Departamentul Social - Mediafax
298 vizualizări 15 oct 2018

Propunerea legislativă privind Registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor a fost adoptată în plenul Senatului cu 101 voturi „pentru” şi o abţinere. Proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, cu rol de for decizional, pentru dezbatere şi vot.

”În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor. Registrul se organizează de Ministerul Afacerilor Interne şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu,” se arată în proiectul de lege adoptat luni, în plenul Senatului.

Astfel, Registrul va ţine evidenţa persoanelor condamnate sau împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal sau administrativ de către autorităţile române, dar şi a celor care au fost luaţi în evidenţa altor state membre pentru acelaşi tip de infracţiuni.

Potrivit proiectului de act normativ, Registrul va cuprinde datele persoanelor condamnate pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art 216, folosire a prostituţiei infantile, viol, infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art 219.

MAI: În România se întâmplă zilnic cinci violuri

Unul dintre motivele înfiinţării Registrului îl reprezintă prevenirea faptelor cu caracter sexual ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

”Registrul reprezintă o soluţie similară cu cea oferită de mai multe state europene precum Austria, Malta, Regatul Unit şi Franţa. Registrul ar ajuta la prevenirea unor fapte cu caracter sexual sau conex ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor. Registrul are ca rol şi prevenţia accesului de persoane condamnate în prealabil la poziţii unde ar putea repeta fapta de natură sexuală. Mai multe cazuri mediatizate din ultima vreme au relevat fapte de natură sexuală, uneori cu minori, comise de persoane în poziţii de autoritate din învăţământ sau siguranţa publică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cu extrasul din Registru, la angajare

”Prezentul proiect ar urma să introducă şi necesitatea obţinerii unui extras de pe registru înainte de angajarea personalului pe anumite domenii precum Sănătatea, Educaţia, Sănătatea publică sau Apărarea, pentru a ajuta angajatorul să facă angajarea persoanelor ce se fac vinovate de fapte cu caracter sexual sau e implică minori în cunoştinţă de cauză. Faptele de natură sexuală reprezintă unul din cele mai mari pericole sociale la ora actuală. Acest lucru e cu atât mai grav având în vedere că victimele crimelor de natură sexuală sunt preponderent persoane de sex feminin sau minori. Pedofilia şi incestul distrug vieţile copiilor înainte ca aceasta să fi avut şansa să înceapă. Zilnic, conform MAI, au loc în medie cinci cazuri de viol în România”, adaugă iniţiatorii în  expunerea de motive.

Peste 60 de milioane de americani folosesc o aplicaţie pentru a identifica ”prădătorii sexuali”.

Alte state au mers şi mai departe cu bazele de date privind prădătorii sexuali, pe care le-au făcut publice, pentru a fi consultate de orice cetăţean.

Astfel, autorităţile din SUA au pus la punct din 1996 o bază de date la nivel naţional care include zeci de mii de condamnaţi pentru infracţiuni sexuale, cu nume, fotografii, adrese şi cazier. „Naţional Sex Offender Public Registry Website“ este un proiect al Departamentului de Justiţie din cadrul Guvernului SUA, împărţit pe state, unde apar datele personale ale prădătorilor sexuali.

Mai mult decât atât, în prezent există o aplicaţie de mobil pe care o folosesc peste 60 de milioane de americani pentru a afla dacă un potenţial angajat, un vecin sau un coleg de muncă este în această bază de date.

Acest instrument a ajuns atât de popular încât, se pare, influenţează chiar şi piaţa imobiliară. În zonele „fără pedofili sau violatori“, preţurile locuinţelor sunt mai mari decât în cele în care locuiesc astfel de indivizi.

Şi în Marea Britanie există un registru public cu astfel de date. 

 

Citește și: