Ramona LOZNIANU
1906 vizualizări 14 dec 2014

Remus Pricopie, care s-a aflat în fruntea Ministerului Educaţiei din decembrie 2012, nu şi-a dat demisia în urma scandalului manualelor digitale pentru clasa I şi a II-a care au ajuns pe băncile elevilor cu o lună întârziere, dar nici nu va mai face parte din guvernul Ponta IV. Portofoliul i-a revenit Partidului Conservator, după ce Daniel Constantin a renunţat la funcţia de vicepremier tocmai pentru a obţine acest minister, iar noul ministru al Educaţiei este Sorin Cîmpeanu.

Finalul de mandat al lui Pricopie a fost marcat de scandalul izbucnit între minister şi editori care a împiedicat ajungerea în timp util al manualelor digitale în şcoli. Unele edituri au contestat la sfârşitul lunii august licitaţia organizată de minister astfel că tot procesul a fost blocat, iar elevii de clasa I şi a II-a au primit manualele digitale cu o lună mai târziu, pe 15 octombrie.

În cei doi ani de mandat, Remus Pricopie a adus în două rânduri modificări legii Educaţiei. Prima oară la sfârşitului anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern pe 23 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial pe 30 de decembrie. Astfel, evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul susţinute după modelul testelor PISA a fost amânată pentru 2019, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015-2016. O altă modificare a vizat menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi liceu, după ce legea în vigoare prevedea trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.  Acelaşi act normativ  acordă dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă. Celelalte modificări aduse le puteţi vedea AICI 

Ultimele modificări aduse legii Educaţiei au fost făcute pe 26 iunie 2014, când Guvernul a adoptat o nouă ordonanţă prin care a introduce posibilitatea organizării unei a treia sesiuni de bacalaureat şi doctoratul cu frecvenţă redusă. O altă schimbare adusă legii educaţiei prevede ca absolvenţii de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul să facă meditaţii instituţionalizate, organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior. Pentru aceste meditaţii, plata profesorilor va putea fi asigurată fie din finanţarea de bază, fie din alte surse de finanţare, precum programe pe fonduri structurale accesate de MEN. Celelalte modificări aduse le puteţi vedea AICI

O altă modificare adusă de Remus Pricopie a fost modalitatea de admitere la liceu. Astfel, din 2014, ponderea mediei celor 4 ani de gimnaziu a fost redusă de la 50% la 25% în media finală de admitere la liceu, notele obţinute la examenul de Evaluare Naţională reprezentând 75%. De asemenea, admiterea în facultate nu se mai poate face în baza notelor din liceu, ci doar a mediei de bacalaureat, acolo unde nu se organizează examen de admitere.

Tot în 2014 au fost introduse simulările la bacalaureat şi pentru clasa a XI-a în încercarea de a combate rata slabă de promovare din ultimii ani, precum testările naţionale la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, prevăzute în Legea Educaţiei. 

De asemenea, în septembrie 2014, a fost adoptat regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, o premieră a ultimilor zece ani pentru şcolile din România. Proiectul acestui regulament include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice şi a elevilor, cât şi obligaţii ale părinţilor, una dintre acestea fiind aceea de a asigura, conform prevederilor legale, frecvenţa şcolară a copilului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.

Citește și: