Gilda Popa
364 vizualizări 30 oct 2018

Utilizarea tehnologiei (vorbitul la telefon fără a folosi hands-free, trimiterea de SMS-uri, verificarea reţelelor sociale, ultilizarea aplicaţiilor, a GPS-ului sau filmarea în timpul şofatului la volan) reprezintă un comportament riscant, adoptat de aproape jumătate dintre şoferii român, arată studiul realizat de Cult Market Research şi Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Astfel, 42% dintre şoferii intervievaţi afirmă că au adoptat cel puţin unul dintre comportamentele de risc tehnologic: vorbitul la telefon fără a folosi hands-free, trimiterea de SMS-uri, verificarea reţelelor sociale, utilizarea aplicaţiilor, a GPS-ului sau filmarea în timp ce conduceau.

Peste un sfert dintre şoferi (29%) au declarat că în ultimele 6 luni, în timp ce conduceau, au vorbit la telefon fără a folosi hands-free, 5% şi-au verificat contul de Facebook, Instagram etc., 4% au purtat o conversaţie pe Facebook, Instagram, What's App şi 1% s-au filmat în timp ce conduceau.

Chestionarul utilizat în anul 2018 a evaluat percepţia asupra caracteristicilor traficului rutier, viteza în trafic, atitudini şi comportamente de risc în trafic, portul centurii de siguranţă, consumul de alcool la volan şi agresivitatea în trafic.

Aproximativ 48% dintre cei chestionaţi au declarat că se simt în siguranţă în trafic, iar 52% au declarat contrariul. Conducătorii auto se plâng de nerespectarea regulilor de circulaţie (61%), starea precară a drumurilor (47%) şi faptul că mulţi şoferi fac manevre riscante/conduc imprudent (43%).

Este relevant faptul că nivelul cel mai ridicat de ameninţare la adresa siguranţei generale este dat de comportamentul în trafic al şoferilor, de relaţiile în trafic dintre şoferi, respectiv, dintre şofer şi regula rutieră.

Aproape 70% dintre participanţii la acest studiu au declarat că respectă limita legală de viteză, indiferent de viteza de deplasare a celorlalte maşini. Şoferii chestionaţi tind să depăşească viteza legală în special în afara localităţii şi pe autostrăzi. Peste 80% dintre şoferii chestionaţi au declarat că, indiferent de categoria de drum, poartă centura de siguranţă în cea mai mare parte a timpului.

Aproximativ 9% din totalul şoferilor chestionaţi spun că au condus sub influenţa alcoolului. Comparativ cu anii anteriori, există o scădere semnificativă a şoferilor care se urcă băuţi la volan: de la 29% în 2008 la 9% în 2018.

Una dintre principalele observaţii privind agresiunile în trafic este aceea că şoferii români declară că, în ultimele 6 luni, s-au regăsit mai degrabă în ipostaza victimei decât a agresorului. Astfel, aproximativ trei sferturi dintre şoferii chestionaţi (71%) au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor. Acesta reprezintă, totodată, şi comportamentul agresiv recunoscut cel mai des de către şoferi, urmat de gesturi ameninţătoare sau obscene – 47% şi de agresiuni verbale - 40%.

Pe baza rezultatelor obţinute în cel patru sondaje de opinie, primele trei realizate excusiv de către Poliţia Română în anii 2008, 2010 şi 2014, iar al patrulea realizat în colaborare cu compania de cercetare sociologică Cult Market Research în 2018, a fost definitivată şi o analiză comparativă a acestora, care urmăreşte schimbarea principalilor parametri privind atitudinile şi siguranţa în trafic din ultimii 10 ani.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.259 de conducători auto activi (care în ultimele 6 luni, anterioare aplicării instrumentului de cercetare, au condus un autovehicul), prin intermediul anchetei sociologice telefonice cantitative (CATI). Colectarea datelor a avut loc pe parcursul lunii august.

 

 

 

Citește și: