Firuta Flutur
492 vizualizări 2 aug 2018

Toni Greblă a explicat că judecătorii Cuţii Constituţionale au stabilit obligatoriu, prin două decizii succesive şi complementare, că probele obţinute nelegal nu pot fi folosite în procesul penal şi că acestea trebuie înlăturate fizic de la dosarul cauzei pentru a nu influenţa judecătorul.

"Instanţele de judecată, pe de o parte, aplică facultativ şi cu o interpretare proprie deciziile CCR. Cu alte cuvinte, ele nu sunt aplicate plenar pentru dosarele aflate în curs de judecată, iar, pe de altă parte, orice nouă reglementare trebuie să prevadă situaţii tranzitorii, adică ce se întâmplă cu procesele care s-au judecat de la momentul în care decizia Curţii Constituţionale a apărut şi până la finalizarea cauzei. Sub acest aspect, propunerea domnului ministru de a modifica, completa, de a adăuga la cazurile în care poate fi promovată o cerere de revizuire a unei sentinţe penale definitive pare binevenită. Judecătorul investit cu o astfel de cerere, după intrarea în vigoare a legii modificatoare, va trebui să examineze dacă interceptarea telefoanelor, convorbirilor telefonice şi a conversaţiilor s-a făcut legal şi atunci respinge cererea de revizuire sau obţinerea şi administrarea probelor s-a făcut în mod nelegal şi atunci trebuie constatată această nelegalitate a obţinerii probelor şi, pe cale de consecinţă, înlăturate de la dosarul cauzei, judecătorul urmând să aprecieze dacă celelalte probe, în afara convorbirilor telefonice declarate nelegale, susţin temeinic acuzarea sau nu există alte probe decât aceste convorbiri obţinute nelegal, caz în care va pronunţa soluţii corespunzătoare", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, fostul judecător al Curţii Constituţionale.

Toni Greblă a subliniat că este vorba despre reglementarea unor situaţii tranzitorii, obligatoriu de făcut atunci când apar modificări atât în legislaţia penală, cât şi în legislaţia civilă.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Citește și: