13705 vizualizări 5 feb 2017

Peste 200.000 de oameni au protestat, duminică seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului, chiar dacă ordonanţa care i-a scos în stradă a fost abrogată. Printre scandările preferate au fost „Demisia! Demisia”, ”Hoţii!” şi „DNA, să vină să vă ia”. 

În câteva rânduri, a fost cântat imnul naţional ale cărui versuri au fost proiectate pe clădirile din Piaţa Victoriei. Un moment aparte a fost cel în care toată lumea a aprins câte o lumină. Cu telefoanele ridicate desupra capetelor şi lanternele pornite, strada a cerut demisia Guvernului.  

Protestatarii au ţinut un moment de reculegere, liniştea aşternută peste piaţă fiind întreruptă doar de tropăieli. În final, s-a scandat „Colectiv! Colectiv”. 

Pe tot parcursul mitingului, pe clădirea Guvernului au fost proiectate textele scandărilor din Piaţă. 

Numărul participanţilor la protestele din ţară: Cluj - 50.000, Iaşi - 30.000, Timişoara - 35.000, Sibiu - 35.000, Braşov - 10.000, Constanţa - 6.000, Craiova  -3000, Arad - 2.000. 

Grindeanu: Nu-mi dau demisia

În timp ce sute de mii de oameni erau în stradă, cerându-i demisia, premierul Sorin Grindeanu anunţa că nu va pleca de la Guvern. 

''Modalitatea prin care un guvern poate fi dat jos este prin moţiune de cenzură, pentru că cealaltă, cea prin care mi-aş da eu demisia, nu se poate - fiindcă nu mi-o dau'', a spus Grindeanu la Antena 3, duminică seara, într-o intervenţie telefonică.

Premierul a susţinut că în acest moment ''România este împărţită în două'' şi că el a făcut apel la calm pentru că ''am câştigat alegerile, noi PSD împreună cu ALDE, şi am primit mandat din partea cetăţenilor''.

Grindeanu a afirmat că a decis, prin abrogarea OUG pe Justiţie, să facă ''primul pas spre detensionarea situaţiei''.

''Am analizat în toate aceste zile argumentele pro-ordonanţă, care au fost foarte multe, argumente care majoritatea dintre ele se susţin în continuare, şi ce a spus şi cealaltă parte, fie că vorbim de adversari politici, de instituţii sau, foarte important în aceste zile, de reacţia pe care am văzut că a stârnit această ordonanţă. Am zis să facem primul pas către detensionarea acestei situaţii şi l-am făcut'', a conchis Grindeanu.


UPDATE 22:30 Protestatarii din Piaţa Victoriei încep să se retragă spre casele lor

UPDATE 22:20 Peste 50.000 de persoane au asistat, duminică seara, în cadrul protestului de la Cluj-Napoca la un concert susţinut de o trupă din SUA pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii, au aprins luminiţe cu telefoanele mobile şi au intonat în cor Imnul Naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la protest s-au întors, duminică seara, din marşul prin centrul oraşului, trecând pe la Prefectură şi Primărie şi au revenit în Piaţa Unirii unde au asistat la concert susţinut de o formaţie din SUA şi au aprins luminiţe cu ajutorul telefoanelor mobile."Am reuşit să amenajăm o scenă unde am dat posibilitatea oamenilor să vină să-şi exprime gândurile şi opiniile. Este important să rămânem concentraţi pe punctul care ne interesează acum, acesta fiind anticorupţia. Vrem o ţară ca afară, o ţară care să funcţioneze normal. Pe scenă a susţinut un concert o trupă din SUA care are programat un concert într-o cafenea, iar membrii ei au acceptat să vină să cânte pentru noi în piaţă”, a spus unul dintre protestatarii care s-a ocupat de organizare.

După concertul trupei americane, cei prezenţi au intonat în cor Imnul Naţional şi au scandat “Demisia” şi "Jos Guvernul”.

UPDATE 21:30 Toată lumea a aprins luminile în Piaţa Victoriei. 

UPDATE 21:10 Numărul protestatarilor din mai multe oraşe ale ţării s-a dublat, pe parcursul serii.

La Sibiu, coloana de protestatari ocupă două dintre cele mai lungi bulevarde din Sibiu, circulaţia fiind blocată. Organizatorii spun că în oraş sunt 35.000 de oameni, dar se aşteaptă la peste 40.000. Acesta este cel mai mare protest din Sibiu de după Revoluţia din 1989. Coloana de protestatari merge pe un traseu care trece şi prin faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis.La Timişoara, numărul manifestanţilor a ajuns la 35.000 în vreme ce la Craiova, numărul protestatarilor a depăşit trei mii, în în condiţiile în care la începutul manifestaţiilor era de doar o mie. Oamenii au plecat într-un marş prin centrul oraşului.

La Iaşi, în centrul oraşului se află 20.000 de protestatari, care au blocat circulaţia. Protestatarii cer demisia Guvernului, iar la Constanţa sunt peste 6.000 de oameni sunt în stradă, ei îndreptându-se către sediul PSD Constanţa.

UPDATE 21:00 Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei se apropie de 200.000. Iată cum arată Calea Victoriei plină.

UPDATE 20:40 Peste 400.000 de români protestează în toată ţara, dintre care, la Bucureşti, înPiaţa Victorie, sunt 200.000. Pe clădirea Guvernului sunt proiectate mesajele ”Ne-am unit” şi ”Hoţii stau la puşcărie”

UPDATE 20:25 Trenurile nu mai opresc în staţia de metrou Piaţa Victoriei, la ora transmiterii ştirii, din cauza aglomeraţiei şi pentru siguranţa călătorilor, se precizează în mesajul Metrorex transmis călătorilor aflaţi pe peroanele staţiei.

Decizia a fost luată cu după consultări cu poliţiştii, din cauza aglomeraţiei şi pentru siguranţa călătorilor, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Metrorex. Trenurile vor opri în staţie după eliberarea peroanelor, astfel încât călătorii să fie în siguranţă.

UPDATE 20:00 Numărul protestatarilor a trecut de 100.000. Piaţa Victoriei este plină şi oamenii ocupă bulevardele adiacente. Studenţii veniţi din ţară au ajuns în Piaţa Victoriei, fiind primiţi cu aplauze.

UPDATE 19:36  La mitingul din Piaţa Victoriei s-au strâns în jur de 40.000 de oameni. A avut loc şi un prim incident. Un bărbat a fost lovit de o altă persoană la protestele din Piaţa Victoriei, trei oameni fiind duşi la poliţie. 

UPDATE 19:34  Liviu Dragnea susţine într-o primă declaraţie după abrogarea OUG 13,  că protestele au fost „organizate profesionist”, chiar dacă mulţi oameni au ieşit din proprie iniţiativă în stradă. 

UPDATE 19:05 Circa 1.000 de persoane au protestat, duminică, la Alba Iulia, scandând ”Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi” şi ”Vrem o Românie fără hoţie, dacă vreţi şi voi, haideţi cu noi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestul de duminică de la Alba Iulia a ţinut circa patru ore, timp în care oamenii au mărşăluit peste cinci kilometri pe cele mai aglomerate străzi din municipiu, scandând ”Demisia”, ”Altă întrebare, la închisoare!”, ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, ”Bucureşti, nu uita, Alba e de partea ta”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Jos cu hoţii din Guvern” şi ”România, trezeşte-te! Alba Iulia, trezeşte-te!”.

UPDATE 18:45 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că a convocat Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP) având informaţii că la protestele de la Cotroceni şi Piaţa Victoriei ar fi infliltrate persoane care vor să deturneze manifestaţiile de la scopul iniţia.
"Am dispus convocarea de urgenţă a ATOP - Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, în aceasta seară, având informaţii potrivit cărora, în cadrul mitingurilor neautorizate din Capitală, unul anunţat în mass-media de mai bine de 24 de ore ca fiind cel mai mare protest din perioada post-decembristă, iar celălalt apărut spontan în ultimele ore, ar fi infiltrate persoane care aparţin anumitor organizaţii care doresc deturnarea manifestaţiilor de la scopul iniţial. Au aparut deja incidente care se pot amplifica, în această seară. Am dispus alertarea, pentru astfel de situaţii, a ambulanţelor, a structurilor ISU, a efectivelor Poliţiei Locale. Fac apel la instituţiile abilitate ale statului cu atribuţii în siguranţa naţională să ţină cont de acest semnal de alarma pe care îl trag, având în vedere că pe teritoriul Capitalei sunt principalele instituţii ale statului, ambasade, consulate, aproape trei milioane de locuitori, studenţi,turisti", transmite Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.

UPDATE 18:20 Aproximativ zece mii de oameni sunt, acum, în Piaţa Victoriei din Capitală. Este a şasea zi în care oamenii protestează.
În Piaţa Victoriei din Capitală s-au strâns oameni încă de dimineaţa, primii care au ajuns acolo fiind studenţii care au plecat sâmbătă seara de la Cluj. Ulterior, în faţa Guvernului au venit sute de adulţi însoţiţi de copii. În jurul orei 18.00 protestatarii s-au înmulţit, oameni manifestând chiar dacă Guvernul a anunţat abrogarea ordonanţei de urgenţă 13.

Traficul în zonă este blocat.

UPDATE 17:14 În vreme ce în Piaţa Victoriei s-au strâns câteva mii de protestatari, în faţa Palatului Cotroceni aproape 700 de oameni participă la un miting de susţinere a Guvernului Grindeanu şi scandează împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. 

UPDATE 16:30 Ordonanţa de abrogare a OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată astăzi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament

Peste 200 de studenţi de la universităţile din Cluj-Napoca, conduşi de coloana formată din peste 40.000 de protestatari, au plecat sâmbătă seara cu trenul la Bucureşti pentru a participa la protestul programat duminică. La Bucureşti şi-au anunţat prezenţa şi oameni din alte zone ale ţării, acesta anunţându-se cel mai mare protest de până acum.

Pe peronul Gării Cluj Napoca, studenţii au scandat "Cu toţii la Capitală", "Nu vă fie frică, studenţii se ridică", "Mulţumim" şi "Respect".

A şasea zi de proteste în Capitală a început cu prezenţa în Piaţa Victoriei a mai multor părinţi însoţiţi de copii dar şi a unor ciclişti amatori care pedalează în faţa Guvernului. Voluntarii au adus alimente, ceai şi cafea pentru cei prezenţi.

"Suntem un grup de ciclişti amatori. În mod normal am fi la tură într-o zi aşa de frumoasă, dar, având în vedere contextul politic în care ne aflăm momentan, am hotărât să îmbinăm utilul cu plăcutul, să ne facem antrenamentele în continuare şi în acelaşi timp să fim cu ochii pe Guvern", susţine Nina Dumitriu.

"Noi avem, de obicei, tura de duminică, ieşim în jur de 150 de km şi am zis că dacă tot trebuie să venim să veghem asupra grădiniţei, să şi combinam tura de duminică. Suntem prieteni, sunt oameni pe care nu i-am văzut până acum şi mi-au văzut postarea şi au zis că vor să vină", spune Radu Dan.

În Piaţa Victoriei din Capitală au venit şi părinţi însoţiţi de copiii. Mai mulţi voluntari au adus alimente, apă ceai şi cafea pentru cei care au nevoie.

Numărul protestatarilor de la Cluj-Napoca a depăşit 40.000 sâmbătă seara iar în Bucureşti a trecut de 150.000.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.

Citește și: