Loredana VOICULESCU
1914 vizualizări 25 ian 2012

Conducătorii auto vor fi verificaţi în trafic în aceste zile de cele 44 de autolaboratoare ale Registrului Auto Român (RAR) atât în ce priveşte dotarea cu anvelope de iarnă, cât şi referitor la starea tehnică a automobilului.

Poliţiştii de la Brigada Rutieră au amendat, miercuri, zece şoferi care circulau fără anvelope de iarnă, în cazul a trei dintre ei fiind reţinute certificatele de înmatriculare, a declarat, pentru Mediafax, subinspectorul Andrei Codău.

"Astăzi absolut toate autolaboratoarele RAR au ieşit în trafic. Se fac echipe mixte cu Poliţia Rutieră. Noi avem atribuţii să controlăm numai automobilele sub 3,5 tone şi numai cele sub opt locuri. De azi am cerut raportări separate în ce priveşte dotarea cu anvelope de iarnă", a declarat pentru gândul Stancu Sotir, preşedinte şi director general al Registrului Auto Român (RAR).

 

Autolaboratoarele RAR sunt echipate cu aparatură care permite efectuarea verificării tehnice a maşinii în condiţiile unei staţii de inspecţie.

Registrul Auto Român are câte un autolaborator în fiecare judeţ şi patru pentru Bucureşti, Ilfov, autostrada A1 şi autostrada A2. "În ultimele 24 de ore, RAR împreună cu Poliţia Rutieră au efectuat controale în trafic în toată ţara, mai puţin în judeţele Călăraşi şi Ialomita şi este verificată preponderent echiparea cu anvelope de iarnă", se arată în datele primite de gândul de la RAR.

"Noi avem program doar până la ora 15:00"

Reprezentanţii RAR Prahova spun că în cursul inspecţiei tehnice de miercuri s-a urmărit în special verificarea dotării cu pneuri de iarnă a automobilelor.

"Chiar acum s-a întors maşina de la Breaza. A fost plecată de azi dimineată. Noi avem program până la ora 15:00. Azi nu au făcut verificări decât pentru şapte automobile, pentru că a fost un eveniment în trafic. Toţi cei şapte şoferi verificaţi aveau maşinile dotate cu anvelope de iarnă. Poliţia nu a dat nici o amendă. Au fost verificate şi sistemul de iluminare şi de semnalizare", a declarat pentru gândul Gheorghe Necula, şef reprezentanţă RAR Prahova.

"Dimineaţa decidem unde trimitem maşina, este echipaj mixt cu lucrători ai Poliţiei Rutiere. Dacă sesizăm că şoferii se anunţă între ei, schimbăm locaţia autolaboratorului C.T.T.", ne-a precizat Necula.

Programul de control în trafic se stabileşte împreună cu cei de la Poliţia Rutieră, ne-a explicat adjunctul reprezentanţei RAR Arad, Octavian Gliga.

Ce riscă cei care nu şi-au echipat maşina cu anvelope de iarnă

Cei prinşi circulând fără cauciucuri de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă reţinerea certificatului de înmatriculare şi amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei. Este vorba despre autovehiculele cu masa totalã maximã autorizatã mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune.

În plus, şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă şi care provoacă blocaje în trafic vor fi pasibili de amenzi. Pe de altă parte, cei care şi-au dotat maşinile cu lanţuri şi le folosesc pe porţiuni unde acest lucru nu se justifică, stricând asfaltul, riscă de asemenea amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei.

Legislaţia privind obligativitatea echipării autovehiculelor cu pneuri de iarnă - pe drumurile publice acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei - urma să intre în vigoare la finele anului 2010, fiind ulterior amânată cu un an.

Citește și: