Gandul.info
Maria Bîrnaure
4389 vizualizări 6 mar 2018

Sorina Pintea a anunţat, marţi, că România a primit deja un răspuns la solicitarea transmisă statelor UE, prin care a cerut asigurarea externă a dozelor de imunoglobulină necesare.

„Acest mecanism înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic. Deja avem răspuns de la un stat membru, de la Crucea Roşie din Austria. Am luat legătura şi ne-au mai cerut nişte date. Raed Arafat are o întâlnire acum la NATO şi a transmis această cerere şi acolo. (..) Am cerut cantitatea necesară pentru două luni. (..) În acest moment nu e nicio soluţie pentru aceşti pacienţi. Declanşarea acelui mecanism este primul pas”, a declarat Pintea.

„Am luat această decizie pentru că, deşi aveam promisiuni pentru luna martie, acestea nu pot fi onorate, iar lunea aprilie părea mult prea îndepărtată, luna aprilie putând însemna şi data de 30 aprilie”, a mai explicat Sorina Pintea. 

De asemenea, ministrul Sănătăţii a declarat că, anual, România are nevoie de 956 kilograme de imunoglobulină, necesar care anul trecut nu a fost asigurat, iar anul acesta, cantităţile asigurate au fost sporadice. 

„Să sperăm că gestul nostru va fi un semnal de alarmă că nu mai suntem dispuşi să negociem viaţa pacienţilor noştri”, a încheiat Sorina Pintea. 

Întrebată dacă a făcut rapoarte despre sistuaţie şi dacă situaţia este similară la nivel european, Pintea a spus: "Pot să spun că nu am avut timpul fizic să mă ocup de asemenea rapoarte. De două săptămâni încercăm să găsim soluţii. Cu siguranţă vom cere rapoarte. Nu cunosc acest aspect, dacă e la nivel european sau doar la noi. Ştiu că la nivel mondial este o criză. Nu exclus posibilitatea reintroducerii taxei claw back".

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, că şi alte state ar fi cerut date referitoare la solicitarea de ajutor în privinţa imunoglobulinei adresată de României. Ministrul Sănătăţii a precizat că primul răspuns a venit de la Crucea Roşie din Austria.

„Există posibilitatea să obţinem de la ei şi am înţeles că sunt şi alte întrebări venite de la cel puţin una sau două ţări. Urmează să discutăm acum cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, dacă e nevoie se va realiza o videconferinţă cu colegi de la Ministerul Sănătăţii şi cu cei din Austria. (..) Lucrurile s-ar putea rezolva în câteva zile", a spus Raed Arafat la Digi24.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni seara, că a luat decizia de a declanşa mecanismul european de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină necesară pentru tratamentul populaţiei.

"Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Deciza a fost aprobată de premierul României. Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români", anunţa Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă remis luni seară. 

 

Citește și: