Biro ATTILA
14269 vizualizări 15 feb 2014

În prima reţea, cea de evaziunea fiscală procurorii au constat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală şi spălare de bani. În acestă reţea este urmărită penal fiica lui Mircea Cosma. În acelaşi dosar penal sunt arestaţi şi urmăriţi penal  Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova şi Răzvan Alexe partener de afaceri şi prieten cu Vlad Cosma fiul şefului CJ Prahova, deputat PSD de Mizil.

În cea de a doua reţea procurorii au constatat că Vlad Cosma şi Răzvan Alexe au cerut şi primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitaţii publice ale Consiliului Judeţean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că şi Mircea Cosma era implicat în acestă reţea. Scopul reţelei era ca prin  metoda ”subcontractării” până la 50% din banii alocaţi pentru un contract public să ajungă în conturile suspecţilor Vlad Cosma sau Răzvan Alexe.

Personajele cheie ale reţelei de trafic de influenţă

Mircea Cosma este preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Are la dispoziţie un buget total de aproape 400 milioane lei. DNA a cerut arestarea lui Cosma pentru trafic de influenţă. Curtea Supremă a dispus arest la domiciliul pentru şeful Consiliului Judeţean Prahova. Procurorii spun că Mircea Cosma făcea parte dintr-o reţea de fraudare a licitaţiilor publice în care activa şi fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD.

Din datele prezentate până acum rezultă următoarea stare de fapt: Consiliul Judeţean acorda contracte publice unor companii, iar în prealabil fiul său Vlad Cosma solicita acestor firme ca după câştigarea licitaţiilor să subcontracteze lucrările, în special fiind vorba de deszăpezire, asfaltări sau întreţinere de drumuri, altor companii pe care le controla el sau apropiatul său, Răzvan Alexe.

FOTO: Mircea Cosma în stânga

Mircea Cosma este membru PSD din 1992 şi vicepreşedinte al partidului. Este la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Este şi preşedintele PSD Prahova filială din care face parte şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă unul dintre cei mai influenţi politicieni ai partidului condus de Victor Ponta.

Vlad Cosma este deputat PSD ales în colegiul Mizil, colegiu lăsat liber de Adrian Năstase după prima arestare din dosarul Trofeul Calităţii în 2012. Vlad Cosma este şi el urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă. Practic, procurorii spun că Vlad Cosma era cel care în baza influenţei pe care o avea pe lângă tatăl său a solicitat şi primit în decurs de un an 1 milion de euro de la o serie de fime private. Vlad Cosma solicita aceste sume de bani pentru ca firmele în cauză să câştige licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Prahova. DNA a cerut arestarea lui Vlad Cosma. Pentru că este parlamentar el beneficiază de imunitate astfel că mai întâi cererea de arestare alui Cosma va fi ”judecătă” de Camera Deputaţilor.
 

 

Răzvan Alexe este potrivit descrierilor din presa locală un individ apropiat lumii interlope locale. În anchetele procurorilor DNA el are rolul de colector. Răzvan Alexe este cel care colecta fizic banii solicitaţi de Vlad Cosma. Mecanismul prin care erau colectaţi banii este descris de procurori astfel: Vlad Cosma şi Alexe negociau cu firmele care se înscriau la licitaţiile CJ Prahova procentul spăgilor, Consiliul Judeţean majora valoarea lucrărilor în mod nejustificat astfel încât spăgile să fie acoperite din aceste majorări, companiile căştigătoare erau obligate să subcontracteze o parte din lucrări câtre firmele lui Răzvan Alexe sau unor firme controlate prin interpuşi de către Vlad Cosma.

Cine sunt denunţătorii din dosar. Cei care l-au denunţat pe Vlad Cosma şi pe Mircea Cosma la DNA sunt oamenii de afaceri  Ion Dumitru, Costin Giani Palada şi Nicolae Onea. Cei trei deţin companiile - SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL care sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Potrivit Mediafax, dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a pornit de la un denunţ al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei. "În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cosma Mircea, a pretins şi primit de la denunţător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L.    Foto: Vlad Cosma

Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )", anunţau procurorii DNA Ploieşti în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.

Două dintre cele trei companii ai căror proprietari au făcut denunţ la DNA au fost implicate şi în ”Afacerea Pasarela” despre care Gândul a relatat în 2013.  Companii Cast S.R.L. şi Coni S.R.L au fost cele care alături de alte societăţi au construit pasarelele pietonale de pe DN 1.             

Gândul a relatat că în august 2013 CNANDR a dat undă verde pentru ca patru firme printre care Cast S.R.L. şi Coni S.R.L  să ridice patru pasarele pentru pietoni pe DN1 în localităţile din Azuga, Buşteni şi Comarnic înainte de a finaliza procedura legală de achiziţie publică şi a semna contractele cu acestea. Societăţile au început lucrările exact în ziua în care a început  procedura de încredinţare directă şi a fost publicată invitaţia de participare, respectiv pe 6 august, deşi în documentaţie se preciza că ofertele au termen de depunere pe 7 august la ora 8:30.

Dosarul de evaziune – conexiunea Păvăleanu – Alexe - Cosma

Răzvan Alexe este pivotul între reţeaua de evaziunea fiscală din Prahova cercetată de procurori şi cea de trafic de influenţă. El este cercetat atât în dosarul de trafic de influenţă pentru contracte publice, cât şi în cel de evaziune fiscală. Companiile Cast S.R.L. şi Coni S.R.L  sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală, dar proprietarii lor au denunţat la DNA traficul de influenţă şi mita solicitată de deputatul Vlad Cosma.

Cum funcţiona reţeau de evaziune fiscală. Anul trecut, în noiembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au deschis un dosar privind o reţea compusă din peste 130 de firme fantomă şi opt persoane care sunt acuzate de evaziune fiscală în valoare de 35 milioane euro. Procurorii au descris în felul urmărtor mecanismul de funcţionare al reţelei: ”societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip «fantomă», au simulat operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii, ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme. Până în prezent, prejudiciul estimat este în cuantum de 149.800.000 lei”

Marcel Păvăleanu. Unul dintre cei care au fost arestaţi în acest dosar este Marcel Păvăleanu care la începutul lui 2013 a fost angajat al Secretariatului General al Guvernului. Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova şi a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizaţii judeţene şi implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012. 

Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizaţia l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe/Foto: semnal.eu

 


Andreea Cosma. În acelaşi dosar de evaziune fiscală procurorii au decis să înceapă urmărirea penală împotriva Andreei Cosma, fiica lui Mircea Cosma şi sora deputatului PSD Vlad Cosma. Procurorii spun că Andreea Cosma deţine un birou notarial. Prin biroul ei notarial şi sub semnătura ei, firmele împlicate în reţeau de evaziune fiscală şi spălare de bani companiile fantomă decontau TVA fără o bază legală.

Fabioara Ionescu. Este administratorul public al judeţului Prahova , şefa organizaţiei de femei a PSD. Potrivit Medifax, procurorii au început urmărirea penală în acelaşi dosar şi împotriva administratorului public al judeţului Prahova, Fabioara Ionescu, preşedinte al organizaţiei de femei a PSD Prahova, Ionescu fiind urmărită penal pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioadaîn care era director al Parcului Industrial Ploieşti, instituţie deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

 

Citește și: