Theodor Istrate
Loredana VOICULESCU
16287 vizualizări 16 oct 2013

Aproximativ 500 de persoane din satul Siliştea, comuna Pungeşti din judeţul Vaslui, protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei doi localnici au leşinat, având nevoie de îngrijiri medicale.

Protestele sunt transmise live stream pe canalul TV Pungeşti. Canalul online, preluat de televiziunile de ştiri de la Bucureşti, este administrat de Virgil Iordache, preşedintele unui ONG, care se numeşte Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din Iaşi. Iordache a declarat pentru gândul că transmite de la faţa locului folosind „un laptop şi un mobil conectat la internet” şi că este ajutat în transmisie de Bogdan Albu, care „a organizat în Bârlad proteste anti-Chevron”. „Este măcel aici, doamnă”, ne-a transmis Virgil Iordache.

Deja, pe reţelele sociale se creează grupuri de susţinere a protestului de la Pungeşti. Asociaţiile ecologiste se organizează pe Facebook, invitându-i pe cei care se opun gazelor de şist să se deplaseze în comuna vasluiană.

Contactat de gândul, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că el a emis autorizaţia pentru lucrări, în calitatea pe care o are, şi că totul respectă legislaţia în vigoare. Cât despre revolta oamenilor împotriva amplasării primei sonde, preşedintele CJ consideră că "din păcate, acolo s-au implicat organizaţii ecologice al căror suport este foarte neclar". 

Întrebat dacă o parte a terenului unde ar urma să fie amplasată sonda este al primarului comunei Pungeşti, aşa cum au afirmat unii dintre protestatari, preşedintele CJ Vaslui ne-a răspuns uşor iritat: "Primarul nu are voie să deţină proprietăţi?"

În timp ce primarul este în concediu, viceprimarul din Pungeşti pare depăşit de situaţie: "Aştept să văd ce se întâmplă".

Miercuri seară la faţa locului au ajuns şi prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru. La scurt timp după aceea, cei 50 de jandarmi care se aflau faţă în faţă cu protestatarii în localitatea Siliştea, de pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, s-au retras din dispozitiv, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, potrivit corespondentului Mediafax.

Mai multe ONG-uri au anunţat că sâmbătă, pe 19 octombrie, va fi organizat la Pungeşti un mare protest anti-Chevron la care sunt aşteptate să participe "câteva mii de persoane", oamenilor din zonă urmând să li se alăture şi manifestanţi anti-Roşia Montană, din Piaţa Universităţii din Capitală. 

În plus, reprezentanţi ai organizatorilor au declarat pentru gândul că sâmbătă va fi prezent la protestul din Pungeşti şi regizorul polonez Lech Kowalski, care intenţionează să le proiecteze manifestanţilor pelicula "Drill Baby Drill", despre mişcarea anti-Chevron a locuitorilor unui mic sat din Polonia.

Protopopul anti-Chevron de Bârlad le cântă ţăranilor "Cu noi este Dumnezeu"

Protestatarii de la Siliştea (Vaslui) au blocat drumul judeţean, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat "Cu noi este Dumnezeu".

Drumul judeţean din zonă a fost blocat iniţial de jandarmii mobilizaţi la faţa locului, ulterior aproximativ 50 de manifestanţi ocupând şoseaua respectivă.

Oamenii au format un cordon pe şosea pentru a împiedica accesul în perimetrul de explorare a unui autotren încărcat cu tuburi din beton care urmează să fie montate în zonă.

Între protestatarii care au blocat drumul judeţean Vaslui-Gârceni se află şi copii, care ţin în mâini foi cu mesaje împotriva explorării gazelor de şist.

La faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad, Petru Lăiu, care s-a adresat mulţimii cu o portavoce şi a cântat "Cu noi este Dumnezeu".

"Am fost contactat de mai multe oraşe mari ale ţării şi mi s-a spus că vor avea loc ample proteste de solidaritate. Nu este important câţi suntem, ci ceea ce ne dorim, cauza noastră fiind una dreaptă", a spus Petru Lăiu.

El este membru al Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) înfiinţat la Bârlad după ce Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, întrebat dacă terenul unde ar urma să fie amplasată sonda este al primarului: "Primarul nu are voie să deţină proprietăţi?"

Contactat de gândul, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că el a fost cel care a emis autorizaţia pentru explorarea gazelor naturale în formaţiuni de şist la Bârlad.

"A fost emisă o autorizaţie conform legislaţiei în vigoare, de preşedintele Consiliului Judeţean, de către mine, dar orice preşedinte al CJ poate emite autorizaţie dacă sunt îndeplinite întru totul condiţiile legale. Eu am emis această autorizaţie pentru explorare gaze naturale conţinute de şişturile de adâncime. Sunt îndeplinite toate condiţiile legale", a declarat pentru gândul Dumitru Buzatu.

În legătură cu revolta împotriva amplasării primei sonde, preşedintele CJ consideră că "din păcate, acolo s-au implicat organizaţii ecologice al căror suport este foarte neclar", care ar fi mobilizat populaţie din zonă, pentru a se opune începerii activităţii de explorare. "Oamenii trebuie să ştie că trebuie respecte legea. Eu cred că toate acestea trebuie să se desfăşoare conform legislaţiei în vigoare. Activitatea firmei (Chevron .n.n) este autorizată", a spus Buzatu.

Întrebat dacă o parte a terenului unde ar urma să fie amplasată sonda este al primarului comunei Pungeşti, aşa cum au afirmat unii dintre protestatari, preşedintele CJ Vaslui a răspuns uşor iritat: "Primarul nu are voie să deţină proprietăţi?"

"Nu mă interesează al cui este terenul, atâta timp cât totul este în legalitate. Fiecare are dreptul să folosească propria sa proprietate potrivit legii. (...) Se schimbă regimul proprietăţii dacă este al primarului? Primarul nu are voie să deţină proprietăţi?", a comentat preşedintele CJ. 

Viceprimarul din Pungeşti: "Eu ce pot să fac? Aştept"

Primarului comunei Pungeşti (Vaslui), Mircea Vlasă, plecat, se spune, în concediu şi având telefonul mobil închis, "îi ţine locul" la primărie viceprimarul Voina Vasile. Contactat de gândul, viceprimarul se declară depăşit de situaţie. 

"Eu ce să fac? Aştept. Aştept să văd ce va fi. Oamenii din localitate se opun, cei de la Chevron vor să înceapă lucrările. Prima sondă ar urma să fie instatată încă de acum. Oamenii nu dau voie utilajelor să intre pe teren. Eu aştept", ne relatează rar viceprimarul Voina Vasile, care recunoaşte că în zonă este "o situaţie tensionată".

Regizorul polonez Lech Kowalski, aşteptat la Pungeşti

Reprezentanţi ai organizatorilor protestului anunţat pentru sâmbătă, de la Pungeşti, au declarat pentru gândul că acolo este aşteptat şi regizorul polonez Lech Kowalski, care intenţionează să le proiecteze manifestanţilor pelicula "Drill Baby Drill", despre mişcarea anti-Chevron a locuitorilor unui mic sat din Polonia.

"Sâmbătă dimineaţa, la ora 6:30 este programat să plecăm din Bucureşti cu un autocar. Dar după ce s-a întâmplat azi la Pungeşti, am fost contactat de mai multe persoane care şi-au exprimat dorinţa să participe la protestul anunţat în comuna vasluiană", a declarat pentru gândul George Epurescu, preşedintele asociaţiei "România Fără Ei".  

Între organizatorii protestului de la Pungeşti, potrivit lui Epurescu, se numără şi Asociaţia "Daţi-ne România înapoi" şi Fundaţia Ecocivica. 

Jandarmeria: Unei persoane i s-a făcut rău. Câţiva manifestanţi au forţat cordonul jandarmilor

Conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, una dintre persoanele cărora li s-a făcut rău avea antecedente medicale. Iniţial jandarmii i-au acordat primul ajutor, iar la câteva minute a intervenit echipajul ambulanţei prezente la faţa locului, pe durata protestelor.

Câţiva localnici din Siliştea care participă la protestul faţă de gazele de şist au forţat cordonul format de jandarmi mobilizaţi la faţa locului şi au reuşit să ajungă în perimetrul în care nu aveau acces, oamenii acuzând că au fost bruscaţi apoi de forţele de ordine.

Oamenii au format un scut uman, ţinându-se de mâini, în încercarea de a împiedica societatea care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist să intre cu utilajele în zonă.

Cei peste 200 de jandarmi trimişi în zonă, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, pentru a elibera zona astfel încât societatea să îşi poată duce utilajele şi să poată lucra, i-au înconjurat pe manifestanţi, împiedicându-i să ajungă în perimetrul unde ar urma să fie amplasată platforma Chevron.

La un moment câţiva localnici au reuşit să rupă cordonul jandarmilor şi să ajungă în zona unde nu aveau acces, forţele de ordine intervenind.

Oamenii au fost scoşi cu forţa din acel perimetru şi îi acuză pe jandarmi că i-au bruscat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat că jandarmii au intervenit la cererea prefectului judeţului.

"Forţele de ordine au intervenit in baza ordinului prefectului de vaslui împotriva persoanelor care împiedicau desfăşurarea noirmală a activităţii în zonă", a spus Modoranu.

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat că jandarmii au obligaţia să intervină atât timp cât ordinea publică este afectată.

"Atât timp cât ordinea publică este afectată, jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru restabilirea ordinii. Există legi, iar jandarmii au intervenit strict pe legile româneşti. Protestatrii trebuie să înţeleeagă că legea trebuie aplicată", a spus Renga.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii blochează drumul judeţean aflat în apropierea câmpului pe care vor fi instalate utilajele.

În timpul protestelor, cinci dintre manifestanţi au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Doi dintre ei au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la spital.

Ceilalţi trei au primit îngrijiri medicale de la echipajele ambulanţelor aflate la faţa locului, între acestea fiind şi bărbatul căruia i s-a făcut rău şi a căzut într-un şanţ cu apă. Acesta este fostul primar din comuna Pungeşti din perioada 2000-2004, Costică Spiridon. În zona respectivă se află patru ambulanţe. Numărul protestatarilor a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la aproximativ 500.

Miercuri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

Acest lucru a creat tensiune în rândul localnicilor, care au blocat accesul utilajelor în perimetrul respectiv, formând un scut în faţa forţelor de ordine.

La un moment dat, protestatarii au blocat o bandă de mers a drumului judeţean Vaslui-Gârceni, circulaţia desfăşurându-se pe un singur fir, alternativ, cu ajutorul jandarmilor care au creat un cordon pe mijlocul şoselei.

În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, care încearcă să elibereze zona pentru ca societatea să poată să lucreze.

De asemenea, la faţa locului se află şi două ambulanţe, medicii fiind nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital.

Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei peste 300 de manifestanţi au format un cordon între zona unde ar urma să fie amplasată platforma pentru Chevron şi drumul judeţean Vaslui-Gârceni. Protestatarii scandează "Jandarmii României nu deveniţi violenţi", "Nu vă vrem", "Fără violenţă", iar câţiva localnici s-au aşezat pe şosea.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti.

Protestatarii de la Siliştea au montat şi un cort improvizat în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, sub care au dormit pe timpul nopţii o parte dintre manifestanţi.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras încă din prima zi de proteste specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Cum se va desfăşura forajul

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

"Pe suprafaţa aferentă instalaţiei de foraj va fi montată o geomembrană care va asigura impermeabilitatea solului", susţin în documente reprezentanţii firmei Chevron.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Citește și: