Andrei Ilinca
104 vizualizări 24 iun 2019

„De ce nu este România pregătită pentru votul electronic? În primul rând, pentru că ţări precum Germania, Olanda sau Irlanda, au renunţat la acest sistem după ce s-au confruntat cu suspiciuni privind rezultatele. Deci nici statele cu o lungă tradiţie democratica nu au găsit o formulă sigură pentru acest sistem. În al doilea rând, cele mai multe tipuri de vot electronic presupun deplasarea la secţia de votare, deci nu ar rezolva problema din diaspora. În prezent, Estonia este singura ţară din lume care foloseşte, la nivel naţional, sistemul de vot electronic online. Oare de ce nu e folosit şi de alte state?”, a scris Mihai Fifor.

Acesta a adăugat că votul prin corespondenţă şi suplimentarea secţiiloe sunt soluţii pragmatice şi se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să le ceară ambasadorilor locuri pentru înfiinţarea de noi secţii de votare.

Cred că votul prin corespondenţă, votarea prelungită şi suplimentarea secţiilor de votare sunt soluţiile pragmatice pentru diaspora. Aşteptam încă să vedem dacă domnul presedinte Iohannis, ca şef al diplomaţiei, ii va pune pe ambasadori la treabă, ca să găsească locuri pentru înfiinţarea de noi secţii. Să facă şi preşedintele ceva concret... Altfel, românii s-au cam săturat de vorbărie şi de arătatul cu degetul spre alţii...”, a conchis Mihai Fifor.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut săptămâna trecută Guvernului să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, şi care să vizeze modificarea legislaţiei electorale. În acest sens, preşedintele a spus că, dacă este nevoie, va convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Foto: Hepta

Citește și: