Diana MARCU
3447 vizualizări 24 iul 2012

Campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu s-a purtat doar pe scena declaraţiilor politice, ci şi pe ritmuri de pop-rock, reggae ori muzică de petrecere. Trupe şi artişti precum Vunk, Connect-R, Antonia, DJ Project, Taraful din Clejani şi Aurel Tămaş s-au auzit în cele trei săptămâni la mitingurile electorale.

De departe, cei mai prezenţi au fost Vunk a căror piesă, “Vreau o ţară ca afară” a devenit imnul de campanie al USL. Versurile cântate de Cornel Ilie, vocalul trupei, s-au auzit la Craiova, la Iaşi şi Braşov, pe scenele oraşelor în care alianţa o organizat mitinguri anti-Băsescu.

Piesa, lansată pe internet de Ziua Naţională, în decembrie 2010, a avut iniţial un alt scop: de a-I convinge pe români să nu emigreze, iar pe cei déjà plecaţi din ţară să revină. „Politica nu are ce căuta în această campanie”, declara în 2010, solistul trupei. „Deciziile ţin de noi, dar nu putem aştepta nimic de la politicieni”.

Doi ani mai târziu mesajele versurilor s-au auzit însă într-un alt context.

Connect-R nu cântă sub 2.500 de euro

“Le-am interzis artiştilor mei să aibă vreo implicare politică. Ei nu pot fi activişti politici”, susţine Emil Burloi, impresarul şi managerul lui lui Connect-R şi al trupei DJ Project. Clienţii lui au participat la o singură cântare politică, cea de la Braşov, de la mitingul USL, susţine: “A fost un singur concert şi l-am tratat ca pe orice angajament muzical”, a declarat Burloi pentru gândul, nu înainte de a explica de ce nu pune la numărătoare cântarea lui Connect-R de la Constanţa, de la mitingul USL. Potrivit managerului, artistul avea oricum un concert stabilit la mare.

Întrebat cum tratează Connect-R un show susţinut la finalul unei manifestaţii politice, managerul răspunde scurt: “Normal”. “Indiferent de resortul care i-a adus pe oameni în faţa unei scene, artistul le oferă un show complet, un program de minimum 30 de minute”, afirmă acesta. Iar în ceea ce priveşte onorariul, Emil Burloi susţine că sub 2.500 de euro Ştefan Mihalache, alias Connect-R, nu cântă.

Ioniţă din Clejani: Dacă mergem la o nuntă, suntem mai veseli ca mirii, dacă mergem la înmormântare, suntem mai trişti ca rudele mortului

E mai scumpă o prestaţie într-o campanie electorală? “Noi avem aceleaşi onorarii”, declară pentru gândul Ioniţă de la Clejani. „Chiar şi de Revelion avem acelaşi preţ, care să fie cât mai jos pe piaţă, dar care să reflecte calitatea a ceea ce oferim”, susţine artistul.

Împreună cu soţia lui, Viorica, şi cu taraful lor, Clejanii au fost solicitaţi în această lună la un singur miting, cel de la Constanţa, anti-Băsescu, organizat de USL. Muzicantul însă precizează că pe ei nu-i tocmesc „politicienii, ci organizatorii de evenimente”. „Tratăm orice invitaţie ca un angajament muzical. Nu ţinem cont de culoarea politică, nu transmitem mesaje politice şi nu avem melodii politice”, afirmă Ioniţă de la Clejani. Artistul spune că niciodată nu i s-a cerut lui sau Vioircăi să transmită vreun mesaj atunci când s-a aflat pe o scenă.

„Noi suntem genul de oameni care, dacă mergem la o nuntă, suntem mai veseli ca mirii, iar dacă mergem la înmormântare, suntem mai trişti ca rudele mortului”, spune lăutarul, punctând: “Asta ne e meseria”.

Iar meseria i-a adus o cântare şi pe 29 iulie, de referendum: “Suntem la Timişoara, unde participăm la deschiderea unui mall”.

Întrebat de gândul dacă va merge la vot, artistul se fereşte să dea un răspuns categoric: “Nu ştiu ce să zic pentru că nu ştiu ce să fac. Nu sunt sigur pe nimic şi nu ştiu că, dacă se schimbă lucrurile, va fi mai bine . Mă gândesc tot mai mult la alegerea pe care am făcut-o în 1990, când s-au deschis graniţele: nu cumva trebuia să plecăm şi să ne stabilim în străinătate? Dar trebuie ca lucrurile să se îndrepte şi pentru români. Dumnezeu are grijă de noi”, conchide Ioniţă de la Clejani. 
 

Citește și: