448 vizualizări 25 apr 2017

Riscul de avalanşă este de gradul 5, grad maxim posibil, la altitudini peste 1800 de metri, şi de gradul 3, sub această altitudine, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt şi vor rămâne închise. De asemenea, riscul se va menţine şi în perioada următoare, informează Serviciul Public Salvamont Argeş, potrivit Radio Romania.

Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, ceea ce sporeste riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind şi la altitudini joase, aparent sigure, din cauza eventualelor avalanşe care pot veni de la altitudini superioare, precizează aceeaşi sursă.

Schiorii de free ride şi cei care practică schiul de tură sunt avertizaţi că, în următoarele zile, riscul de avalanşă va fi foarte mare, pentru că cei 60 cm depuşi la altitudinea de 2000 de metri sunt acumulaţi în troiene şi plăci de vânt pe alocuri, formaţiuni instabile, care se pot desprinde chiar şi la încărcări uşoare sau chiar spontan.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care doresc să îşi petreacă timpul liber în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.

De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 19:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă! În perioada de iarna, care la altitudini mari durează până la sfârsitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

Citește și: