7972 vizualizări 5 dec 2017

Regele Mihai a murit. Regele Mihai a încetat din viaţa, joi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României. "La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei şi prima în linia de succesiune la tron a transmis mesajul oficial de după moartea tatălui său, Regele Mihai I, amintind rolul pe care acesta l-a avut în istoria României. Principesa a explicat că moartea Regelui este o pierdere pentru „întreaga naţiune” şi că „Regele Mihai a scris în cartea neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană”. 

Totodată, Principesa Margareta a afirmat că va duce mai departe istoria Casei Regale „cu aceleaşi principii şi sentimente” ca cele ale Regelui Mihai, continuând să servească „interesele fundamentale ale poporului român”. 

Trupul Regelui va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş iar slujba de înmormântare va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală", se spune într-un comunicat al Casei Regale. 

UPDATE 19:00 Redăm integral mesajul Principesei Margareta, Custodele Coroanei, succesoare a Regelui Mihai I, după moartea acestuia.

„Români, ţara l-a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare. Am pierdut, ca voi toţi, un părinte, o pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră. Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a scris în cartea neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitate identităţii noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra statutlui român. 

Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

Începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporului român.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a fost mesajul Principesei Margareta. 

UPDATE 17:43 Guvernul a decretat, marţi, trei zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

UPDATE 16:53 Trupul Regelui Mihai va fi adus în România miercuri, 13 decembrie, cu o aeronavă a Armatei.

UPDATE 15:58 Reprezentanţi ai Casei Regale se întâlnesc, de la ora 17.30, la Palatul Victoria, cu oficiali guvernamentali pentru a discuta organizarea funeraliilor Regelui Mihai, potrivit unor surse de la Palatul Victoria.

La sediul Guvernului va avea loc o întrunire în care reprezentanţi ai Casei Regale vor discuta despre organizarea înmormântării regelui Mihai cu reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului şi ai ministerelor care vor fi implicate în funeralii.

UPDATE 14:53 Guvernul va aproba o hotărâre pentru decretarea doliului naţional după ce reprezentanţii Casei Regale vor face anunţul oficial şi după ce vor discuta cu aceştia anumite detalii. ”Executivul va aproba o hotărâre pentru decretarea doliului naţional după un anunţ oficial al Casei Regale şi după ce vor fi discutate anumite detalii cu reprezentanţii Casei Regale”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, decizia va fi luată după consultarea mai multor instituţii ale statului român.

UPDATE 14:32 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că moartea Regelui este „o mare pierdere”, anunţând că Românua va avea câteva zile de doliu naţional. 

CITEŞTE AICI MESAJUL LUI LIVIU DRAGNEA DUPĂ MOARTEA REGELUI

CITEŞTE AICI MESAJUL LUI MIHAI TUDOSE DUPĂ MOARTEA REGELUI

Regele Mihai a murit. Conform informaţiilor furnizate pe 9 noiembrie, după decesul Regelui Mihai I, moştenitor la Şefia Casei Regale este Alteţa Sa Regală Margareta. Actualul consort al Mostenitoarei la Şefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam).

Potrivit sursei citate, membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteta Sa Regala Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regala Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis). 

Soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron şi la Şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţă masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor şi a descendentilor lor.

În prezent, aceasta este următoarea:

1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a Romaniei;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a Romaniei;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a Romaniei.

Modificări ale acesteia se pot aduce prin decizia Şefului Casei Regale a României, mai transmite Casa Regală.

Regele Mihai a murit. Starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat în ultima perioadă, Principesa Margareta, deplasându-se la reşedinţa Regelui Mihai din Elveţia, după ce a contramandat programul pe care îl avea cu ocazia zilei de 1 Decembrie. 

"Alteţa Sa Regală Principesa Maria a ajuns aseară, 30 noiembrie 2017, la reşedinţa privată din Elveţia a Majestăţii Sale Regelui Mihai. Principesa va sta alături de tatăl său până la mijlocul săptămânii viitoare", a transmis Casa Regală a României. Sursa citată precizează că din cauza stării de sănătate a Majestăţii Sale, Custodele Coroanei a decis anularea călătoriei cu Trenul Regal de 1 Decembrie, din acest an. 

Regele Mihai a murit. Decesul Regelui Mihai survine la un an şi patru luni de la  moartea Reginei Ana, pe 1 august 2016.

Regele Mihai a murit. În martie 2016, Regele Mihai I s-a retras din viaţa publică după ce a fost diagnosticat  cu leucemie cronică şi carcinom epidermoid metastazant. „Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, şi va petrece, de aici înainte, o perioadă de refacere”, a anunţat, la vremea respectivă Consiliul Regal într-un comunicat de presă.

Regele Mihai a transmis de asemenea un mesaj public, prin care anunţă că locul său va fi luat în public de fiica sa, Principesa Margareta.

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a scris Regele Mihai, într-un mesaj semnat pe 1 martie 2016.

Regele Mihai a murit. Născut pe 25 octombrie 1921, Regele Mihai a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947. Singurul şef de stat în viaţă din perioada celui de-al doilea Război Mondial, a devenit pentru prima dată rege după moartea bunicului său, Ferdinand, şi în urma renunţarii la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său, după doar trei ani; a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea lui Carol al II-lea.

La 10 mai 1941, de Ziua Naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, a fost înaintat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au intrat în România, a organizat arestarea lui Antonescu în 23 august 1944.

Pe 6 martie 1945, presiunile Uniunii Sovietice l-au forţat pe Mihai să numească un guvern pro-sovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim ministru fiind numit Petru Groza. Sub regimul comunist, a funcţionat ca un simplu şef de stat fără autoritate.

În iulie 1945, Stalin l-a decorat cu Ordinul Victoria pentru curajul personal dovedit în răsturnarea lui Antonescu, cât şi în semn de recunoştinţă pentru ordinul de încetare a focului emis de Rege în lovitura de stat, ordin care a grăbit avansul Armatei Roşii şi scurtarea războilui cu cel puţin şase luni.

Între august 1945 şi ianuarie 1946, prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală”, a încercat, fără succes, să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane, a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia. În noiembrie 1947, a călătorit la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie.

A fost obligat să abdice în 30 decembrie 1947 şi s-a exilat în Versoix (Elveţia).

Regele Mihai a murit.  În martie 1948, denunţă abdicarea sa ca fiind smulsă cu forţa şi ilegală. În iunie 1948 s-a căsătorit cu Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de Regina Ana a României, cu care are cinci fiice.

În 1948, autorităţile române comuniste i-au retras cetăţenia română; a locuit în Marea Britanie şi apoi în Elveţia.

După revoluţie, pe 25 decembrie 1990 i se permite să vină în ţară pentru 24 de ore pentru a participa la slujba de Crăciun de la Curtea de Argeş. Deplasarea sa este blocată de poliţie şi e întors din drum şi obligat să părăsească România. Se întoarce în 1992 pentru sărbătorile de Paşte.

Regele Mihai a murit. În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către preşedintele Emil Constantinescu, România a acordat înapoi Regelui Mihai cetăţenia română şi i-a permis din nou să viziteze ţara.

După îndelungi dispute între Casa Regală şi statul român, familia regală a ajuns la o înţelegere cu autorităţile de la Bucureşti, "reconcilierea" de la 20 mai 2001 incluzând şi retrocedarea unei părţi a averii regale.

Pe 31 decembrie 2007, Regele Mihai a eliminat din statutul Casei Regale interdicţia ca femeile să acceadă la tron şi a desemnat-o pe Principesa Margareta succesor dinastic. Decizia a fost oficializată prin semnarea de către fostul suveran a noului statut al Casei Regale prin care se renunţă la practica şi principiile legii salice, potrivit căreia moştenitorul tronului nu putea fi decât un bărbat.

„Fiica mea cea mare, Principesa Margareta, va fi succesorul meu dinastic şi Şef al Casei Regale a României, după moartea mea. În cazul în care Naţiunea româna si Parlamentul României vor considera potrivită folosirea monarhiei ca formaă de guvernamânt, solicit Parlamentului să renunţe la aplicarea Legii Salice, care nu corespunde nici drepturilor din Europa de astăzi, nici valorilor societăţii româneşti. Până când aceste lucruri se vor întampla, Principesa Margareta va rămâne, după moartea mea, Şeful Casei Regale a României şi Custode al Coroanei României”, se arata în anexa documentului semnat de fostul suveran şi intitulat „Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României”.

Regele Mihai a murit.  La 25 octombrie 2011, pentru prima dată de la abdicare, Regele Mihai a fost invitat să susţină un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. "Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, sunt mai bine de 60 de ani de când m-am adresat ultima oară naţiunii de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie şi cu speranţă invitaţia. Prima noastră datorie este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa noastră în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în decembrie 1989. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul. Oamenii călătoresc şi încearcă să îşi consolideze familia şi viaţa spre binele generaţiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii. Drumul nostru ireversibil către UE şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea pentru libertate şi democraţie a legislativului românesc din 1989", a spus Regele Mihai în faţa Parlamentului.

"Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit rege pot spune că cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt şi demnitatea. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi. Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna", a mai spus Regele Mihai.

Regele Mihai a murit. Pe 10 august 2015, Regele Mihai l-a exclus din linia de succesiune ;i i-a retras titlui Principelui Nicolae.

„În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, se arata în comunicatul Casei Regale. 

Regele Mihai a murit. 

Citește și: