Gandul.info
Laura Mitran - Mediafax
Elvira Gheorghita
1335 vizualizări 7 iul 2013

REZULTATE BAC 2013 - EDU.RO. Corectarea lucrărilor de bacalaureat se desfăşoară în condiţii normale, urmând ca rezultatele să fie afişate luni, conform Calendarului privind examenele naţionale de Bacalaureat 2013, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), informează instituţia.

Ministerul Educaţiei precizează că procesul de corectare a lucrărilor realizate de absolvenţii de clasa a XII-a, din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie - iulie, se desfăşoară în condiţii normale, conform graficului anunţat, cu corectorii din centrele de evaluare stabilite la nivelul comisiilor judeţene/al municipiului Bucureşti.

Absolvenţii vor putea să afle rezultatele, în cursul zilei de luni, conform Calendarului privind examenele naţionale de Bacalaureat 2013, aprobat de MEN.

Potrivit Metodologiei de bacalaureat, până la data de 1 octombrie, inspectoratele şcolare vor alcătui un raport special despre examenul naţional de bacalaureat din anul în curs, ce va cuprinde informaţii despre monitorizarea desfăşurării acestui examen, inclusiv date despre eşantioanele de lucrări reevaluate la decizia comisiei naţionale sau judeţene. Comisia judeţeană va decide reevaluarea de lucrări la cel puţin trei discipline de examen, pentru examenul de bacalaureat. Numarul minim de lucrări reevaluate la o disciplină va fi de 50, iar criteriile de selectare a lucrărilor vor fi
stabilite de inspectoratul şcolar. Inspectorii şcolari de specialitate vor coordona evaluarea lucrărilor selectate şi vor prezenta în scris inspectorului şcolar general concluziile acestei reevaluări.

În prezent, sunt în desfăşurare anchete privind fraudarea examenului de bacalureat la mai multe centre din ţară.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori. Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Vineri au început audierile elevilor care au susţinut examenul de bacalaureat la Liceul Bolintineanu.

Şi în Sibiu sunt suspiciuni de fraudă, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare Sibiu, un funcţionar al unui colegiu din oraş şi un candidat la bacalaureat fiind cercetaţi penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit 2.200 de lei de la un elev pentru a-l promova la Limba română.

Întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul Zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă, după învinuirile de trafic de influenţă aduse de către DNA preşedintelui acesteia, Sorin Joantă, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu.

Totodată, mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari au fost audiaţi de ofiţerii anticorupţie, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unor surse judiciare, zece persoane - cadre didactice şi elevi de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari - au fost audiate, vineri seară, la DGA Constanţa, după ce o elevă a depus o plângere penală la Poliţie în care susţinea că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

Sursele citate spun că în plângerea depusă la Poliţie eleva susţinea că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, banii fiind strânşi de o elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unităţii de învăţământ, unde nu există camere de supraveghere.

Ancheta în acest caz este coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, fiind făcute cercetări pentru dare şi luare de mită, iar audierile vor continua, până în prezent nefiind începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Eleva care a depus plângerea la Poliţie a fost eliminată de la proba scrisă la matematică a examenului de bacalaureat, pentru tentativă de fraudă, după ce asupra ei a fost găsit un telefon mobil. Fata a susţinut apoi că a dat bani pentru a promova examenul.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Cristina Ivan, a declarat, sâmbătă, că "instituţiile abilitate au fost sesizate în acest caz, iar ISJ va începe o anchetă internă".

Vineri, la Liceul "George Călinescu" din Constanţa au fost găsiţi într-o clasă, în timpul ultimei probe a bacalaureatului, bani ascunşi într-un pachet de şerveţele, în timp ce la un liceu din Mangalia au fost găsite fotocopii cu subiecte rezolvate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, la centrul de examen de la Liceul Teoretic "George Călinescu", într-o sală de examen, un membru al comisiei şi un inspector şcolar care monitorizau desfăşurarea examenului de bacalaureat au găsit un pachet de şerveţele în care se aflau mai multe bancnote de 50 de lei.

În momentul în care a fost găsit pachetul de serveţele cu bani, în clasa respectivă erau 23 de candidaţi, opt care susţineau examenul la fizică şi 15 care dădeau proba la chimie, precum şi cei doi supraveghetori.

"Ancheta Poliţiei este în desfăşurare pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând a fi făcute propuneri legale în consecinţă", afirma purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Gelu Manolescu.

Liceul Teoretic "George Călinescu" a fost desemnat centru de examen, alături de absolvenţii acestei unităţii de învăţământ susţinând examenul de bacalaureat şi candidaţi de la Colegiul Naţional Pedagogic "Constantin Bratescu" din Constanţa şi de la Liceul Tehnologic "Ion Podaru" din Ovidiu.

Totodată, la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia au fost găsite, tot în timpul desfăşurării examenului, pe băncile a doi candidaţi, subiecte rezolvate şi fotocopiate.

Şi în acest caz Poliţia a declanşat o anchetă pentru a stabili cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelor de examen.

"Urmează să stabilim mai întâi despre ce este vorba exact, dacă este un caz penal ori va fi cercetat de o comisie a Inspectoratului Şcolar", au spus reprezentanţi ai Poliţiei Mangalia.

La Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" au susţinut probele de la bacalaureat şi absolvenţii Liceului Teoretic din Negru Vodă.

Laura Mitran,Elvira Gheorghita, laura.mitran@mediafax.ro,elvira@mediafax.ro

Citește și: