Andrei Luca POPESCU
17681 vizualizări 21 iun 2014

Gândul a demonstrat că fragmente consistente din teza de doctorat a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, aflat în arest preventiv sub acuzaţia de trafic de influenţă, sunt copiate cuvânt cu cuvânt din alte surse. Duicu este doctor în ştiinţe militare al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, titlu obţinut în 2006 sub îndrumarea profesorului Mihail Vasile-Ozunu. Cu toate acestea, ca şi în cazul mult mai celebru al doctoratului deţinut de premierul Victor Ponta, despre care Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit că este un plagiat grosolan, şansele ca Duicu să îşi piardă titlul de doctor nu sunt promiţătoare. Asta pentru că procedura este birocratică şi presupune ca, în final, factori politici să ia o decizie ce ţine, în cazul Duicu, de un om politic.

În urma publicării dovezilor privind suspiciunile de plagiat faţă de teza lui Adrian Duicu, gândul a demarat o campanie pentru transparenţă academică, prin care solicită publicarea online, pe site-urile universităţilor, a tuturor lucrărilor de doctorat, în jur de 33.000 câţi doctori a produs România după 1990. Demersul gândul nu are în vedere o generalizare, ci o curăţare a mediului academic din România, astfel încât asupra celor care au muncit cinstit să nu mai planeze nicio urmă de îndoială.

Practic, pentru ca teza de doctorat a lui Adrian Duicu să devină oficial un plagiat, iar fostul lider PSD să îşi piardă titlul academic, este nevoie ca, în primul rând, Senatul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” să ia o decizie în acest sens, pe baza unei evaluări a unei Comisii de Etică interne. Deocamdată, instituţia nu se grăbeşte să aibă o reacţie, evitând să explice tranşant care este procedura internă pentru stabilirea unui verdict de plagiat.

„Nu aşteptaţi o reacţie imediată, abia a apărut articolul. Instituţia nu este obligată să aibă o reacţie. Dar nu vă faceţi probleme, avem reglementări foarte clare. A fost o comisie doctorală care a evaluat acea lucrare”, a explicat pentru gândul generalul Gabriel Florin Moisescu, rectorul UNAp. El a arătat că va exista o reacţie oficială fie din partea UNAp, fie din partea Ministerului Apărării Naţionale, instituţia de învăţământ fiind o unitate militară a Armatei.

Acest prim pas ar trebui să stea la baza oricărei investigaţii oficiale privind plagiatul lui Adrian Duicu. Şi ar fi un pas de dorit în primul rând de către UNAp, pentru blazonul propriu, explică profesorul Adrian Badea, de la Politehnica Bucureşti, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

“O teză de doctorat este validată de o şcoală doctorală a unei universităţi. Este obrazul acelei universităţi. Este interesul ei, pentru prestigiul ei, să ia nişte măsuri”, a explicat pentru gândul profesorul Adrian Badea.

În cazul în care UNAp decide că este vorba de un plagiat în cazul Duicu, instituţia poate solicita Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor acordat în 2006 lui Adrian Duicu. În acest sens, la Ministerul Educaţiei se întruneşte Consiliul Naţional de Etică, care trebuie la rândul său să ia o decizie dacă e vorba de un plagiat sau nu şi dacă titlul de doctor trebuie sau nu retras. Situaţia birocratică este justificată de faptul că emitentul titlului de doctor este, legal, Ministerul Educaţiei, nu Universitatea.

“Există o Comisie de Etică la UNAp, care poate lua o decizie şi, în raport de ce constată, poate propune o retragere a titlului de doctor. Ea ajunge la minister, dar Comisia de Etică de la UNAp este suverană”, explică pentru gândul Luca Iamandi, fostul rector al Academiei de Poliţie şi membru al Consiliului Naţional de Etică, din subordinea Ministerului Educaţiei.

În ultimă instanţă, Ministerul Educaţiei poate solicita un punct de vedere CNATDCU, această instituţie însă neavând atribuţii oficiale de a verifica acuzaţii de plagiat, ci doar de a verifica dacă dosarele de doctorat pe baza cărora se eliberează titlurile de doctor respectă birocraţia internă, conform vicepreşedintelui Adrian Badea. Cu toate că CNATDCU s-a pronunţat în cazul acuzaţiilor de plagiat la adresa doctorului în drept Victor Ponta, acum ea nu mai poate face acest lucru, pentru că regulamentul său de funcţionare a fost schimbat în urma acelui scandal, de către ministrul PSD de la aea vreme, Liviu Marian Pop.

„În CNATDCU nu se poate face o analiză în care să spunem dacă are sau nu probleme de plagiat. Nimeni nu analizează aici pe fond tezele de doctorat, nouă ne vin doar diplomele. În comisii se urmăreşte dacă s-a respectat procedura cu dosarele de doctorat, analizăm procesul verbal de susţinere a doctoratului, ne uităm pe cv-ul candidatului, dacă şi-a susţinut examenele, apoi dăm un aviz. Apoi acest aviz merge în Consiliul CNATDCU, care îl adoptă. O teză de doctorat vine la noi cu 4 referate care conţin punctele de vedere ale fiecărui membru al comisiei de doctorat unde s-a susţinut lucrarea”, explică pentru gândul profesorul Adrian Badea, vicepreşedintele CNATDCU.

Adrian Badea mai spune că instituţia sa nu se poate autosesiza, ci trebuie ca ministrul Educaţiei, acum Remus Pricopie (PSD), să ceară un punct de vedere, o analiză a cazului. Chiar şi aşa, CNATDCU nu poate lua o hotărâre, fiind doar un organ consultativ al Ministerului Educaţiei.

 

 

Citește și: