Gilda Popa
4354 vizualizări 2 nov 2018

”13 penali din parlament vs o agenţie de publicitate. Până marţi o să număr minutele”, glumeşte Tiderle pe Facebook, făcând referire la invitaţia primită de la Poliţie.

Fondatorul agenţiei Papaya Advertising, care a lansat videoclipul ”Copiii referendumului”, postează pe pagina sa de Facebook nota prin care este convocat la Inspectoratul General al Poliţiei Române, ca urmare a unui memoriu adresat de un grup de 13 parlamentari, care au reclamat clipul "Copiii referendumului".

”Ca urmare a sesizării înregistrată sub nr. 1432028/2018 în evidenţele Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, ce are ca obiect memoriul adresat de un grup de 13 parlamentari cu privire la clipul intitulat ”Copiii referendumului” realizat de SC Papaya Advertising SRL vă invităm să vă prezentaţi în data de 6.11.2018, orele 8:30, la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, situat în (...), în vederea clarificării tuturor aspectelor referitoare la obiectul sesizării (aceste v-a fost adus la cunoştinţă cu ocazia convorbirii telefonice purtată la această dată). Totodată, vă solicităm să aveţi asupra dumneavoastră actul de identitate şi înscrisuri pe care le apreciaţi utile/relevante în clarificarea obiectului sesizării”.

Convocarea este semnată de un comisar-şef de Poliţie.

- Şi care sunt acuzaţiile?, se interesează un comentator pe Facebook.

- Nu ştiu. O să aflu marţi,” răspunde Tiderle.

- Nu ştii nici cine sunt cei 13 (parlamentari – n.r.) ? continuă conversaţia.

- Tot marţi. Sper”, răspunde advertiserul.

Internauţii fac glume şi pe seama faptului că numele lui Tiderle este scris greşit în nota Poliţiei.

- Păi trebuie sa te prezinţi? nu e pe numele tău :))” scrie Maria.

- Oricum, poate nu te primesc fără buletin de Iderle,” se amuză şi Raluca.

Lăsând gluma la o parte, unii comentatori se arată revoltaţi de situaţie.

- Deci există la Poliţie un memoriu al unor 13 oameni, despre care aflăm că au o anumită funcţie, dar nu şi o calitate în cercetarea Poliţiei. obiectul sesizării nu e o fapta a ta sau a agenţiei, ci memoriul - textul scris de ei, Poliţia te cheamă să lămureşti obiectul sesizării, adică memoriul ăla. practic - îţi cer consultanţă. poate nu reuşesc ei să îl înţeleagă. eu zic că merită să le emiţi factură,” îl sfătuieşte un comentator.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosgasnian, cerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie să înceapă o anchetă în cazul clipului, la filmarea căruia au fost folosiţi copii şi care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult, deputatul cataloga clipul drept o înscenare "cu iz satanic".

Clipul se inspiră din personajele şi din scenele din "Povestea Slujitoarei/Handmaid's Tale", un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi.

În imagini, un grup de copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Apoi, aceştia asistă la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp care sugerează execuţiile pe rug din perioada Inchiziţiei, iar în planul doi se vede o clădire care ar putea fi Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul "Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă", #boicot.

Clipul ”Copiii referendumului”, produs de Papaya Advertising şi susţinut de Declic şi Accept, a fost distribuit de circa 2.000 de ori în mai puţin de o oră de la publicarea pe Facebook. La ora actuală are peste 130.000 de vizualizări pe YouTube şi cam tot atâtea pe Facebook.

 

Personajul negativ din campania ”Copiii referendumului” este inspirat de ”mătuşa Lydia”, gardianul malefic al slujitoarelor din serialul de succes ”Povestea Slujitoarei”, difuzat de HBO. Într-un discurs care ne aminteşte de perioada comunistă, personajul le aminteşte copiilor că ar trebui să fie recunoscători conducătorului, pentru ceea ce au devenit: ”Printr-o mobilizare exemplară, părinţii voştri au reuşit să se întoarcă la valorile tradiţionale. Totul la îndemnul partidului şi al conducătorului. Să nu uitaţi că lor le datoraţi totul! Pentru că voi sunteţi copiii referendumului”.

 

Citește și: