Ionel Vaduva
196 vizualizări 15 ian 2020

Procurorii au precizat presei italiene că indiciile în cazul de fraudă duc către două clanuri mafiote din estul Siciliei. Potrivit Reuters, acestea ar fi încasat circa 5,5 milioane de euro plăţi directe pentru suprafeţe pe care nu le-ar fi deţinut, în perioada 2010 – 2017.

Printre cei arestaţi se află şi boşii a două familii, precum şi un număr de oficialităţi care îi asistă pe fermieri să acceseze banii europeni, respectiv un primar local şi un contabil. Nu mai puţin de 150 de persoane juridice sunt şi ele parte a investigaţiei.

„Acolo, Mafia are o aşa mare putere, încât a pus mâna pe 15 hectare de teren printr-un simplu telefon. Nu a fost nevoie de nicio ameninţare”, a scris în mandatul de arestare judecătorul Sergio Mastroeni. „Când vine vorba de Mafie, trebuie doar să-ţi spui numele şi, poate, dacă este necesar, că tocmai ai ieşit din închisoare”.

Cu toate acestea, Mastroeni a adăugat că familiile au reuşit să obţină fondurile europene mulţumită ajutorului primit de la „gulerele albe”. Aceştia le-ar fi facilitat accesul la lumea birocratică a finanţărilor europene.

Blocul comunitar (UE28) plăteşte zeci de miliarde de euro subvenţii pentru agricultură, anual. Banii sunt meniţi să-i ajute pe fermieri să-şi acopere pierderile de venit şi să menţină astfel comunităţile rurale în viaţă.

Teresa Bellanova, ministrul Agriculturii în exerciţiu, a spus că operaţiunea Poliţiei a revelat noua faţă a mafioţilor sicilieni, în mod tradiţional asociată cu traficul de droguri şi şantaj, iar acum implicată adânc în escrocherii cu bani europeni.

„Gravitatea celor identificate este enormă”, a precizat oficialul guvernamental italian. „Este cât se poate de clar cât de distrugătoare este pentru mediul rural acţiunea de a devia resursele financiare europene dinspre agricultură şi afacerile de calitate - adică spre majoritatea firmelor care activează în estul Siciliei - spre bandele mafiote”.

România: aproape un milion de lei fraudat, într-un singur dosar care implică subvenţii

În luna octombrie a anului trecut, prin decizia penală nr. 498 din 17.10.2019, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe inculpatul Drocan Fabian Laurenţiu Costel, la data faptei primar al comunei Devesel, judeţul Mehedinţi, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea, pe o perioadă de cinci ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat DNA, aceeaşi instanţă l-a condamnat şi pe inculpatul Miţaru Ion Eugen, la data faptei conducător auto la Primăria comunei Devesel, judeţul Mehedinţi, la o pedeapsă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

„În cazul inculpatului Miţaru Ion Eugen, instanţa a ţinut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”, se precizează în documentul DNA.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii Drocan Fabian Laurenţiu Costel şi Miţaru Ion Eugen vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, respectiv 60 de zile lucrătoare, ambii în cadrul localităţii Devesel, sat Devesel, judeţul Mehedinţi (în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi şi unităţile şcolare subordonate acestuia).

În plus, instanţa l-a obligat pe inculpatul Miţaru Ion Eugen la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Mehedinţi, a sumei de 796.564,84 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.

De asemenea, judecătorii l-a obligat pe Drocan Fabian Laurenţiu Costel la plata, către partea civilă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Mehedinţi, a sumei de 111.282,37 lei, reprezentând prejudiciul cauzat prin încasarea în mod necuvenit a sprijinului acordat, la care se vor adăuga accesoriile, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate până la achitarea integrală a prejudiciului.

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: