Victor ROTARIU
31800 vizualizări 28 sep 2015

Premierul nu a precizat însă la ce datorie se referă şi nici moneda în care este exprimată această datorie, respectiv lei sau euro. Pe modelul minciunii, prin omisiune, conform căreia "anul acesta terminăm şi nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internaţional", premierul a lansat în spaţiul public o informaţie care, nefiind completă, ar putea părea credibilă. Nu este.

Datele oficiale ale Ministerului de Finanţe, care sunt publice şi care pot fi consultate de oricine, îl contrazic flagrant: de la finele lunii aprilie 2012 până la finele lui iunie anul acesta datoria publică a administraţiei publice a crescut de la 212 miliarde de lei la aproape 260 de miliarde de lei, respectiv cu aproape 23%, exprimată în lei. Puteti consulta aici statisticile oficiale integrale privind datoria statului în aprilie 2012 şi aici pe cele din iunie anul curent.

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui aprilie 2012:

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui iunie 2015:

 

În condiţiile în care premierul a avansat, totuşi, suma de 12 miliarde, este posibil ca el să se fi referit la plăţile către FMI, doar către Fond, din cadrul acordului semnat în 2009. Până în acest moment guvernul, prin ministerul de Finanţe, a achitat în contul datoriei către FMI suma de 2,5 miliarde de euro (ceea ce înseamnă că Finanţele şi-au achitat integral datoria către Fond) în timp ce BNR a achitat alte nouă miliarde de euro.

Începând de anul viitor, când BNR va achita ultima tranşă către FMI, statul român, prin ministerul de Finanţe, mai are de plătit, până în 2023, 4,9 miliarde de euro în contul acordului din 2009 cu troica FMI-CE-BM.

De remarcat este faptul că pe 16 septembrie, când premierul a anunţat plata datoriei către FMI el s-a referit, cel mai probabil, doar la partea care revine Finanţelor iar acum s-a referit şi la partea de plată care a fost deja achitată de către BNR.

 

Cu puţin timp înainte de aceste declaraţii, premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa oficială de Facebook un alt mesaj prin care a încercat să inducă în eroare publicul: "Datoria externă totală a scăzut cu 8,4 miliarde de euro faţă de aprilie 2012". Deşi consilierii premierului (cel mai probabil ei se ocupă cu documentarea pe aceste probleme) i-au furnizat corect datele legate de datoria totală externă a României, statisticile oficiale indică, de fapt, opusul a ceea ce a vrut să lase de înţeles premierul, respectiv că guvernul a redus expunerea pe valută prin reducerea datoriei externe. O "mică" problemă: datoria externă este alcătuită din două părţi - una a statului şi alta a mediului privat.

Ei bine, "datoria publică directă", adică partea statului, respectiv a ministerului de Finanţe, a crescut de la 21,17 miliarde de euro în aprilie 2012 la 29,35 miliarde de euro în iulie 2015. Per total, deşi, într-adevăr, datoria externă totală s-a redus, aşa cum a postat Victor Ponta pe Facebook, această scădere a venit mai ales din plata de către BNR a ratelor de circa 9 miliarde de euro către FMI. Datoria externă efectivă a statului, respectiv a Finanţelor, a crescut însă.

Vă prezentăm mai jos graficele de pe site-ul Băncii Naţionale a României, statistici pe care Ponta le-a prezentat parţial:

 

Ieşirea României pe pieţele externe, în special prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro a dus la creşterea valorii euroobligaţiunilor de la 45,8 miliarde de lei la finele lui 2013 până la 64,6 miliarde de lei în iunie anul acesta, conform datelor oficiale ale ministerului Finanţelor. Dată fiind volatilitatea extrem de redusă a cursului de schimb, creşterea a avut loc, evident, prin noi împrumuturi.

Citește și: