Andrei Luca POPESCU
8064 vizualizări 1 iul 2014

Dan Voiculescu a avut o ieşire nervoasă la Curtea de Apel Bucureşti, unde marţi noul complet de judecată de a deliberat la un nou termen al judecării dosarului privatizării frauduloase a Insitutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este acuzat de procurori de spălare de bani şi de folosirea funcţiei sale într-un partid politic, pentru a obţine foloase necuvenite.

Întrebat de reporterul gândul Biro Attila cum explică faptul că a achiziţionat cu doar 150.000 de dolari o proprietate a statului care acum valorează 60 de milioane de euro (cât estimează procurorii că este prejudiciul provocat statului de această privatizare frauduloasă), omul de afaceri a declanşat un dialog nervos cu acesta.

Reporter: Dar aţi dat 150.000 de dolari pe o proprietate de 60 de milioane de euro.

Dan Voiculescu: Asta-i părerea ta, dragă! Asta-i părerea ta, iubitule!

Reporter: Nu e părerea mea, e a procurorilor.

Dan Voiculescu: Care e greşită total. (întoarce spatele să plece)

Reporter: Dar 150.000 de dolari pe o proprietate de 60 de milioane?

Dan Voiculescu (se întoarce nervos din drum): Auzi, băi, cine eşti cu 60 de milioane? Cine a zis? Tu? Ia, vino încoa' un pic! Tu ai afirmat, nu? Nu vrei să o iei tu, măi? Dă-mi mie 150.000 de dolari mâine, în cont, că eu lucrez numai prin bancă, şi ia-o tu, băi!

Reporter: Eu nu sunt oligarh, să iau proprietăţile statului...

Dan Voiculescu: Păi la 60 de milioane, cu 150.000... Păi ce, oligarhii iau proprietăţile statului? Ce pregătire ai?

Reporter: Jurnalist.

Dan Voiculescu: Jurnalist? Oligarhii iau proprietăţile statului? Mai gândeşte-te un pic, măi...

Dialogul începe la minutul 0.48 al ştirii Digi24.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Citește și: