Gandul.info
Firuta Flutur
104 vizualizări 26 sep 2017

"Inspecţia Judiciară a finalizat raportul privind rezultatele controlului la Direcţia Naţională Anticorupţie.Raportul a fost avizat cu observaţii de conducerea Inspecţiei Judiciare şi a fost transmis azi, 26 septembrie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea formulării eventualelor obiecţiuni", se arată într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

Termenul limită stabilit de inspectorii judiciari pentru formularea de obiecţiuni este 2 octombrie 2017.

Reprezentanţii CSM au precizat, marţi, că Secţia pentru procurori din cadrul CSM şi-a însuşit nota Direcţiei Legislaţie Documentare Contencios (DLDC) în sensul că analiza problemelor sesizate de către Inspecţia Judiciară nu poate fi realizată decât în contextul dezbaterii raportului de control, ce urmează a fi depus la CSM privind verificările întreprinse de IJ cu privire la managementul DNA.

Potrivit sursei citate, problemele sesizate vizau tot aspecte legate de modul în care a decurs activitatea de control la Direcţia Naţională Anticorupţie aşa că s-a adoptat aceeaşi soluţie că şi în cazul celorlalte sesizări, note, memorii, care s-au referit la probleme asemănătoare şi care au fost transmise la CSM la începutul lunii.

Tensiuni fără precedent în cadrul CSM

Controlul la DNA a dus la izbucnirea unui scandal fără precedent în cadrul CSM. Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, a vorbit în termeni duri despre situaţia din Consiliul Superior al Magistraturii spunând că Inspecţia Judiciară va fi supusă unei „execuţii”. Efectele, susţine judecătoarea, sunt după controlul „fără tact şi respect” care a fost făcut la DNA.

„Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii Inspecţiei Judiciare care se pare că şi-a realizat obiectivele 'fără tact şi respect' atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului”, arăta Baltag, la sfârşitul lunii august.

Informaţii potrivit cărora la baza întregului scandal stă raportul de audit efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA au apărut şi cu o zi înainte. Surse citate de media spuneau că se încearcă protejarea Laurei Codruţa Kovesi deoarece raportul nu i-ar fi favorabil şi că o nouă conducere a Inspecţiei Judiciare ar putea să nu valideze acest raport.

Dar lucrurile nu au fost mai calme nici în Inspecţia Judiciară. Surse din sistem declarau, la acel moment, pentru Mediafax că unii inspectori şi-au acuzat colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

Inspecţia Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General.

Potrivit calendarului Inspecţiei Judiciare, pe 6 octombrie, cel târziu, documentul va ajunge în plenul CSM.

În total, în plenul CSM, sunt 17 magistraţi şi doi reprezentanţi ai societăţii civile (ultimii doi nefiind încă nominalizaţi). Pentru ca într-o şedinţă să se poată lua decizii este nevoie de prezenţa a cel puţin 15 membri.

Citește și: