Citește și: