Andrei Luca POPESCU
1832 vizualizări 31 oct 2013

În urma valului de plângeri din partea poliţiştilor gorjeni şi a unor oameni de afaceri din judeţ, Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a găsit mai multe nereguli la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, condus de comisarul Viorel Salvador Caragea. Printre ele se numără şicanarea oamenilor de afaceri din judeţul Gorj prin intermediul structurilor de Poliţie aflate în subordinea lui Caragea, dar şi umilirea şi jignirea în public a subordonaţilor săi. Cu toate acestea, singurele sancţiuni dispuse de IGPR faţă de comisarul Caragea au fost un avertisment şi diminuarea cu 10% a salariului pe 2 luni, arată un raport al MAI trimis Senatului şi obţinut de gândul.

În prezent, Comisia de Apărare din Senat cercetează situaţia de la IPJ Gorj, după ce mai mulţi ofiţeri de poliţie au sesizat senatorii cu privire la abuzurile care ar avea loc la instituţia respectivă şi pe care IGPR nu le-a soluţionat până acum, în ciuda rapoartelor MAI. Senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu a declarat că faptele prezentate în faţa comisiei de ofiţerii de poliţie gorjeni „ne duc la concluzia că am avea de a face cu grupuri infracţionale”. Săptămâna viitoare, ministrul de Interne Radu Stroe va fi audiat în faţa Comisiei.

Cel mai recent control al MAI la IPJ Gorj a avut loc în iunie 2013, după ce omul de afaceri Mihail Rămescu, din Motru, judeţul Gorj, a sesizat MAI cu privire la faptul că firma sa este supusă la controale abuzive de către Viorel Caragea, acesta urmărind să obţină avantaje pentru sine.

Reţeta Caragea de şicanare a oamenilor de afaceri din Gorj

“Pe timpul verificării aspectelor sesizate de către petiţionar, s-a constatat că atât în rândul poliţiştilor din cadrul IPJ Gorj, cât şi în mediul de afaceri din judeţ există o stare generală de teamă şi, respectiv, de nemulţumire faţă de modul în comisarul şef Caragea Salvador Viorel îşi exercită prerogativele funcţiei de şef al inspectoratului”, arată raportul MAI trimis Senatului şi obţinut de gândul.

Pentru protejarea intereselor personale, şeful inspectoratului şicanează anumiţi oameni de afaceri, prin intermediul structurilor specializate ale poliţiei (investigare fraude, rutier, etc.), aflate în subordinea sa. Aceste structuri efectuează controale la societăţile comerciale neagreate, în temeiul unor planuri de acţiune întocmite în baza unor date şi informaţii inexistente, aprobate şi coordonate de cms. Şef Caragea Salvador Viorel, controalele finalizându-se, aproape invariabil, cu întocmirea unor dosare penale pe numele persoanelor vizate. Cercetarea penală în astfel de dosare se întinde pe perioade mari de timp, finalizându-se cu propuneri de neîncepere a urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului, interval de timp în care afacerea persoanei respective poate înregistra pierderi iremediabile”, arată raportul MAI.

Caragea “nu pierde niciodată ocazia să umilească şi să jignească” subordonaţii

În ce priveşte modul în care Caragea conduce IPJ Gorj, inspectorii trimişi de MAI au confirmat aspectele sesizate de subordonaţii săi şi de care aceştia s-au plâns şi în faţa senatorilor.

“În ceea ce priveşte climatul organizaţional, existent în rândul poliţiştilor inspectoratului, s-a constatat că acesta este grav afectat de stilul abuziv şi discreţionar al şefului IPJ Gorj, care nu pierde niciodată ocazia să umilească şi să jignească, în public, pe cei care au alte păreri decât ale sale, sau chiar fără nici un motiv”, mai arată raportul MAI.

În perioada ianuarie 2012-iunie 2013, comisarul şef Viorel Caragea şi-a pedepsit subordonaţii cu exces de zel: 97 de sancţiuni disciplinare au fost dictate de Caragea (66 de mustrări scrise, 20 de tăieri de salarii, 8 amânări ale înaintării în grad, 2 degradări şi o destituire din Poliţie), mai arată raportul MAI.

“Acest tip de atitudine a dezvoltat în rândul subordonaţilor săi un puternic sentiment de teamă şi a determinat un număr de 10 ofiţeri şi agenţi de poliţie din inspectorat să se mute, la cerere, în alte unităţi ale Poliţiei Române”, precizează raportul semnat de ministrul Radu Stroe.

Pentru toate aceste aspecte, MAI a dispus cercetarea prealabilă a lui Viorel Salvador Caragea de către IGPR. Poliţia Română a considerat însă că acesta merită următoarea pedeapsă: reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni şi menţinerea în funcţia de şef al IPJ Gorj, în ciuda cererii MAI de a se analiza dacă acesta mai poate gestiona această funcţie, dat fiind climatul din IPJ.

Val de plângeri pe numele lui Caragea. 17 dosare penale, niciun rezultat

MAI mai informează Senatul că la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române s-au primit, în perioada februarie 2012 – octombrie 2013, nu mai puţin de 35 de plângeri pe numele comisarului şef Viorel Caragea, prin care au fost sesizate abuzuri, protecţia de care acesta s-ar bucura la nivelul conducerii IGPR, precum şi neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Plângerile au venit atât din partea subordonaţilor lui Caragea, cât şi a unor persoane din Gorj. 13 dintre aceste plângeri au fost trimise la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, una la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI şi una la DIPI (serviciul secret al MAI).

La nivelul MAI, plângerile pe numele lui Viorel Caragea au fost şi mai multe: 94, în perioada februarie 2012 – octombrie 2013. Acestea au fost trimise de 28 de persoane, dintre care12 ofiţeri de poliţie, 6 agenţi de poliţie, 7 persoane civile, două sindicate şi o organizaţie profesională.

Caragea a fost investigat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în nu mai puţin de 17 dosare penale, toate încheindu-se cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale. Caragea este de asemenea cercetat pentru corupţie de către DGA şi DIPI.

În urma unui alt controlul, din ianuarie 2013, dispus de MAI la IPJ Gorj, s-au constatat 50 de nereguli manageriale, însă acestea nu au fost considerate grave, iar MAI a dispus doar sancţionarea cu avertisment a lui Caragea.

MAI menţionează că nu are atribuţiile de a face alte cercetări sau de a dispune alte sancţiuni, în măsura în care Parchetul şi IGPR au dispus deja sau au în curs acţiuni cu privire la Viorel Caragea şi la faptele sesizate de subordonaţii săi şi de oamenii de afaceri din judeţ.

Citește și: