Ana Petrescu
789 vizualizări 9 apr 2019

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autorităţile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie 2019. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe. MAE a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

MAE mai precizează „că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparţine exclusiv autorităţilor ucrainene, misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în Ucraina neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în faţa instanţelor din Ucraina doar de către persoana în cauză”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a explicat că preşedintelui UDMR i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 şi că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind paşaportul ungar şi a fost refuzat.

La rândul său, liderul UDMR a susţinut că nu a folosit paşaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, aşa cum a spus ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, şi i-a cerut acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina. El a adăugat că a trimis o informare către PPE în Parlamentul European privind interdicţia impusă asupra sa de a intra în Ucraina, deoarece Petro Proshenko şi partidul lui vor să adere la formaţiunea politică europeană.

Citește și: