Clarice DINU
30737 vizualizări 1 aug 2012

Biroul Electoral Central(BEC) a anunţat astăzi rezultatele finale la referendum 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Prezenţa la vot a fost, potrivit datelor BEC, de 46,24% . Pentru demiterea lui Băsescu au votat 87,52%, iar împotrivă 11,15%. 1,32% a fost procentul voturilor nule.

Preşedintele BEC a precizat că numărul total al alegătorilor luat în calcul a fost de 18.292.464. 8.459.052 dintre aceştia au participat la vot. 7.403.836 de persoane au votat "DA" pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 943.375 "NU".

După anunţul BEC, Curtea Constituţională se va pronunţa asupra validării referendumului. Şedinţa CCR este programată la ora 14.00.

Chiar dacă potrivit datelor de prezenţă nu sunt întrunite condiţiile de valabilitate, USL cere CCR să verifice cvorumul de prezenţă şi să ia în calcul boicotul PDL.

„Curtea Constituţională trebuie să aibă ca reper un cvorum care să reflecte România reală. Dacă ne va ruga să o sprijinim, o facem. CCR trebuie să-şi dea decizia privind cvorumul indicat de lege, trebuie să armonizeze datele INS, datele pe care le deţine Ministerul de Interne, de acord cu deciziile instanţelor judecătoreşti privind pierderea capacităţii de vot pentru diferit categorii de persoane. Noi vom pune la dispoziţia CCR orice informaţie, orice susţinere legală pe care ne-o va cere”, a declarat marţi liberalul Varujan Vosganian.

El a cerut judecătorilor Curţii Constituţionale să nu ia o decizie doar legală, ci şi „convingătoare”, în „corespondenţă cu realităţile româneşti”.

„Decizia CCR şi procedurile pe care le va urma Parlamentul pentru aplicarea acestei decizii trebuie să ducă la o decizie juridică privind referendumul dar şi auspicii favorabile pentru încheierea crizei politice”, a subliniat Vosganian.

Citește și: