Vasile Magradean
736 vizualizări 8 iun 2019

Participanţii la manifestare, români şi maghiari, s-au adunat, sâmbătă seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având afişe cu mesaje în cele două limbi precum „Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, „Jandarmeria învrăjbeşte România”, „Fără manipulare, fără ură”, „Harghita, Covasna, pământ omenesc” sau „Solidaritate împotriva şovinismului”.

Cornel Vîlcu, iniţiatorul acţiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare pe care o leagă de rezultatul alegerilor pentru PE, în condiţiile în care mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi din asemenea provocări.

„Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care îşi pot câştiga votanţi exclusiv din asemenea provocări, şi mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor şi dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaţionalii mei, pentru cel care s-au urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Vîlcu.

Directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Gasparik Attila, a declarat, la rândul său, că ideea de a se aduna români şi maghiari este una foarte bună.

„Sunt sigur că noi suntem majoritatea în ţara asta. Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire. E foarte bine că în fostul oraş al lui Funar se dau astfel de semnale", a spus acesta.

Cei prezenţi au pornit apoi într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca pe la Primărie şi Piaţa Lucian Blaga.

 

Citește și: