18355 vizualizări 22 oct 2011

Potrivit recensământului din 2002, maghiarii reprezentau cea mai mare comunitate minoritară din România, reprezentând 6.6 % din populaţie şi numărând 1.431.807 persoane. Romii ocupau poziţia a doua, cu un procent de 2,46%, adică 535.150 de locuitori.

Celelalte comunităţi etnice au înregistrat sub 1% din populaţia României, după cum urmează: 61.098 de ucraineni - 0,3%, 59.764 de germani - 0,3%, 35.791 de ruşi-lipoveni - 0,2%, 32.098 de turci - 0,15%, 23.935 de tătari - 0.11%, 22.561 de sârbi - 0,10%. Sub 0.1% din populaţie a fost înregistrat de 17.226 de slovaci, 6.807 de croaţi, 6.472 de greci, 5.785 de evrei, 3.941 de cehi, 3.559 de polonezi şi 3.288 de italieni.

Vor fi diferite cifrele în acest an? Dacă Varujan Pambuccian vorbeşte de un număr constant al comunităţii armene, deputatul Nicolae Marcovici, reprezentantul etnicilor bulgari, vorbeşte de "o scădere a numărului rezidenţilor bulgari din motive naturale, precum decesul". Scăderi anunţă şi reprezentanţii sârbilor şi ai evreilor, în timp ce liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, nu avansează cifre, aşteptând "cu nerăbdare" rezultatele recensământului.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, consideră că recensământul de anul acesta va fi organizat mai bine decât cel din 2002: ,,Recensământul 2011 va fi mult mai granular. O să fie organizat mai bine decât data trecută. În ceea ce priveşte numărul armenilor, din datele pe care le-am obţinut şi noi de la biserică, vă pot spune că este relativ constant. Cifrele vor arăta probabil un număr puţin mai mare deoarece există persoane care se declară armeni, dar nu fac parte din comunitatea noastră. Fenomenul se întâmplă şi în cazul evreilor", a declarat pentru gândul Varujan Pambuccian.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a admis că la recensământul din 2002 au existat "anumite greşeli", dar crede că acestea nu au influenţat major procesul de numărare: ,,Au fost mici greşeli în 2002, dar consider că ele nu au afectat prea mult rezultatul recensământului", a declarat Andras pentru gândul. Deputatul nu deţine informaţii dacă procentul ungurilor din România anului 2011 este mai mic sau mai mare decât în urmă cu 9 ani. ,,Alte minorităţi deţin un număr mic de etnici în România, aşa că pot să deţină anumite estimări. În cazul minorităţii maghiare, vorbim de o populaţie de aproape 1,5 milioane, aşa că nu ştim dacă procentul a scăzut sau a crescut. Aştept cu nerăbdare rezultatele recensământului", a explicat el.

Mai puţini bulgari, sârbi şi evrei la noi în ţară

Liderii minorităţilor care însumează mai puţin de 1% din populaţia României aşteaptă ca numărul etnicilor pe care îi reprezintă să fie mai mic la recensământul de anul acesta. Reprezentantul minorităţii bulgare în Camera Deputaţilor, Niculae Marcovici, crede că recensământul va confirma o scădere a rezidenţilor bulgari în România: ,,Cred că s-a micşorat numărul din cauze naturale precum decesul", a susţinut Marcovici pentru gândul.

Deputatul Aurel Vainer, de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, se arată sceptic cu privire la numărul de etnici evrei de la noi: ,,Nu putem oferi date exacte, dar din ceea ce ştiu eu, procentul a scăzut. Nu avem populaţie tânără care să procreeze. Cu toate acestea, credem că în 2002 au fost declaraţi mai puţini evrei decât erau de fapt. Sperăm ca recensământul din 2011 să fie mai aproape de adevăr", a declarat Vainer pentru gândul.

Reprezentantul sârbilor în Parlament, Duşan Popov, spune că minoritatea căreia îi aparţine a scăzut de la ultimul recensământ: ,,Ne aşteptăm să fim mai puţini. Au plecat destui în străinătate, iar rata mortalităţii a crescut. Doar în Banat sunt mai mulţi. Se poate ca unii să nici nu se declare. Sigur vor fi mai puţini", a mai zis Popov.

De asemenea, reprezentanţii în Camera Deputaţilor ai cehilor, slovacilor, tătarilor, croaţilor şi ucrainenilor sunt de părere că procentul etniilor din care fac parte a scăzut din 2002. Viceliderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Ovidiu Victor Ganţ, care îi reprezintă pe germanii din România, ne-a declarat că numărul de etnici din care face parte este "cam la fel cu cel din 2002". (Bogdan Stănescu, Sorina Ionaşc)

Citește și: