Marian SULTĂNOIU
28142 vizualizări 19 oct 2011

Într-o vreme în care romul, în majoritate se declară român, iar românului, în majoritate i se pune eticheta de ţigan, doar cel mult o treime dintre ţiganii români se declară romi.

Nu este doar un joc de cuvinte, ci pura realitate. Peste două treimi dintre ţiganii autohtoni îşi declină apartenenţa la etnie din diverse motive: teamă, ruşine, conotaţie peiorativă a denumirii, provenienţa din familii mixte etc.

În aceste condiţii, numărul neoficial al persoanelor de etnie romă din România variază de la un fabulos 3 milioane (Banca Mondială) la un "mult mai verosimil 1,5 milioane" (Comisia Europeană), după cum aminteşte profesorul Ciprian Necula, liderul campaniei de comunicare SPER (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Rromilor).

De un număr apropiat vorbeşte şi şeful catedrei de Sociologie de la Universitatea Bucureşti, profesorul Marian Preda, care a realizat un studiu pe temă în anul 1998. "Atunci vorbeam de o populaţie în jurul a 1,5 milioane heteroidentificaţi - adică vazuţi ca atare de ceilalţi - şi de un milion autoidentificaţi în diverse studii şi sondaje, dar nu şi în cadrul unui recensământ oficial. În timp, a existat o creştere a populaţiei, dar nu foarte spectaculoasă" mai spune Preda.

Senatorul Mădălin Voicu, arată că, potrivit datelor pe care le deţine din surse oficiale ale MI şi UE, etnia romă se înscrie astăzi "pe o plajă între 700.000 la 1,3 milioane de persoane, numai în România, fără migraţie, categorie care numără şi ea aproximativ 700.000". În consecinţă, spune Voicu, numărul romilor din ţara noastră se ridică undeva la 2 milioane, un milion în ţară şi un alt milion, mobil, care pleacă pentru diverse perioade de timp din ţară.

Ce spun recensămintele

În România au avut loc, până astăzi, 12 recensăminte naţionale, ultimele două desfăşurându-se în anii 1992 şi 2002. Acestea sunt cele mai importante în măsura în care au particularizat etnia romă, fapt care nu se întâmpla înainte de 1989.

Conform celor două numărători oficiale, în 1992 trăiau în România 401.087 ţigani (1,8 la sută din populaţie), iar în 2002, 535.250 (2,5 la sută).

În comparaţie cu vecinii noştri, România stă bine la acest capitol. Astfel, în Bulgaria, trăiau, în 2001, 365.160 de ţigani (5,0 la sută), iar în Ungaria, 190.046 (1,9 la sută). De asemenea, în acelaşi an, în Slovacia, numărul acestora era de 91.284 (1,7 la sută), iar în Cehia de 11.718 (0,1 la sută).

O primă concluzie a acestor date este aceea că, aproximativ două treimi din numărul total al romilor care trăiesc în România nu-şi declară oficial apartenenţa la etnie, aceştia declarându-se fie români, fie - cei din Ardeal - maghiari.

De ce nu se declară romi

"E limpede de ce aleag această opţiune" spune Mădălin Voicu. "În România există, în continuare, diverse forme de discriminare. Acesta ar fi un prim motiv important. Apoi, mulţi au format familii mixte, atât aici, la noi, în sud, cât şi în Ardeal. Femeile acolo sunt foarte ferme şi nu acceptă, în cazul în care au un soţ ţigan, ca acesta să se declare ca atare. Ca să nu mai vorbim că, peste tot în România, mulţi încearcă să-şi creeze o nouă identitate, vor să aleagă calea normalităţii şi li se pare defavorizant să se declare ţigani", mai spune Voicu.

La rândul său, profesorul Marian Preda consideră acestă fugă de la etnie ca fiind rezultanta percepţiei negative a denumirii de ţigan. "Romii înşişi percep, de multe ori, acut conotaţia negativă, peiorativă, care s-a atribuit denumirii de ţigan, răsfrântă implicit aceleia de rom. Mulţi îşi fac griji pentru copiii lor şi pentru eventualele probleme pe care aceştia le-ar putea avea din pricina unor manifestări rasiste tot mai frecvente. Apoi, mai apare un aspect delicat. Ce este un copil apărut dintr-o familie mixtă? Român sau ţigan? Iată de ce, doar un număr mic de romi îşi declară apartenenţa la etnie".

Ciprian Necula consideră că doar o treime din populaţia romă se declară ca aparţinătoare etniei din cauza percepţiei potrivit căreia "a fi ţigan înseamnă să aparţii unui grup social şi nu unei etnii". "Iar refuzul este cu atât mai mare cu cât grupul ca atare are o percepţie majoritar negativă. În cele din urmă, eşti rom în măsura în care îţi asumi această apartenenţă, din toate punctele de vedere şi, implicit, în măsura în care comunitatea te recunoaşte ca fiind unul de-al ei.Perspective numerice

În perspectiva recensământului care deja a început, toţi intervievaţii nostri sunt de părere că numărul declarat al romilor nu va creşte spectaculos, acesta fiind cu aproximativ 2-300.000 mai mult decât cel oficializat de recensământul din 2002.

Citește și: