311 vizualizări 20 dec 2018

Meteorologii anunţă că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş şi Bucegi este mare, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, zăpada măsoară 1,5 metri.

Potrivit meteorologilor, în ultimele 24 de ore, vremea s-a ameliorat din punctul de vedere al precipitaţiilor, iar ninsorile au fost slabe. În unele zone înalte s-au semnalat avalanşe spontane de de suprafaţă în Munţii Bucegi şi Făgăraş.

Miercuri, stratul de zăpadă s-a tasat uşor, iar la Bâlea Lac măsura 150 de centimetri, la Vârful Omu avea 90 de centimetri, la Sinaia 51 de centimetri, la Predeal 20 de centimetri, iar la Fundata, 14 centimetri.

Meteorologii spun că riscul producerii avalanşelor la peste 1.800 de metri este mare, de 4 pe o scară de la 1 la 5.

„La suprafaţă se găseşte un strat însemnat de zăpadă, căzută în zilele precedente, care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă, ca efect al acţiunii vântului. De asemenea sunt formate plăci de vânt şi cornişe. Pe majoritatea pantelor zăpada este puţin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, sau cu straturile mai vechi. Spontan, datorită insolaţiei, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, au transmis, miercuri, meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanşe este însemnat.

 

Citește și: