Gandul.info
Mihaela Gidei
799 vizualizări 9 feb 2018

„Această împrejurare dovedeşte o dată în plus faptul că nu se justifică achiziţia din sursă unică, dat fiind că respectivele licenţe puteau fi cumpărate la un preţ mult mai mic de la (...) SRL, scopul clar urmărit, prin extinderea contractului cadru şi la produsele educaţionale, fiind acela de a favoriza Fujitsu Siemens Computers GesmbH Austria. Extinderea contractului comercial de închiriere licenţe pentru produse educaţionale Microsoft s-a efectuat în condiţii nelegale deoarece nu a existat o analiză proprie a necesarului de licenţe Microsoft pentru produsele educaţionale, şi nici a preţului, dat fiind că în cadrul programului privind Sistemul Educaţional Informatizat existau astfel de licenţe pentru toate calculatoarele din instituţiile şi unităţile de învăţământ de stat, existând o suprapunere între licenţele existente cu cele ce urmau să se achiziţioneze”, arată procurorii în rechizitoriu.

Potrivit aceleiaşi surse, necesarul de licenţe Microsoft ar fi presupus întocmirea unei situaţii la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care să se stabilească următoarele: situaţia calculatoarelor utilizate, cu specificarea capacităţii şi a caracteristicilor tehnice, situaţia licenţelor preinstalate pe calculatoarele achiziţionate în programele Sistem Educaţional Informatizat I-III, situaţia produselor Microsoft compatibile.

„Dacă ar fi fost întocmită o asemenea situaţie la momentul extinderii contractului şi la licenţele educaţionale, s-ar fi constatat că nu era necesară o asemenea achiziţie deoarece calculatoarele achiziţionate în cadrul programului SEI I-III aveau licenţe Microsoft preinstalate. Anterior aprobării hotărârii de guvern, nu a existat nicio ofertă comună Microsoft - Fujitsu, aşa cum s-a întâmplat la încheierea contractului cadru, în privinţa preţului la care urmau să fie achiziţionate licenţele educaţionale. De asemenea, la nivelul Guvernului României nu a fost făcută nicio solicitare către Microsoft Ireland Operation Limited pentru a se verifica dacă FSC GmbH era autorizat să distribuie licenţe educaţionale, precum şi cu privire la modul în care puteau fi achiziţionate acest tip de licenţe”, se mai arată în rechizitoriu.

De asemenea, acelaşi document mai precizează că pentru toate cele 155.706 calculatoare achiziţionate existau licenţe de Windows perpetue la nivelul anului la care au fost achiziţionate şi că aceste licenţe nu expiră niciodată, deci nu fac niciodată necesar upgrade din motivul expirării valabilităţii.

„Upgrade pe aceste licenţe se poate face la opţiunea utilizatorului, în caz că doreşte, pe acelaşi calculator, să instaleze un sistem de operare mai nou decât cel deja instalat. (...) Chiar şi în ipoteza în care s-ar fi considerat că era necesară achiziţia unor asemenea licenţe, trebuia organizată o licitaţie publică”, mai arată procurorii.

„Contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers pentru licenţele Microsoft, iar de discount-ul acordat de firma Microsoft în considerarea Guvernului României a beneficiat Fujitsu Siemens Computers. Extensia cu privire la produse educaţionale s-a realizat, de asemenea cu încălcare dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice având în vedere că, pe de o parte, obiectul contractului cadru îl constituia licenţele pentru administraţia publică, iar pe de altă parte, nu a existat un necesar fundamentat, din moment ce licenţele achiziţionate în cadrul extensiei se suprapuneau cu cele existente în proiectul SEI. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat de către reprezentanţii Guvernului României, ca urmare a încheierii şi derulării contractului nr. (...) şi a actelor adiţionale nr. (...) la acesta, se ridică la suma totală de 66.965.343,88 USD”, se precizează în rechizitoriu.

DNA a anunţat că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate.

În afară de Daniel Funeriu, în situaţia căruia s-a constatat că nu a comis nicio faptă penală, în cazul tuturor celorlalţi foşti miniştri faptele de care erau acuzaţi s-au prescris.

În ceea ce îi priveşte pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, acuzaţi de spălare de bani, aceştia au fost trimişi în judecată, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti.

"În legătură cu împrejurarea că faţă de unele fapte s-a dispus efectuarea urmăririi penale in personam după împlinirea termenului de prescripţie, dar şi cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul şef al DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări sub aspectul respectării normelor de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat iniţial această cauză (mediatizată prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârşite abateri disciplinare din cele prevăzute de Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor", spunea DNA.

Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, susţine că nu are ce să îşi reproşeze privind activitatea în această cauză, menţionând că şi-a făcut treaba.

"Prescripţia trebuie să ştii să o calculezi şi trebuie să stabileşti corect momentul consumării infracţiunii, momentul epuizării infracţiunii. Ce să-mi reproşez eu? Eu, până la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba. De acolo, nu ştiu ce s-a întâmplat şi nu am ce să comentez. Dar ar fi trist să clasezi cauza pentru dorinţa de a face rău cuiva", a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, Mihaiela Iorga.

Citește și: