11651 vizualizări 27 ian 2016

Este vorba de oraşul Ardud, aflat lângă municipiul Satu Mare, acolo unde o fundaţie în colaborare cu Ministrul Afacerilor Interne a început amenajarea unui centru. Locaţia aleasă este cartierul Mădăras,unde vor fi găzduiţi câteva zeci de migranţi.

Proiectul este derulat de Asociaţia Frères România şi se pare că este finanţat de Ministerul de Interne. Frères România este o asociaţie întemeiată de părintele Jean Magnan, iezuit francez, sosit la Satu Mare în 1993. Proritatea la acea vreme o reprezentau tinerii ieşiţi din centrele de plasament şi copiii străzii. Ulterior activitatea s-a diversificat, incluzând formarea spirituală şi activităţi culturale. Asociaţia îşi are sediul în Satu Mare, scrie voceatransilvaniei.ro.

Localnicii au luat foc când au auzit că în oraşul lor vor fi aduşi refugiaţi. Mai ales că au primit vestea chiar în ziua în care televiziunile au prezentat în detaliu incidentul din Suedia, acolo unde angajata unui centru pentru refugiaţi a fost omorâtă de un solicitant de azil în vârstă de 15 ani.

Apoi, locuitorii au aflat întâmplător că în oraşul lor se amenajează un centru pentru refugiaţi. Asociaţia a dat sfoară în oraş că angajează paznici. Iniţial s-a crezut că pentru un centru de vârstnici, dar când pretendenţii s-au prezentat la interviu au aflat adevărul. A fost scânteia care a aprins revolta.

Oamenii s-au adunat marţi seara la Casa de Cultură, la şedinţa convocată rapid fiind chemaţi primarul Ovidiu Duma şi viceprimarul Emerich Szakacs, dar şi un reprezentant al Asociaţiei Frères România.

Acesta din urmă a încercat să-i liniştească, spunând că numărul refugiaţilor va fi unul mic, iar cei care vor fi cazaţi aici vor fi ”triaţi” înainte. Dar şi că ar fi vorba de solicitanţi de azil în România, veniţi în special din Africa, şi nu sirieni.

Oamenii nici nu au vrut să audă de aşa ceva şi deja tot oraşul a semnat o petiţie prin care anunţă că se opun amenajării centrului.

”Nu suntem deacord sub nicio formă. E legal, nu e legal. Şi suntem dispuşi să recurgem la violenţă. Să ştie toată lumea treaba asta, cei care se ocupă de proiect, că dacă se pune în aplicare se va ajunge acolo. Şi noi o spunem de pe acum, să nu fie suprize. Nu vrem să fim ca în ţările străine să ne fie frică să ne lăsăm copiii să plece singuri la şcoală, nevestele singure pe stradă. Şi aici nu mai intervine problema de a apăra statul român sau pe cetăţeni, ne apărăm familiile noastre”, au spus reprezentanţii Ardudului, potrivit celor de la jurnaldeoas.ro.
 

Citește și: