Firuta Flutur
1964 vizualizări 30 oct 2018

Adina Apostol povesteşte cum i-a schimbat viaţa tragedia din clubul Colectiv. Acum duce o luptă continuă pentru a-şi recâştiga încrederea în sine şi în forţele proprii. Asta pe lângă bătălia zilnică, de Sisif, pentru a se recupera fizic.

"Este data în care mi s-a schimbat viaţa complet... sau mai bine spus, data în care viaţa mea a luat-o de la zero, căci am pierdut atât de multe în Colectiv, încât a trebuit şi trebuie să lupt în fiecare secundă pentru a recâştiga până şi cea mai mică urmă de încredere în forţele proprii şi în mine. Sunt internată, asta spune multe cred. Fac operaţii, bandaje, recuperare, masaj, hidratare, protecţie împotriva soarelui. Este foarte obositor, însă simt că este singura cale că să mă pot împăca din nou cu mine, cât de cât..", mărturiseşte Adina, la trei ani de la tragedia care a marcat-o pentru totdeauna.

Tratamentele pe care trebuie să le urmeze costă 2-3.000 de euro pe lună.

”După fiecare operaţie, trebuie să fac masaj pe zona respectivă, să o hidratez foarte mult, să am grijă să nu se usuce, să aplic presiune, compresie prin bandaje sau haine compresive, în funcţie de zona operată. Costurile pot ajunge până la 2-3.000 de euro pe lună, cu tot cu operaţii şi cele necesare după. Mai mult sau mai puţin, în funcţie de operaţia făcută. În spitalul în care mă operez eu, se decontează tratamentele, însă durează mult până se fac plăţile, de obicei. Primesc notificări peste notificări la adresa din buletin, însă cei de aici, din Bruxelles, ştiu cum stă treaba, că se plăteşte, dar durează... Sunt nişte notificări automate, însă în alte clinici, din acest motiv, am fost refuzată. Deoarece plăţile se fac înainte sau imediat după intervenţie, nu după săptămâni sau luni. Deşi făcusem dosar pentru plata unor tratamente în Stockholm, de exemplu, nu am putut beneficia, pentru că ai noştri nu fac plata decât după multe săptămâni. Am avut tot ce mi-au cerut la dosar, dar degeaba... Am reuşit până la urmă cu ajutorul unei companii din România, care m-a sponsorizat, dacă pot spune aşa, să merg să mai fac intervenţii acolo, fără ajutorul statului român," povesteşte Adina.

A mai venit în ţară de câteva ori, pentru câteva zile, însă nu crede că ar mai putea păşi prin Centrul Vechi al Capitalei.

"Este prea greu... De trei ani, departe de tot ce mă înconjura odată... Dar în Centrul Vechi nu am mai păşit.. Am fost doar în locuri care mi s-au părut cât de cât mai sigure, iar acum, din obişnuinţă, mă uit după extinctoare, ieşiri de urgenţă, uşi, geamuri, orice mi-ar putea salva viaţa. Şi eu am frecventat o dată acele cluburi din Centrul Vechi din subsoluri, însă după ce mi s-a întâmplat, am realizat cât de periculoase pot fi... Sigur că nu recomand nimănui să le frecventeze... Patronii sunt cei care ar trebui să muncească şi să investească puţin pentru a le face sigure, iar dacă nu pot, să le închidă şi eventual să redeschidă în locuri mai ok... avem şi un exemplu... Clubul Expirat... probabil îi ştiţi povestea. Acum, în Expirat, am curaj să merg," a completat Adina.

La fel ca majoritatea celor care au reuşit să supravieţuiască tragediei din clubul bucureştean, tânăra crede că nimic nu s-a schimbat în bine după trei ani.

"Din păcate nu! Se vede clar şi zi de zi chiar, la tv şi în mass media, că e mai rău, spitalele omoară oameni, pentru că medicii se chinuie să salveze vieţi, dar nu au resurse. Drumurile nu sunt sigure, nu sunt semnalizate, nu sunt luminate, însă noi aruncăm banii pe lucruri inutile, referendumuri care îndrumă la ură şi exerciţii care ne demonstrează că vom muri în număr foarte mare în caz că se întâmplă ceva în România... asta ştiam. Ambulanţele şi echipajele poate vor fi spirt şi vor ajunge instant la răniţi, dar unde ne vor transporta?" întreabă ea.

Adina ar da orice să poată schimba ceea ce s-a întâmplat, să nu -şi piardă nimeni viaţa. "Mi-ar plăcea din suflet să pot schimba acea seară... să pot opri acele focuri de artificii cumva... Mi-aş fi dorit să nu moară nimeni acolo, nu să mă salvez doar pe mine... şi Colectiv să rămână o amintire frumoasă, nu plină de sânge şi durere!" conchide tânăra.

La trei ani de la incendiul din Clubul Colectiv, furia părinţilor şi a victimelor care au supravieţuit este încă vie. Justiţia românească nu a stabilit vinovaţii. La fiecare termen din dosar, sala de judecată este ticsită de victime şi de susţinători, care o părăsesc la fel de dezamăgiţi.

În dimineaţa zilei de 31 octombrie 2015, procurorii se aflau deja la fosta Fabrică Pionierul, unde strângeau probe şi date pentru a demara o anchetă penală. Iniţial, cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, însă printr-o ordonanţă a procurorului general - Tiberiu Niţu, la acel moment - dosarul a fost preluat de Parchetul General, fiind desemnată o echipă care să lucreze la anchetă.

Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. Sunt opt inculpaţi în dosar: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzaţiile sunt grave: ucidere din culpă în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. Dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei. În final, a ajuns la Tribunalul Bucureşti, dar nici acolo nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

Au fost trimişi în judecată şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei, care ştiau că acel club funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendii şi au ignorat acest lucru. La primul termen de la Tribunalul Militar, instanţa care a primit dosarul pompierilor, judecătorii au decis la finele lunii decembrie 2017 să înainteze această cauză Tribunalului Bucureşti, pentru a se discuta reunirea cu cealaltă, aflată deja pe rolul instanţei civile.

Nici edilii nu au scăpat de Colectiv. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată în mai 2016 pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4, alături de Aurelia Ioficiu, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, acuzată de complicitate la abuz în serviciu, Luminiţa Ganea, consilier în cadrul structurii şi de Sandra Moţoc, referent superior în cadrul serviciului, asupra căreia planează suspiciuni de complicitate la abuz în serviciu.

Toate cele trei cauze se află într-un singur dosar, cel de la Tribunalul Bucureşti. Însă de mai bine de doi ani, nu au fost înregistrate progrese în dosar, dezamăgirea fiind prezentă pe chipurile supravieţuitorilor şi a părinţilor care şi-au pierdut copiii în incendiu: încă un termen încheiat, încă o amânare şi nicio schimbare.

”Aştept să văd că se face odată dreptate, aştept să văd că procurorii noştri, judecătorii, statul român, Ministerul Justiţiei, care se luptă de vreo doi ani pe baricade cu legile, vor face dreptate. Vreau să văd că acest proces urmează ritmul, aş vrea să văd că ce s-a întâmplat în acea noapte şi ce s-a întâmplat în spitale intră intr-un proces. După cum ştim bine, nu se întâmplă nimic pe partea aceea. Aş vrea să văd mai mult curaj din partea Justiţiei române, mi-aş dori să văd politicieni, pentru că urmează alegerile, să îşi arate interesul faţă de dosarul Colectiv. Iată că au murit 65 de inşi în urma acelui incendiu, avem peste 50 de grav răniţi în contiuare. Din partea tuturor nu avem decât lipsă de interes total!", a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi părintele unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv.

În urmă cu câteva luni, aceştia au primit altă lovitură: judecătorul Valeriu Mihail Terceanu, care se ocupa de cauză, s-a pensionat în luna august. Potrivit procedurii, acest lucru înseamnă că dosarul poate fi reluat de la zero. Judecătorul Mihai Bălănescu a fost repartizat în locul lui şi a decis să preia declaraţiile făcute deja în proces de ceti trei patroni din Colectiv.

Însă apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale şi rezultatele rapoartelor de expertiză şi au solicitat readministrarea probatoriului, instanţa încuviinţând cererile. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a subliniat că are probe noi şi martori: angajaţii care au participat la pregătirea sălii.

De asemenea, judecătorul a încuvvinţat înscrisurile deja depuse la dosar care arată situaţia medicală şi cauzele care au dus la deces, dar şi cela care vor apărea ulterior privind evoluţia stării victimelor aflate încă în tratament. Au fost admise şi orice înscrisuri extrajudiciare raportate la situaţia medicală a părţilor civile, dar şi cea materială (cheltuieli). De asemenea, au fost admise toate înscrisurile care îi vizează pe cei care au murit, inclusiv latura materială - „pomeni, lucruri creştineşti”.

Următorul termen a fost stabilit pe data de 9 noiembrie, când vor fi readministrate probe şi vor fi audiati primii 25 de martori.

Victimele au încredere în noul judecător

”Pentru mine, este un pas înainte, pentru că judecătorul i-a disciplinat pe cei din sală. A luat frâiele în mână. A fost o întrevedere militărească. Termenul dat e la două săptâmâni, adică scurt. Am o singură dorinţă: acest proces să fie cinstit, să fie echidistant faţă de toată lumea, faptele să reiasă din rechizitoriu, cei vinovaţi să plătească”, a declarat Marian Leuşteanu.

Alţi părinţi sunt sceptici. Eugen Iancu crede că autorităţilor şi politicienilor nu le pasă cu adevărat de cetăţeni, mai ales de tragedia din 30 octombrie 2015.

”Văd mult festivism, ne lăudăm că suntem frumoşi şi buni, în realitate însă să ne ferească Dumnezeu de un nou Colectiv. (...) Vrem să ştim ce s-a întâmplat în acel incendiu, (...) pentru că nu poţi să ai o decizie a cuiva care spune că autopsiile copiilor morţi în străinătate se fac doar în România, nu poţi să ai interdicţia plecării răniţilor în străinătate în prima săptămână şi nimeni să nu răspundă pentru asta, nu pot să treacă 3 ani în care un judecător - să nu zic o justiţie întreagă - îşi bate joc de acest dosar. Pentru că ne amintim că un an de zile nu puteam purta corespondenţa cu Italia şi apoi cu Spania. Cineva ţine acest proces. Pentru ce, de ce, nu ştiu. Îmi doresc ca acest judecător să judece un proces corect, nu să-l tergiverseze. Aştept ca acest proces să-şi urmeze cursul”, afirmă, nemulţumit, Iancu.

Un alt părinte care şi-a pierdut copilul în incendiu nu mai are încredere în Justiţie.

”Partea proastă e că nimeni nu încearcă nimic concret să se afle adevărul, ce s-a întamplat acolo. Nu cred că vom afla cândva adevărul,” a declarat Elena Matei, care şi-a pierdut fiul în tragedie.

Eugen Iancu cere ca vinovaţii să plătească, însă nu e vorba de banii ceruţi de părţile civile.

”Vrem să plătească. Nu e vorba de bani. Am văzut că s-a pus accentul pe bani. Noi vrem să găsim vinovaţii şi vrem ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să întrebăm de ce judecătorii. Cu siguranţă, procesul nu a fost o prioritate,” a mai spus Iancu.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Traficul va fi restricţionat, marţi, în centrul Capitalei pentru un marş comemorativ în amintirea victimelor de la Colectiv, denumit "Marşul Chitarelor", anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

Asociaţia Colectiv GTG 3010 organizează, marţi, o campanie denumită "Marşul Chitarelor". Astfel, între orele 19:30 – 20:30, va avea loc marşul comemorativ denumit "Marşul Chitarelor ", în memoria victimelor de la Clubul Colectiv. Între orele 18.30 - 19.30, oamenii se vor aduna în Parcul Unirii, pe trotuarul dinspre magazinul Unirea, iar între orele 19.30 - 20.30, se vor deplasa pe traseul: Parcul Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecţiei Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii, Pod Şerban Vodă, Splaiul Unirii, str. Bucur, Piaţa Bucur.

Traficul rutier va fi închis şi reluat progresiv pe traseul de desfăşurare al marşului, cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul PMB şi al Brigăzii Rutiere.

Marţi, 30 ocotmbrie, se împlinesc 3 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

 

Citește și: