137 vizualizări 12 dec 2017

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru - risc mare.

Avertizarea este valabilă pentru Munţii Bucegi şi versantul nordic al Munţilor Făgăraş, până marţi la ora 20.00.

”La altitudini de peste 1800 metri: risc mare (4): datorită încălzirii accentuate a vremii şi a insolaţiei, zăpada se va topi, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l. Riscul declanşării de avalanşe spontane de topire va fi mare începând din orele amiezii, în special pe versanţii însoriţi. La altitudini mai mici de 1800 metri: risc însemnat (3): şi aici, încălzirea accentuată a vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii şi umezirea acesteia, astfel încât va exista riscul declanşării spontane de curgeri sau avalanşe de topire pe pantele înclinate şi în zonele cu depozite mari de zăpadă”, arată reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Salvamontiştii din Sibiu au cerut turiştilor să nu facă ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munţilor Făgăraşului şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

”Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi, de asemenea, să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă”, a arătat Salvamont Sibiu.

Traseele turistice superioare cabanelor din Munţii Făgăraşului sunt închise.

 

 

 

Citește și: